-
Αρχική > Τοπικά νέα > Μηταλίδης Κίμων:Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Καστοριάς με τον Γιάννη Κορεντσίδη

Μηταλίδης Κίμων:Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Καστοριάς με τον Γιάννη Κορεντσίδη

Πριν μιλήσουμε για το πρόγραμμα ας μιλήσουμε για το όραμα στο Δήμο Καστοριάς.

Λίγο πριν το νήμα της Κυριακής και τα ερωτήματα των εκλογών εξακολουθούν να παραμένουν πολλά. Το θέμα είναι και κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε τις απαντήσεις.

Το σίγουρο είναι πως αν δεν σπάσεις αυγά δεν θα μπορέσεις να φτιάξεις ομελέτα.

Ο Δήμος Καστοριάς χρειάζεται ένα όραμα το οποίο για να γίνει πράξη θα είναι αναπόφευκτες και οι «συγκρούσεις». Συγκρούσεις κυρίως με νοοτροπίες που τείνουν να γίνουν καθεστώς. Συγκρούσεις με αντιλήψεις ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει σε αυτόν τον τόπο. Αλλά κυρίως συγκρούσεις με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Κάθε μέρα συναντώ φίλους που με ρωτούν αγωνιώντας για το πρόγραμμα του συνδυασμού μας. Το πρώτο, λοιπόν, ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε είναι αν θέλουμε ένα πολυσέλιδο πρόγραμμα που την επομένη των εκλογών θα αραχνιάζει σε κάποιο συρτάρι ή θέλουμε ουσία στα λόγια μας. Εμείς αποφασίσαμε να μην χαϊδέψουμε αυτιά και να μην γράψουμε ωραίες εκθέσεις ιδεών αλλά να πορευτούμε στο δρόμο της λογικής.

Και πως αλήθεια να μιλήσουμε για μεγάλα έργα όταν ο Δήμος Καστοριάς στο σύνολο του χρωστάει αρκετά εκατομμύρια ευρώ; Αν δεν μπει μια τάξη στα οικονομικά, αν δεν γίνει νοικοκύρεμα και κυρίως αν δεν εξορθολογιστούν οι δομές του Δήμου κανένα μεγαλεπήβολο σχέδιο δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί.

Πέρα, όμως, από την αναδιάρθρωση των δομών ο Δήμος για να είναι βιώσιμος πρέπει να αποκτήσει έσοδα τα οποία θα του δώσουν την ώθηση να αναστρέψει τη σημερινή εικόνα. Αυτό μπορεί να γίνει αν ο Δήμος κινηθεί σε τρεις άξονες: 1. Τουρισμός, 2. Πρωτογενής Τομέας, 3. Γούνα.

Και για τους τρεις άξονες έχουν ειπωθεί πολλά, όμως νομίζω πως σε κάποια σημεία πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε.

Σαν Καστοριά έχουμε την τύχη να έχουμε προικιστεί με απίστευτη φυσική ομορφιά και την ατυχία να την έχουμε παραμελήσει εντελώς. Έχουμε μια λίμνη που αφήνουμε τελείως  ανεκμετάλλευτη, αντί να την αξιοποιήσουμε τουριστικά. Με καραβάκια που να συνδέουν τη Σπηλιά του Δράκου, με το Λιμναίο Οικισμό και το Ενυδρείο. Έχουμε τις περισσότερες Βυζαντινές εκκλησίες από οπουδήποτε αλλού και έχουμε αποκλείσει την επίσκεψη των τουριστών σε αυτές.

Σε άλλες περιοχές με τα ψέμματα πλάθουν μύθους για να προσελκύσουν τουρίστες και εμείς, στην εποχή της έξαρσης του ζητήματος για την Μακεδονία, κι ενώ έχουμε το σπίτι όπου δολοφονήθηκε ο Παύλος Μελάς, αλλά και τον τάφο όπου είναι θαμμένος μαζί με τη γυναίκα του, δεν κάναμε το παραμικρό για να προσδώσουμε μια προστιθέμενη αξία στην περιοχή μας.

Το είχα γράψει και στα μέσα του 2005 στη διπλωματική μου εργασία στο μεταπτυχιακό, πριν ακόμα ξεκινήσει η κρίση στην Ελλάδα, ότι ο πρωτογενής τομέας θα είναι αυτός που θα μπορούσε να θωρακίσει την ελληνική οικονομία.

Σήμερα, βλέποντας την κρίση στην περιοχή, την οποία επιτείνει ακόμα περισσότερο αυτή της γούνας, η διαπίστωση αυτή μοιάζει να βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή. Η στροφή προς την αγροτική-βιολογική παραγωγή με νέες καινοτόμους μεθόδους, με δυναμικές παραγωγές και κυρίως με νοοτροπίες απαλλαγμένες από τις αγκυλώσεις των προηγούμενων δεκαετιών, μπορεί να δώσει και πάλι στην Καστοριά μια νέα δυναμική.

Ο Δήμος αυτό που πρέπει να κάνει σε σχέση με τα παραπάνω είναι να δώσει τα κατάλληλα εργαλεία στους δημότες. Ο Δήμος δεν είναι ο επιχειρηματίας για να παράξει  τον πλούτο αλλά αυτός που θα δημιουργήσει τις υποδομές για να έρθει αυτός.

Κι ενώ είπαμε πως ο Δήμος δεν είναι ο επιχειρηματίας, αν πραγματικά θέλουμε ο Δήμος να αλλάξει επίπεδο πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε σαν «επιχείρηση», όχι στη λογική του κέρδους, αλλά στη μορφή των δομών και κυρίως στη λογική της διεκπεραιώσεως των υποθέσεων των πολιτών.

Οπότε πριν μιλήσουμε για πρόγραμμα πρωτεύον είναι να μιλήσουμε για όραμα, για μεράκι, για αγάπη για τον τόπο και κυρίως για διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά.

Αυτά καλούμαστε να κρίνουμε πριν προσέλθουμε στις κάλπες την Κυριακή. Ποιος πραγματικά μπορεί και θέλει να κάνει και πάλι την Καστοριά τόπο για να ζεις.

Για μένα προσωπικά η απάντηση είναι εύκολη, αυτός είναι ο Γιάννης Κορεντσίδης που το έχει αποδείξει στο παρελθόν και θα το κάνει ξανά στο μέλλον. Είναι ο συνδυασμός «ώρα για δουλειά», γιατί αποτελείται από άτομα αξιόλογα, ικανά να εφαρμόσουν το όραμα του Γιάννη Κορεντσίδη. Γιατί είναι σημαντικό στοιχείο η έννοια της ομάδας σε αντιδιαστολή με τις μοναχικές διαδρομές.

Ένα από τα μέλη αυτής της εξαιρετικής ομάδας είμαι κι εγώ. Ζητώ κι εγώ την ψήφο σας την Κυριακή. Γιατί πιστεύω πως όλοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε την πτωτική πορεία αυτής της πόλης. Γιατί έχω την όρεξη και τη διάθεση για δουλειά. Γιατί ήρθε η ώρα η δική μου γενιά να κάνει την υπέρβασή της. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλος χαμένος χρόνος για τον τόπο μας.

Σας ζητώ να κάνετε την επιλογή σας με θετική σκέψη και να επιλέξετε με γνώμονα το συμφέρον των πολλών.

Γιατί, το μόνο που πραγματικά έχουμε είναι οι δικές μας δυνάμεις και τα δικά μας όνειρα να πραγματοποιήσουμε. Και δεν πρέπει ούτε να τα εγκαταλείψουμε ελαφρά, ούτε να τα εμπιστευτούμε σε αυτούς που μας τα καταστρέφουν.

Μηταλίδης Κίμων, Οικονομολόγος, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Καστοριάς.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks