-
Αρχική > Ελλάδα > Δημοσκόπηση – «βόμβα»: Ανατρέπονται όλα! Μάχη ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ ψήφο – ψήφο

Δημοσκόπηση – «βόμβα»: Ανατρέπονται όλα! Μάχη ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ ψήφο – ψήφο

Το «παιχνίδι» αλλάζει στην τελική ευθεία – Έρευνα της Kappa Research δείχνει ολική ανατροπή στην εκλογική μάχη – Πόση είναι η διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα

Εντυπωσιακή µείωση της απόστασης ανάµεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ τρεις ηµέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών δίνει δηµοσκόπηση της Κάπα Research που διενεργήθηκε για λογαριασµό του «Εθνους», προσδιορίζοντας τη διαφορά στο 3,4%.

Το κλείσιµο της «ψαλίδας» αφήνει το παιχνίδι ανοιχτό και παραπέµπει σε µια αµφίρροπη αναµέτρηση. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 24,4% και η Νέα ∆ηµοκρατία 27,8%, µε το ΚΙΝΑΛ να µένει στην τέταρτη θέση µε 6,3%, καθώς στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή (6,9%) και στην πέµπτη το ΚΚΕ µε 5,3%.

Από τα ποσοστά φαίνεται πως για την τρίτη θέση θα δοθεί κρίσιµη µάχη ανάµεσα στη Χρυσή Αυγή, στο Κίνηµα Αλλαγής, αλλά και στο Κοµµουνιστικό Κόµµα Ελλάδος.

Το αξιοσηµείωτο είναι πως η νέα µέτρηση διενεργήθηκε το διήµερο 21-22 Μαΐου, δηλαδή την τελευταία εβδοµάδα της προεκλογικής περιόδου, επιβεβαιώνοντας την ανοδική τάση και τη δυναµική που αποκτά το σχήµα ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης.

Τα μικρότερα κόμματα

Η έρευνα της Κάπα Research αναδεικνύει και ενίσχυση του δικομματισμού, με τα δύο μεγάλα κόμματα να συγκεντρώνουν αθροιστικά ποσοστό 55,2% -το οποίο και θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό για ευρωεκλογές. Μάλιστα, ενδέχεται να αγγίξει ακόμη και το 60%.

Όπως προκύπτει, επίσης, το 11,1% των ψηφοφόρων παραμένει αναποφάσιστο.

Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά στα μικρότερα κόμματα, η δημοσκόπηση δείχνει πως πιθανότητα να διεκδικήσουν έδρα ή έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο έχουν η Ελληνική Λύση με 2,9%, το Ποτάμι με 2,4%, το ΜέΡΑ 25 με 1,9% και ενδεχομένως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,8%.

Στα σηµαντικά ευρήµατα εντοπίζεται και η απάντηση των συµµετεχόντων (1.004 πολίτες) στο ερώτηµα «ποιος είναι ο αρχηγός που θέλουν να ενισχυθεί από τις ευρωεκλογές;».

Το 34% δηλώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όµως -πολύ κοντά- ένα άλλο 30% δηλώνει τον Αλέξη Τσίπρα. Συγχρόνως, το 19% απαντά «κάποιον άλλον πολιτικό αρχηγό», το 15% «κανέναν» και το 2% δεν απαντά.

Τι θα επηρεάσει την ψήφο των πολιτών

Όσον αφορά στα θέματα τα οποία θα επηρεάσουν την ψήφο των πολιτών, πρώτος παράγοντας αναδεικνύεται η οικονομία με 52% ενώ ακολουθεί «η πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη» με 40%.

Τρίτος κατά σειρά παράγων επηρεασµού της ψήφου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρείται το Μεταναστευτικό (35%), µε την «ιδεολογία» των ψηφοφόρων να καταλαµβάνει το ίδιο ποσοστό (35%). Το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών συγκεντρώνει 29%.

https://www.newsbomb.gr/politikh/story

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks