-
Αρχική > Απόψεις > Έρχεται το χειρότερο δημοτικό συμβούλιο όλων των εποχών

Έρχεται το χειρότερο δημοτικό συμβούλιο όλων των εποχών

Κατά πάσα πιθανότητα αυτό που θα προκύψει από τις επόμενες δημοτικές εκλογές θα είναι το χειρότερο Καστοριανό Δημοτικό συμβούλιο όλων των εποχών,

  Μπροστά του οι τελευταίες Δημαρχίες -που κατηγορούνται από πολλούς σήμερα ως ελλειμματικές- θα φαντάζουν τότε σαν κυψέλες οργασμικής δράσης.

Συντρέχουν πολλοί λόγοι που δικαιολογούν μια τέτοια εκτίμηση. Κατ΄ αρχάς δεν υφίσταται, μέχρι την στιγμή τουλάχιστον που γράφονται αυτές οι γραμμές, ένας χαρισματικός ηγέτης παράταξης.

Ολοι οι ενδιαφερόμενοι, είτε προέρχονται από παλιούς φθαρμένους συνδυασμούς, είτε είναι παντελώς νεόκοποι και άνευ στίγματος στον πολιτικό στίβο.

Δεύτερον, οι εκλογές αυτές, λόγω του νέου εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, θα επιμερίσουν την ψήφο των εκλογέων στον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό παρατάξεων, συνθέτοντας έτσι ένα Δημοτικό συμβούλιο πολυπαραγοντικό και αυτο-ακυρωτικό.

Κανείς σε αυτό δεν θα είναι σε θέση να επιβάλλει την γνώμη του. Μόνο που αυτή η αδυναμία δεν πρόκειται να οδηγήσει σε ενδυνάμωση του διαλόγου -όπως ήθελαν να ελπίζουν οι εμπνευστές του- παρά στην ενδυνάμωση της σκορεινής συνδιαλλαγής, του παζαριού και του ρουσφετιού. ‘Κάνε μου αυτές τις χάρες, αν θες να συμπράξω μαζί σου’.

Ετσι θα πάει. Τρίτον το Συμβούλιο αυτό θα κινηθεί σε μια εποχή μείζονος εθνικής και τοπικής οικονομικής ύφεσης. Θα του είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντλήσει κονδύλια τόσο από κωδικούς της κεντρικής διοίκησης όσο και από τοπικούς πόρους.

υπάρχει φυσικά πάντοτε ο δίαυλος της διεκδίκησης κονδυλίων απευθείας από την ΕΕ αλλά αυτός προϋποθέτει καλά οργανωμένες ομάδες εργασίας γλωσσομαθών ατόμων, μια πολυτέλεια ανέφικτη για τα Καστοριανά δεδομένα.Δεν ευδοκίμησε ποτέ.

Τέταρτον ο μεγάλος αριθμός των συνδυασμών που θα δημιουργηθεί, θα εξαντλήσει τους ανθρώπινους πόρους της πόλης κατεβάζοντας δραματικά τον πήχυ της ποιότητας. Απλά, δεν υπάρχουν οι σύμβουλοι που χρειάζονται προκειμένου να στηθούν τόσοι πολλοί συνδυασμοί. Ετσι αναγκαστικά αυτοί θα συμπληρωθούν εκ των ενόντων, από κουμπάρους, μπατζανάκηδες, συμπεθέρους και συνθαμώνες καφενείων. Τι θα είναι στ’ αλήθεια σε θέση να κάνουν όλοι αυτοί? Θα παρίστανται, θα ακούνε και θα ψηφίζουν ότι πει ο ‘αρχηγός’.

Πέμπτον, κανένας υποψήφιος Δήμαρχος ή σύμβουλος ή συνδυασμός δεν έχει μέχρι στιγμής σταθεί ικανός να καταστρώσει και να παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη εξόδου της Καστοριάς από την οικονομική κρίση και αποδιάρθρωση που την μαστίζει τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Και πως θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού αφορά δουλειά σοβαρή, επιτελική, που απαιτεί μακροχρόνια μελέτη όλων των διαθέσιμων στοιχείων και καταγραφή όλων των ειδικών, συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.

Δεν έγινε ποτέ και είναι απίθανο να γίνει τώρα! Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους που θα προετοιμάσουν για χάρη μας μια επερχόμενη τετραετία πολιτικής αδράνειας και ελλειμματικής δράσης. Εκτός πια κι αν την τελευταία στιγμή συμβεί κάποια σημαντική ανατροπή ή κάποιο θαύμα… —-

Λεωνίδας Εκιντζόγλου

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks