-
Αρχική > Τοπικά νέα > Το Σχέδιο του Συνδυασμού «ώρα για δουλειά» του Γιάννη Κορεντσίδη

Το Σχέδιο του Συνδυασμού «ώρα για δουλειά» του Γιάννη Κορεντσίδη

Το Δημοτικό Σχέδιο του Συνδυασμού «ώρα για δουλειά» του Γιάννη Κορεντσίδη καταρτίστηκε έπειτα από πολλούς μήνες εργασίας και ατέλειωτες ώρες συσκέψεων και συνεργασιών.

μία συγκροτημένη Ομάδα Ανθρώπων, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες, τεχνοκράτες, υποψήφιους αλλά και φίλους του Συνδυασμού, υπό την ασταμάτητη καθοδήγηση του ίδιου του επικεφαλής, του Γιάννη Κορεντσίδη, εργάστηκε μεθοδικά για αυτό. Αποτελεί κατά συνέπεια προϊόν συλλογικής προσπάθειας και συνέργεια πολλών ειδικευμένων ανθρώπων. Είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό που εκ πρώτης όψεως δείχνει.

Η τιμιότητα ενός παγόβουνου συνίσταται στο ότι επιδεικνύει μόνο το 1/8 του όγκου του επάνω από το νερό. Το πόνημά μας, το αποκαλέσαμε ‘Σχέδιο’ και όχι ‘πρόγραμμα’ ευθύς εξαρχής, μιας κι είχαμε απόλυτα διασαφηνισμένες στο μυαλό μας τις διαφορές ανάμεσα στις δύο έννοιες.

Το έχουμε έτοιμο εδώ και πολύ καιρό για όλα τα θέματα. Διοίκησης, πολιτισμού και τουρισμού, την οικονομική διαχείριση τα θέματα καθημερινότητας και αισθητικής τελείωσης της πόλης, τις ιδέες νέων έργων, τις προωθητικές κινήσεις σε εσωτερικό και εξωτερικό, την διαχείριση κρίσεων, την επικοινωνία… τα πάντα.

Ενώ είμαστε και οι πρώτοι που είχαμε καταθέσει, από τον Ιανουάριο, τις Βασικές Αρχές με τους στόχους και τις προτεραιότητές μας. Υπηρετώντας με συνέπεια αυτές τις Βασικές Αρχές του Συνδυασμού, καταλήξαμε στη σύνθεση ενός Σχεδίου τριών επίπεδων. Το θεμελιώδες επίπεδο των στόχων και της στρατηγικής, το επίπεδο των επί μέρους τακτικών και το επίπεδο των εξειδικευμένων δράσεων. Και στο τέλος – μετά από μια σειρά συσκέψεων – αποφασίσαμε, να φανούμε όσο γίνεται πιο συνετοί. Και το κάναμε απολύτως συνειδητά

Να προβάλουμε δηλαδή προς τα έξω μόνον τα δύο πρώτα επίπεδα, αφήνοντας σε μία δεύτερη και μετέπειτα “προβολή” τις σχεδιαζόμενες δράσεις. Αυτές τις δομήσαμε κατά ενότητες, σε έναν θεματικό “χάρτη”, έτοιμο να κατευθύνει εμάς τους ίδιους, όταν με το καλό αναλάβουμε τη δημοτική αρχή. Χαρακτηρίσαμε το όλο πλάνο «Σχέδιο εφαρμογών Διοίκησης του Δήμου» και το κρατούμε στα καθ’ ημάς, έτοιμο να ξεδιπλωθεί προς υλοποίηση από την πρώτη κιόλας ημέρα της θητείας μας.

Ο λόγος αυτής της επιλογής ήταν απλός: τίποτε απ’ όσα ένας Συνδυασμός μπορεί να σκεφθεί και να σχεδιάσει προεκλογικά δεν είναι βέβαιο πως θα μπορέσει να υλοποιήσει μετεκλογικά.

Η εφαρμογή -ακόμη και του πλέον απλοϊκού σχεδίου συνιστά συνάρτηση μιας σειράς παραγόντων οι οποίοι θα πρέπει όλοι να συμμιχθούν κατ’ ευχήν και ταυτόχρονα, σε όλα τα επάλληλα επίπεδα διοίκησης. Άλλωστε η οδηγία του επικεφαλής επί του προκειμένου ήταν σαφέστατη: Να ΜΗΝ εκτεθούμε με υποσχέσεις, ουτοπίες και με ευχολόγια… Οδηγία που υιοθετήσαμε ασμένως ,αφού όλοι έχουμε στη κατοχή μας, στοίβες από ανεφάρμοστα σχέδια παλαιότερων χρόνων, ενώ ήδη κατέφθασαν και ομοιώματά τους από άλλους τωρινούς συνδυασμούς… Εν τω μεταξύ, κάποιοι επιμένουν να ρωτούν αν διατίθενται προγράμματα και με ποια φόρμουλα αυτά θα υλοποιηθούν.

Θα είναι άραγε προγράμματα των εκατό ή διακοσίων ημερών; Εμείς όμως παραμένοντας πιστοί σε έναν άλλον, σύγχρονο τρόπο σκέψης και τεχνοκρατικής αντίληψης, συνεχίζουμε να είμαστε άνθρωποι ρεαλιστές, με σύνεση, νοικοκυροσύνη, αξιοπιστία και ειλικρίνεια.

Αυτό που δεν θα κάνουμε, ούτε τώρα ούτε ποτέ, είναι να αρχίσουμε να υποσχόμαστε αδιακρίτως και προς κάθε κατεύθυνση. Τη μόνη υπόσχεση που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε είναι αυτή που έχουμε ήδη δώσει: Λίγα λόγια, πολλή δουλειά και μέγιστη αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε.

Και θα φροντίσουμε παράλληλα να εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο τρόπο, τόσο το ανθρώπινο δυναμικό, όσο και τις δομές, τα χρηματοδοτικά μέσα και τις μεθόδους επαφής και πολιτικής πίεσης. Πρώτα θα στοχεύουμε, μετά θα υλοποιούμε και τέλος θα ανακοινώνουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Στην πολιτική συνήθως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Συμβαίνει το αντίθετο.

Όπως είχε μνημονεύσει ο Τσόρτσιλ ήδη από τον καιρό του Β’ παγκοσμίου πολέμου στην πολιτική πρώτα κατατίθενται οι φλυαρίες περί του τι πρόκειται να γίνει και μετά ακολουθούν οι δικαιολογίες του γιατί δεν έγινε… Εμείς δεν πρόκειται φυσικά να υιοθετήσουμε ποτέ τέτοιες μεθόδους πολιτικαντισμού και λαϊκισμού.

Εμείς θέλουμε να πιάσουμε αμέσως δουλειά με την ανάληψη των καθηκόντων μας και να συνεχίσουμε καθημερινά για ολόκληρη την θητεία μας. Θα το κάνουμε επιτιθέμενοι σε όλα τα ζητήματα, σε όλα τα προβλήματα όλων των μετώπων, σε όλες τις δημοτικές ενότητες ταυτόχρονα! Η καθημερινότητα αποτελεί φυσικά το μεγάλο εξαρχής ζητούμενο. Οι δημότες δικαιούνται να ζουν σε ένα καλύτερο περιβάλλον να έχουν μια πιο ευχάριστη και λειτουργική ζωή.

Η καθημερινότητα είναι αυτή που παρέχει τις παραμέτρους που απαιτούνται προκειμένου ένας άνθρωπος να χαίρεται την διαμονή του σε ένα μέρος. Αυτονόητο. Αλλά επιτυχία μας θα ‘ναι να κάνουμε τα συνηθισμένα πράγματα, ασυνήθιστα καλά

Να εγγυηθούμε μια καλύτερη καθημερινότητα μέσα από μια καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των δημοτικών μας υπηρεσιών. Και όταν το πετύχουμε αυτό, θα πάμε αμέσως παραπέρα. Γιατί η καθημερινότητα δεν είναι σε θέση να αυξήσει το εισόδημα των δημοτών και δεν μπορεί να αναστρέψει το κύμα μετανάστευσης που έχει αρχίσει να μαστίζει εδώ και καιρό την πόλη. Χρειάζονται ΆΛΛΑ πράγματα για να επιτευχθεί αυτό… Κυρίαρχο όπλο σε αυτή την κατεύθυνση θα έχουμε την αύξηση των εισροών από τον τομέα του τουρισμού, στον οποίον δίδουμε ιδιαίτερη βαρύτητα. Και η αλήθεια είναι πως έχουμε να προσθέσουμε κάποια νέα, πολύ συναρπαστικά κι αποτελεσματικά βέλη στην τουριστική μας φαρέτρα.

Στόχος μας είναι να αυξήσουμε την παραμονή των τουριστών από τις 4 ώρες που αυτή διαρκεί σήμερα, στις 3 συνεχόμενες ημέρες. Να βελτιώσουμε επίσης το οικονομικό προφίλ των επισκεπτών αλλά και τον τρόπο που θα κινούνται και θα ξοδεύουν τα λεφτά τους. Στοχεύουμε στο να απλώσουμε το νέο τουριστικό κύμα σε ΟΛΕΣ ανεξαιρέτως τις ενότητες του Δήμου Καστοριάς.

Όλα αυτά είναι πράγματα που πρέπει απαραιτήτως να γίνουν. Είναι πράγματα που έχουμε σχεδιάσει και είμαστε έτοιμοι να “πυροδοτήσουμε”. Δουλεύουμε προς την κατεύθυνση μιας μεγάλης καστοριανής αναγέννησης, παρασύροντας κι άλλους μαζί μας.

Αφού, όπως είχε πει ο Μοντεσκιέ «για να κάνεις μεγάλα πράγματα, δεν είναι ανάγκη να είσαι μεγαλοφυΐα. Και δεν πρέπει να στέκεσαι πάνω από τους άλλους. Είναι ανάγκη να είσαι μαζί τους!» Μια καλύτερη Καστοριά και μια ποιοτικότερη ζωή βρίσκονται μπροστά σε όλους μας. Σας θέλουμε δίπλα μας. Θα είμαστε δίπλα σας!

 

Ομάδα σχεδιασμού του συνδυασμού «ώρα για δουλειά» του Γιάννη Κορεντσίδη

 

Top
Enable Notifications OK No thanks