-
Αρχική > Τοπικά νέα >   Χρήστος Κοσμάς(Δεκαέξι χρόνια μετά)

  Χρήστος Κοσμάς(Δεκαέξι χρόνια μετά)

Η πορεία του Δήμου την επόμενη τετραετία θα καθοριστεί από τις αποφάσεις των δημοτών Νεστορίου την προσεχή Κυριακή, οπότε και τους καλώ να μας εμπιστευτούν.

            «Είκοσι εννέα χρόνια μετά» ήταν ο τίτλος του πρώτου άρθρου μου στον τοπικό τύπο της Καστοριάς. Ήταν το 2003, φοιτητής ακόμη στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, όταν η διεύθυνσης της εφημερίδας «Νέα Καστοριά» μου έκανε την τιμή να φιλοξενήσει στο πρωτοσέλιδό της, εκείνο το άρθρο που είχε ως θέμα την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974. Με το κείμενο εκείνο έμελε να εγκαινιαστεί μία περίοδος αρθογραφίας καταρχήν στον έντυπο τύπο και στη συνέχεια, με τη διάδοση του διαδικτύου, και στον ηλεκτρονικό τύπο της περιοχής μας. Μία περίοδος περίπου δύο δεκαετιών με εκατοντάδες άρθρα, όπου για πρώτη φορά το παρόν κείμενο θα έχει έναν πιο προσωπικό χαρακτήρα.

Όλα αυτά τα χρόνια, λοιπόν, μέσα από την αρθογραφία, υπήρχε η δυνατότητα ενασχόλησης με διάφορα ζητήματα της Καστοριάς. Υπήρχαν, βέβαια, περιπτώσεις που τα θέματα δεν είχαν αποκλειστικά τοπικό χαρακτήρα. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία τους πραγματευόταν γεγονότα και εξελίξεις του τόπου μας. Από ολόκληρη την Καστοριά. Από την Κλεισούρα μέχρι το Επταχώρι. Από τα Κορέστεια μέχρι το Βογατσικό. Για τους Δήμους Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου. Με την ανάδειξη προβλημάτων και παθογενειών που απασχολούν την τοπική κοινωνία. Με τη διατύπωση κριτικών απόψεων για στρεβλώσεις, καθυστερήσεις και λανθασμένες αποφάσεις ή πολιτικές. Καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις με σταθερό και διαχρονικό στόχο την πρόοδο του τόπου μας.

Λόγω εντοπιότητας, πάντα υπήρχε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Δήμο Νεστορίου. Για την έδρα του Δήμου, για την Διποταμία, το Επταχώρι, τα Γραμμοχώρια και όλους τους οικισμούς. Αυτό το ενδιαφέρον αποτυπώθηκε πολλές φορές και με διάφορα θέματα. Ενδεικτικά αναφέρω την αξιοποίηση του Γράμμου, τη λειτουργία του Εθνικού Πάρκου Συμφιλίωσης, την αποπεράτωση της γέφυρας Αλιάκμονα στο Νεστόριο, τη συμμετοχή της Διποταμίας στο Πρόγραμμα για τις Πράσινες Κοινότητες, την ίδρυση Αιολικού Πάρκου μεταξύ Επταχωρίου – Κυψέλης, τα κρούσματα διαρρήξεων στους οικισμούς του Γράμμου και την ανάγκη ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων, τη στήριξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων στην περιοχή όπως η κτηνοτροφία, η γεωργία και η υλοτομία, το αυξημένο κόστος θέρμανσης και την ανάγκη περαιτέρω σχετικής ενίσχυσης των κατοίκων και πολλά ακόμη θέματα με άμεση ή έμμεση αναφορά στον Δήμο Νεστορίου.

Δεκαέξι χρόνια μετά, το ενδιαφέρον αυτό λαμβάνει μια άλλη μορφή και αποτυπώνεται στην υποψηφιότητά μου για δημοτικός σύμβουλος Νεστορίου. Με τον ανεξάρτητο συνδυασμό «Πρωτοβουλία για τον Δήμο Νεστορίου», όπου συμμετέχουμε 25 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με επικεφαλής τον Χρήστο Γκοσλιόπουλο. Μέσω των επικείμενων εκλογών της 26ης Μαΐου, όλα όσα κατά καιρούς έχουν καταγραφεί στις σελίδες των τοπικών εφημερίδων ή σε αναρτήσεις στα τοπικά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, μπορούν να μετουσιωθούν σε προγραμματικές θέσεις και μετά σε δημοτικό έργο. Η αρθρογραφία μπορεί να μετεξελιχθεί σε εφαρμοσμένη πολιτική. Η δυνατότητα αυτή περνά από τα δικά μου χέρια πάνω από το πληκτρολόγιο, στα χέρια των συνδημοτών μου πάνω από το ψηφοδέλτιο. Η πορεία του Δήμου την επόμενη τετραετία θα καθοριστεί από τις αποφάσεις των δημοτών Νεστορίου την προσεχή Κυριακή, οπότε και τους καλώ να μας εμπιστευτούν.

 

 

Βιογραφικό

Ο Χρήστος Κοσμάς γεννήθηκε το 1981. Κατάγεται από την Κοτύλη και την Κυψέλη του Δήμου Νεστορίου και μεγάλωσε στους Μανιάκους. Απόφοιτος Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης με μεταπτυχιακό στην «Πολιτική Ανάλυση Δημόσιων και Ευρωπαϊκών Πολιτικών» του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει εργαστεί ως Επιστημονικός Συνεργάτης τριών Βουλευτών και ενός Αναπληρωτή Υπουργού, διδάσκων στο Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας και διοικητικός υπάλληλος στην ΕΡΤ Α.Ε. Σήμερα εργάζεται στη Δ.Ο.Υ. Καστοριάς. Είναι παντρεμένος με τη Σοφία Τοτονίδου, δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο Νεστορίου, και πατέρας δύο αγοριών, του Θάνου και του Νίκου.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks