-
Αρχική > Απόψεις > Δημαρχία της καθημερινότητας ενάντια στην Δημαρχία της ανάδειξης

Δημαρχία της καθημερινότητας ενάντια στην Δημαρχία της ανάδειξης

Ο προεκλογικός λόγος είναι από την ίδια του την φύση λόγος υποσχετικός. Προσανατολισμένος σε ένα καλύτερο μέλλον


. Και το μέλλον που σκιαγραφεί αναδεικνύει την φιλοσοφία τόσο των προσώπων που τον εκφέρουν όσο και των προσώπων που τον εισπράττουν. Κατά βάση, αυτό που συνηθίζουν να τάζουν οι υποψήφιοι της τοπικής αυτοδιοίκησης στους ψηφοφόρους τους είναι μια καλύτερη καθημερινότητα. Λέξη η οποία περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία διευθέτησης ενός περιβάλλοντος και δημόσιου πεδίου κατά τρόπο πιο λειτουργικό ευχάριστο, βιώσιμο, κρινόμενο πάντα από την πλευρά των πολιτών. Είναι αναγκασμένοι να το κάνουν αυτό οι πολιτικοί γιατί το ζητούν οι πολίτες.
Και το ζητούν γιατί τους λείπει.
Αλλά αυτό είναι κάτι που δεν θα έπρεπε να απουσιάζει από την σύνολη εικόνα. Είναι κάτι που θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο. Το να έχεις καθαρούς δημόσιους χώρους, το να είναι οι δρόμοι της πόλης και των οικισμών σου δίχως λακκούβες, το να ανάβουν οι λάμπες σε όλους τους φανοστάτες, το να γίνεται στην ώρα της η αποκομιδή απορριμμάτων, να έρχεται κανονικά το νερό στις βρύσες των σπιτιών, να αποχιονίζονται έγκαιρα οι δρόμοι, όλα αυτά είναι πράγματα που θα έπρεπε να είναι μονίμως διασφαλισμένα.
Για έναν πάρα πολύ απλό λόγο.
Επειδή δεν συνιστούν κατεξοχήν αντικείμενο των αιρετών πολιτειακών οργάνων αλλά των μονίμων δημόσιων υπαλλήλων. Οι οποίοι είναι ήδη οργανωμένοι σε υπηρεσίες με αυτό το σκοπό. Οι οποίοι έχουν χρόνια εμπειρίας πίσω τους και υποτίθεται πως το παίζουν το αντικείμενο στα δάκτυλα.

Το να φτάνει μια πόλη, ένα σώμα ψηφοφόρων, μια πολιτική κοινότητα στο σημείο να ψηφίζει Δημοτικό Συμβούλιο και Δήμαρχο προκειμένου να εξασφαλίσει καθαρό περιβάλλον, ε αυτό μάλλον συνιστά σημείο πολιτικής παθολογίας κι όχι υγιή πολιτική λειτουργία. Δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας, που θάλεγε κι ο Σαίξπηρ…
Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει, τότε τα πράγματα στραβώνουν. Γιατί ένα Δ.Σ. και ένας Δήμαρχος δεν δοξάζονται από το ότι καταφέρνουν να εξασφαλίσουν στην πόλη τους μια καλή καθημερινότητα. Δοξάζονται όταν αναδεικνύουν τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και δρομολογούν δυνάμεις ανάπτυξης και οικονομικής ευμάρειας.

Αυτός θα έπρεπε να είναι ο κατεξοχήν λόγος που εκλέγονται. Η καθημερινότητα αφορά το ‘τωρα’ και το ‘εντός’. Η καθημερινότητα περιποιείται το συμφέρον των δημοτών στο σήμερα.
Η ανάπτυξη όμως αφορά το ‘αύριο’ και το ‘προς τα έξω’. Η ανάπτυξη υπηρετεί το συμφέρον των δημοτών στο επέρχεσθαι. Αν η ανάπτυξη ακυρώνεται χάριν της καθημερινότητας, τότε ακόμα κι αν αυτή η τελευταία έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας τελειότητας, η πόλη, in the long run, θα είναι καταδικασμένη να πεθάνει. Γιατί οι εισροές της θα καθηλωθούν.
Το μεγάλο ζητούμενο είναι άλλοι άνθρωποι, από άλλα μέρη του κόσμου να έρχονται κατά κύματα στον τόπο, να ανοίγουν τα πορτοφόλια τους και να αφήνουν τα χρήματα τους. Είτε για να αγοράσουν τα ειδικά προιόντα του τόπου που δεν παράγονται αλλού, είτε κάποιες ειδικές του υπηρεσίες, είτε χάριν μιας ειδικής φυσιογνωμίας αυτού του ίδιου του τόπου.
Η καλλιέργεια όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μιας περιοχής, η ανάδειξη και η προβολή τους προς τα έξω είναι/ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να είναι/ το κατεξοχήν έργο μιας δημοτικής αρχής. Είναι το στοιχείο που καθορίζει το μέλλον ενός τόπου.
Κι αν εντρυφήσετε λιγάκι στο θέμα, θα διαπιστώσετε πως όλα τα βίντεο που γυρίζονται σε μια περιοχή αφορούν λίγο πολύ τα αισθητικά της πλεονεκτήματα. Η κάμερα εστιάζει πάντοτε στα σημεία αισθητικής τελείωσης και ιστορικού ενδιαφέροντος. Σε εκείνα που δελεάζουν τους θεατές και προσπαθούν να τους προσελκύσουν.

Δεν εστιάζουν τα βίντεο στην άσφαλτο, στις λάμπες και στους σκουπιδοτενεκέδες. Αυτά είναι δομές που απλώς βρίσκονται εκεί. Και είναι εκεί επειδή εκεί οφείλουν να είναι, σε μια κατάσταση κατά την οποία κανείς να μην τα προσέχει κι ασχολείται μαζί τους.

Αν θέλουμε να λέμε πως είναι όντως λειτουργικά κι επιτελούν τον σκοπό τους. Γιατί, αν χρειαστεί να ασχοληθεί κανείς μαζί τους, αυτό θα σημαίνει πως οι επ’ αυτών αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες κάπου υστερούν. Κάπου έχουν χάσει την μπάλα κι έχουν πρόβλημα.
Σε μια τέτοια περίπτωση όμως δεν χρειάζονται εκλογές. Χρειάζονται διαδικασίες διαμόρφωσης μιας καλύτερης λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων. Καλύτερου προσωπικού και καλύτερων μεθόδων εργασίας κι έργου.
Αλλο το ένα κι άλλο το άλλο.
Ας τα ξεμπερδέψουμε επιτέλους αυτά τα πράγματα.

Λεωνίδας Εκιντζόγλου

 

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks