-
Αρχική > Συνταγές > Μαλακιά, σπιτική πίτα με γιαούρτι

Μαλακιά, σπιτική πίτα με γιαούρτι

Νόστιμη συνταγή μεγειρικής από “plathozymarakia”

ΥΛΙΚΑ: 1 φακελάκι  μαγιά ξηρή ή 25 γρ μαγιά  νωπή 1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη 3/4 φλιτζάνι  ζεστό νερό χλιαρό  1/2 φλιτζάνι ζεστό γάλα χλιαρό  2 κουταλιές  της σούπας γεμάτες γιαούρτι πρόβειο    1 κουτάλι  σούπας λάδι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι 3 φλιτζάνι και 1/2 φλιτζάνι λίγο […]

Διαφήμιση

Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “plathozymarakia”

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 φακελάκι  μαγιά ξηρή ή 25 γρ μαγιά  νωπή
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη
  • 3/4 φλιτζάνι  ζεστό νερό χλιαρό 
  • 1/2 φλιτζάνι ζεστό γάλα χλιαρό 
  • 2 κουταλιές  της σούπας γεμάτες γιαούρτι πρόβειο
  • 1 κουτάλι  σούπας λάδι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 3 φλιτζάνι και 1/2 φλιτζάνι λίγο περισσότερο ή λιγότερο αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή  μισό  για  ψωμί  και  μισό  για όλες τις χρήσεις  (βλέπε σημείωση)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Διαλύουμε την  μαγιά σε  3/4 φλιτζάνι χλιαρό νερό, και την ζάχαρη  και αφήνουμε 10 λεπτά να αφρίσει .

    Σε ένα μεγάλο μπολ {εγώ το έβαλα στον αρτοπαρασκευαστή }ή ( ένα μπολ ηλεκτρικού μίξερ που είναι εξοπλισμένο με το γάντζο ζύμης), ανακατεύουμε  την μαγιά ,τη ζάχαρη, το γάλα, το λάδι, το γιαούρτι ,το αλάτι και ένα φλιτζάνι του αλεύρου μέχρι να ενωθούν καλά.

  2. Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.Θα τραβιέται μακριά από τις πλευρές του μπολ για να σχηματίσει μια μπάλα, αλλά εξακολουθεί να είναι ελαφρώς μαλακιά στην αφή της .Ζυμώνουμε τη ζύμη για 1-15 λεπτά μέχρι να είναι μαλακιά και λεία.
  3. Τοποθετούμε  τη ζύμη σε ένα ελαφρώς βουτηγμένο μπολ και καλύπτουμε με λιπαρή διαφανή μεμβράνη .να αυξηθεί μέχρι να διπλασιαστεί, περίπου μια ώρα περίπου.
  4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε  οκτώ ίσα κομμάτια 100 γρ. Καλύπτουμε  με ένα πανί ή μεμβράνη και αφήνουμε τα κομμάτια ζύμης να ξεκουραστούν για 15-20 λεπτά (αυτό βοηθά στη χαλάρωση της γλουτένης έτσι ώστε να είναι ευκολότερο το άνοιγμα της σε πίτες,( εγώ ξεχάστηκα και τα αφήσω περισσότερο )και δεν είχα κανένα πρόβλημα ,άνοιξαν ακόμα και με τα χέρια  μου ..
  5.   Ανοίγουμε ένα κομμάτι κάθε φορά, σε ένα ελαφρώς λιπαρό ή αλευρωμένο πάγκο, κυλήστε τη ζύμη πάχους περίπου 0,50 -1 εκατ σε ένα μεγάλο κύκλο, με διάμετρο περίπου 9-10 εκατ
  6. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με μια  κουταλιά λάδι ή αν τις  θέλουμε τις τηγανίζουμε  χωρίς  λάδι σε μέτρια φωτιά  Όταν το τηγάνι είναι ζεστό, μαγειρεύουμε την  πίτα για 2-3 λεπτά στην πρώτη πλευρά μέχρι να φουσκώσει και να φουσκώσει. Αναποδογυρίστε το με ένα ζεύγος λαβίδων και μαγειρεύουμε  τη δεύτερη πλευρά μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα σε 2-3 λεπτά το καθένα ανά πλευρά.
  7. Μεταφέρουμε την πίτα σε ένα πιάτο και καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Επαναλάμβάνουμε  με την υπόλοιπη ζύμη στοιβάζοντας κάθε ζεστή πίτα πάνω από την άλλη και καλύπτοντας τες  με την πετσέτα.
  8.  Η  πίτα αφού μαγειρευτεί, μπορούμε να κρυώσει  και να καταψυχθεί σε ζίπ-λοκ σακουλάκια τροφίμων με εξαιρετικά αποτελέσματα και όταν τις χρειαζόμαστε της αφήνουμε  να έρθουν σε  θερμοκρασία δωματίου και τις  ζεσταίνουμε σε τοστιέρα και τις απολαμβάνουμε   .
  9. Σερβίρεται καλύτερα την ημέρα που μαγειρεύετε,αλλά μπορεί να ζεσταθεί απαλά την επόμενη μέρα, εάν χρειαστεί.
Έκανα  διπλή δόση  γιατί  η  μια δεν μας  φτάνει ……

https://www.xrysessyntages.

Top
Enable Notifications OK No thanks