-
Αρχική > Διεθνή > Ο Τραμπ σε εκδήλωση για την 25η Μαρτίου: «Όλοι θέλουν να γίνουν Έλληνες – Κάντε την Ελλάδα μεγάλη ξανά»

Ο Τραμπ σε εκδήλωση για την 25η Μαρτίου: «Όλοι θέλουν να γίνουν Έλληνες – Κάντε την Ελλάδα μεγάλη ξανά»

Πραγματική αποθέωση από τον Ντόναλντ Τραμπ για την Ελλάδα στην εκδήλωση που έγινε στον Λευκό Οίκο, όπως κάθε χρόνο για την 25η Μαρτίου. «Όλοι θέλουν να γίνουν Έλληνες» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος αλλά δεν απέφυγε και μια… γκάφα.

Το κλίμα ήταν άκρως εορταστικό, όπως κάθε χρόνο άλλωστε. Εκατοντάδες εκπρόσωποι της ομογένειας βρέθηκαν στον Λευκό Οίκο για την ετήσια εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με πολλούς να φορούν τα χαρακτηριστικά κόκκινα καπέλα που έγραφαν, στα ελληνικά, το προεκλογικό σύνθημα του Ντόναλντ Τραμπ «Κάντε την Αμερική σπουδαία ξανά».

Βλέποντας το κόκκινο καπέλο και τη φράση σε γλώσσα που δεν καταλάβαινε, ο Ντόναλντ Τραμπ μάλλον πίστεψε ότι η φράση δεν ήταν «Κάντε την Αμερική σπουδαία ξανά» αλλά «Κάντε την Ελλάδα σπουδαία ξανά». Ή έτσι του είπαν και κάπως έτσι την… πάτησε.

Μπαίνοντας, υπό αποθέωση, στην αίθουσα όπου τον περίμεναν οι προσκεκλημένοι του και συνοδευόμενος από τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, ο Ντόναλντ Τραμπ κρατούσε το κόκκινο καπέλο στα χέρια του. «Τι ωραίο πλήθος», ήταν η πρώτη φράση του. Και μετά μίλησε για το… καπέλο. «Μόλις μου έδωσαν αυτό το υπέροχο καπέλο. Ξέρετε τι λέει; Κάντε την Ελλάδα σπουδαία ξανά, σωστά;» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και τους καλεσμένους του να… τον αποθεώνουν. Μόνο που το καπέλο έγραφε «Κάντε την Αμερική σπουδαία ξανά». Ψιλά γράμματα, θα πει κανείς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε πολλά και καλά να πει για την Ελλάδα. Ένα από αυτά πως «όλοι θέλουν να γίνουν Έλληνες».
«Οι ΗΠΑ έχουν βαθιά διαμορφωθεί από τον ελληνικό πολιτισμό» τόνισε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κάνοντας μεγάλη αναφορά στον τρόπο που οι Έλληνες πολέμησαν για να αποτινάξουν τον ζυγό «μιας ξένης αυτοκρατορίας», όπως είπε (χωρίς να χρησιμοποιήσει τη λέξη «οθωμανική») και να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους και να ανακτήσουν το πεπρωμένο τους.

«Απόψε γιορτάζουμε τους αμέτρητους τρόπους που οι Έλληνες ενέπνευσαν το έθνος μας. Ζείτε με τις αξίες που είναι τα θεμέλια του μεγαλείου της Αμερικής. Δουλεύετε σκληρά, αγαπάτε τις οικογένειές σας, εμπλουτίζετε την κουλτούρα σας και αγκαλιάζετε το αμερικανικό όνειρο».

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε αναφορά και στην προσφορά των Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τη συνεισφορά τους στην αρχιτεκτονική, τη γεωμετρία, στη χαρτογραφία. Μίλησε για τον Όμηρο και τον Αριστοτέλη. «Η Ελλάδα είναι η χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία. Το ξέρατε αυτό;» σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αρχαίο ελληνικό ρητό ότι «το μυστικό της ευτυχίας είναι η ελευθερία, και το μυστικό της ελευθερίας είναι το κουράγιο. Και εσείς είστε θαρραλέοι».

Έκανε ειδική μνεία σε Έλληνες που ήταν παρόντες καις προσέφεραν στην Αμερική μέσω της υπηρεσίας του στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, μέσω του αθλητισμού και μέσω της σκληρής δουλειάς είτε σε προσωπικές επιχειρήσεις είτε μέσω της υπηρεσίας στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία προσφέροντας στο κοινωνικό σύνολο, φροντίδα και πρώτες ανάγκες.

Οι άνθρωποι αυτοί, είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, τέθηκαν με την προσφορά τους στις υπηρεσίες της οικογένειας, του κοινωνικού συνόλου και γενικά του αμερικανικού ονείρου. «Είστε ένας λαός που δεν το βάζει κάτω, έχετε δημιουργήσει στενούς δεσμούς εδώ και η Αμερική είναι υπερήφανη για εσάς», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος είπε πως είναι συμβολικό το γεγονός ότι η εκδήλωση αυτή γίνεται στον Λευκό Οίκο που συμβολίζει την ελευθερία την οποία αντιπροσωπεύει η Αμερική.

https://europost.gr/o-
Top
Enable Notifications OK No thanks