-
Αρχική > Απόψεις > Ραγκουτσάρια 2019 :Έλαβε  τέλος  το πολύχρωμο-εκστατικό ταξίδι στην παράδοση και το χρόνο που  διαδραματίστηκε από τις 6 έως τις 8 Ιανουαρίου στην Καστοριά(Δώρα Κωτσοπούλου )

Ραγκουτσάρια 2019 :Έλαβε  τέλος  το πολύχρωμο-εκστατικό ταξίδι στην παράδοση και το χρόνο που  διαδραματίστηκε από τις 6 έως τις 8 Ιανουαρίου στην Καστοριά(Δώρα Κωτσοπούλου )

Σημείο αναφοράς του πολιτισμού και της παράδοσης αποτέλεσε και φέτος η βυζαντινή αρχόντισσα, όπου μέσα σε κλίμα αμείωτου κεφιού, άφθονου ποτού αλλά και ξέφρενου ρυθμού αναβίωσε το παραδοσιακό καστοριανό καρναβάλι!

Είναι το μοναδικό καρναβάλι που πραγματοποιείται στις αρχές του νέου χρόνου, σε αντίθεση με όλη την υπόλοιπη Ελλάδα που γίνεται τις αποκριές. Έθιμο που έχει τις ρίζες του στα βάθη των καιρών, στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι Καστοριανοί πολίτες, μικροί και μεγάλοι το τριήμερο 6-7-8 Ιανουαρίου μετατρέποντας την πόλη μας, με το άφθονο κρασί που καταναλώνουν, σε μεθυσμένη πολιτεία!

Τα Ραγκουτσάρια  είναι το κορυφαίο πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό γεγονός για την πόλη αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Είναι πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα από τις γειτονικές πόλεις. Η τεράστια αύξηση επισκεπτών που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια, μετά το άνοιγμα της Εγνατίας Οδού, αποδεικνύει πως to καστοριανό καρναβάλι  αποτελεί ισχυρό πλεονέκτημα για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης.

 

                                Τα Ραγκουτσάρια είναι η πιο συλλογική έκφρασή μας

       Κόντρα στην απαισιοδοξία των καιρών η πόλη της λίμνης, παραδόθηκε στη δική της πολύχρωμη διάσταση, ανοίγοντας την τρίτη  6 Ιανουαρίου τα πανιά της για ένα μαγικό ταξίδι κεφιού, ενώ στις 8 Ιανουαρίου μετά την παρέλαση, ολοκληρώθηκε και το περιπετειώδες ταξίδι των χρωμάτων και των ωραίων συναισθημάτων που ζήσαμε όλες αυτές τις ημέρες.

Μουσική, χορός, πρωτότυπα χάπενινγκ, δράσεις για τα παιδιά, καλλιτέχνες και θέατρα δρόμου και πλήθος εκπλήξεων  ξετυλίχτηκαν  μέσα από ευρηματικά δρώμενα, μεταδίδοντας τη ζωντάνια και τη χαρά.

Ο Δήμος Καστοριάς και η Οργανωτική Επιτροπή κατάφερε σε πείσμα των καιρών και με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τόσο με τους συμπολίτες μας, όσο και τους με επισκέπτες, καθώς  φέτος πήραν μέρος στις  τριήμερες  εκδηλώσεις και πολλά άτομα από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, να στηρίξουν αυτό τον πολύτιμο πολιτιστικό μας θεσμό, ο οποίος αναδεικνύει κάθε φορά με τον πιο πρωτότυπο και δημιουργικό τρόπο τις δυνατότητες που έχει η Καστοριά.

  «Η Καστοριά αντιστέκεται στην κρίση, στέλνοντας το δικό της μήνυμα, κάνοντας αντεπίθεση στη θλίψη και στην μιζέρια ». Αυτά τόνισαν μεταξύ άλλων οι χιλιάδες καρναβαλιστές που πήραν μέρος.

Πάντως, το κέφι ήταν διάχυτο καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων και ακόμα και ο πιο ανίδεος ή συγκρατημένος επισκέπτης μπορούσε να αγγίξει τη διονυσιακή έκσταση. Να βουτήξει μέσα της και να ξαναγεννηθεί. Μία αίσθηση που σίγουρα δε μπορεί να περάσει στο χαρτί

και του χρόνου με υγεία

 

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks