-
Αρχική > Αθλητικά > Αυτό είναι το άθλημα που προσθέτει έως και 10 χρόνια ζωής

Αυτό είναι το άθλημα που προσθέτει έως και 10 χρόνια ζωής

Το παιχνίδι της μακροζωίας παίζεται με δύο και απαιτεί μπαλάκι και ρακέτα.

Αν σου αρέσει να παρακολουθείς τους αγώνες στο αμερικανικό Open ή στο Roland Garros, τότε ήρθε η ώρα να αφήσεις το τηλεκοντρόλ και να πιάσεις στ’ αλήθεια τη ρακέτα. Αν στο δημοτικό η μαμά σου σε είχε γράψει τέννις αλλά κάπου στην πορεία τα παράτησες, ετοιμάσου να φρεσκάρεις τα σερβίς σου. Το κίνητρο, ισχυρότατο. Είναι ζήτημα ζωής. Μακροζωίας, για να είμαι πιο ακριβής.

Γιατί το τέννις «έπαιξε» με άλλα αθλήματα και κέρδισε την πρώτη θέση στην κατηγορία με τίτλο «Σπορ που αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής», σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 8.600 ατόμων και δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεωρήση της Mayo Clinic (Mayo Clinic Proceedings) από μία διεθνή ομάδα ερευνητών οι οποίοι έστρεψαν την προσοχή τους στη σχέση ανάμεσα στη σωματική άσκηση και τη μακροζωία. Το ότι το ένα οδηγεί στο άλλο, είναι γνωστό, αλλά ήταν η ώρα για ένα πιο συγκεκριμένο πόρισμα.

Τα στοιχεία συλλέχθηκαν από μία μαζική έρευνα με τίτλο «Copenhagen City Heart Study», στην οποία συμμετείχαν συνολικά 20.000 άνθρωποι,και που, όπως έγραψαν οι New York Times, «συμβάλλει ουσιαστικά στη συνεχιζόμεμη προσπάθεια παρακολούθησης της ζωής και της υγείας χιλιάδων ανθρώπων στην Κοπεγχάγη». Με βάση λοιπόν τα δεδομένα των ασκούμενων συμμετεχόντων, βγήκαν διάφορα συμπεράσματα. Ως πιο εντυπωσιακό, αναδείχθηκε το εξής: τα άτομα που έπαιζαν τακτικά τέννις στη ζωή τους, χωρίς να το ξέρουν πρόσθεσαν σχεδόν μία ολόκληρη δεκαετία στη συνολική διάρκεια της ζωής τους, υπερβαίνοντας κατά πολύ το αντίστοιχο δεδομένο άλλων αθλημάτων. Για παράδειγμα, αποδείχθηκε ότι το τρέξιμο προσθέτει κατά μέσο όρο 3 χρόνια και  η ποδηλασία, κάτι λιγότερο από 4 χρόνια ζωής.

Ένα συμπληρωματικό πόρισμα που εξηγεί κιόλας ως ένα βαθμό γιατί το τέννις υπερτερεί τόσο πολύ, είναι ότι,σύμφωνα με τα στοιχεία,  όλα τα ομαδικά αθλήματα- που απαιτούν από 2 παίκτες και πάνω- συνδυάζουν εξαιρετικά οφέλη τόσο για τη σωματκή όσο και για την πνευματική υγεία. Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της μελέτης, είναι ήδη γνωστό από άλλες έρευνες ότι η κοινωνική στήριξη, η ενθάρρυνση του κοινού ή των συμπαικτών συμβάλλουν ουσιαστικά στη μείωση του άγχους. Παίζοντας παρέα με άλλους ανθρώπους και αλληλεπιδρώντας μαζί τους, απολαμβάνεις αναντικατάστατα ψυχολογικά δίπλα στα ήδη γνωστά σωματικά. Τέλος, η έρευνα τόνισε πως τα αμέσως δύο επόμενα αθλήματα που ακολουθούσαν το τέννις στην επίτευξη της μακροζωίας, είναι το ποδόσφαιρο και το μπάντμιντον, το οποίο παίζουν αρκετά οι Δανοί. Αν η έρευνα γινόταν στα μέρη μας, ενδεχομένως να βλέπαμε σε αντίστοιχη ευνοϊκή θέση και το μπάσκετ.

ΠΗΓΗ: Ladylike.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks