-
Αρχική > Ελλάδα > Τσίπρας: Οι επόμενες γενιές θα χρωστούν ευγνωμοσύνη στους βουλευτές που ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών

Τσίπρας: Οι επόμενες γενιές θα χρωστούν ευγνωμοσύνη στους βουλευτές που ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η Βόρεια Μακεδονία που σήμερα γεννήθηκε, θα είναι μια φίλη χώρα. Σύμμαχος και συμπαραστάτης της Ελλάδας στις προσπάθειές της για την ασφάλεια,

τη σταθερότητα και τη συνανάπτυξη στη περιοχή», τονίζει σε ανάρτησή του στο facebook, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Σήμερα είναι μια μέρα ιστορική. Η Ελλάδα θωρακίζει σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της, την κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας», σημειώνει και προσθέτει: «σήμερα γράφουμε μια νέα σελίδα για τα Βαλκάνια. Το μίσος των εθνικισμών, οι διενέξεις και οι συγκρούσεις δίνουν τη θέση τους στη φιλία, την ειρήνη και τη συνεργασία».

«Οι επόμενες γενιές και στις δυο χώρες θα χρωστούν ευγνωμοσύνη στους βουλευτές που με θάρρος και τόλμη, έβαλαν τα θεμέλια για ένα μέλλον ειρήνης, αλληλεγγύης και αρμονικής συνύπαρξης ανάμεσα στους δυο λαούς», συμπληρώνει ο Αλέξης Τσίπρας.dytikesmaties]

Διαβάστε περισσότερα…

«Την κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και μία ιστορική μέρα για τα Βαλκάνια. Τα Βαλκάνια με την μακρά ιστορία των πολέμων, των συγκρούσεων, των διενέξεων, του εθνικιστικού μίσους. Γυρίζουμε σελίδα και δίνουμε χώρο στην ειρήνη, στη συνεργασία, στην φιλία, στην αλληλεγγύη, στην αλληλοκατανόηση. Θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να ευχαριστήσω τους 153 βουλευτές του κοινοβουλίου μας που, παρά τις μεγάλες πιέσεις, τους εκβιασμούς, τις προσωπικές επιθέσεις, άντεξαν και στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, στο ύψος της συνείδησής τους προτάσσοντας το πατριωτικό καθήκον, αυτό που οι ίδιοι πίστευαν και πιστεύουν ότι είναι το όφελος, το εθνικό όφελος για τη χώρα μας. Είμαι βέβαιος ότι οι επόμενες γενιές και οι δύο λαοί θα τους ευγνωμονούν, διότι σήμερα βάζουν τα θεμέλια για ένα μέλλον ειρηνικής συνύπαρξης, αλληλεγγύης και συνεργασίας».

Προσπαθώντας να φανεί ενωτικός ο πρωθυπουργός είπε: «Θέλω, όμως, να απευθυνθώ και σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες. Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας δεν έχει νικητές και ηττημένους. Ειδικότερα θέλω να απευθυνθώ σε όσους ακόμα και σήμερα έχουν τις ενστάσεις τους, τις σεβόμαστε, έχουν την κριτική τους, τους σεβόμαστε. Να είναι βέβαιοι ότι, πολύ σύντομα, θα δουν τα μεγάλα οφέλη για τη χώρα από αυτό το ιστορικό βήμα προς τα μπρος».

Και κατέληξε: «Σήμερα γεννήθηκε μία νέα χώρα στα βόρεια σύνορά μας, η Βόρεια Μακεδονία, την καλωσορίζουμε. Θα είναι μία φίλη χώρα της Ελλάδας, θα είναι μία σύμμαχος της Ελλάδος στην προσπάθειά της να εδραιώσει την ειρήνη, τη συνεργασία, τη συνανάπτυξη στην περιοχή μας. Μία Ελλάδα που σήμερα, νομίζω, κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος, εδραιώνοντας έναν ηγετικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων και συνολικότερα της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Πιστεύω λοιπόν ότι, είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος, ένα ιστορικό βήμα και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους βουλευτές, όχι μόνον αυτούς που έδωσαν αυτή την ιστορική συμφωνία, αλλά και όσους που, παρά τις διαφωνίες τους, συνέβαλλαν στο να υπάρξει ένα κλίμα πολιτικού πολιτισμού αυτές τις τέσσερις μέρες στη Βουλή που συζητήσαμε διεξοδικά και σε βάθος».

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν το επόμενο βήμα θα είναι το Κυπριακό ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν είμαι λάτρης της πολιτικής της αδράνειας στην εξωτερική πολιτική. Αντιθέτως, έχω αποδείξει ότι αγωνίζομαι για λύσεις. Οι λύσεις, όμως, απαιτούν τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Είπε ακόμα ότι του τηλεφώνησε ο Ζάεφ να τον συγχαρεί όπως και άλλοι ξένοι ηγέτες.

[newsit]

 

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks