-
Αρχική > Ελλάδα > Εθνικές εκλογές: Όνειρο θερινής νυκτός η ολοκλήρωση τετραετίας – Αυτοί που άντεξαν – Πότε στήθηκαν τριπλές κάλπες

Εθνικές εκλογές: Όνειρο θερινής νυκτός η ολοκλήρωση τετραετίας – Αυτοί που άντεξαν – Πότε στήθηκαν τριπλές κάλπες

Ότι το Σύνταγμα ορίζει πως οι εθνικές εκλογές διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια το γνωρίζουμε.

Από το 1974 και μετά λίγες κυβερνήσεις κατάφεραν να ολοκληρώσουν την τετραετή τους θητεία. Είτε γιατί οι διάφορες κυβερνήσεις επέλεγαν εκλογικό εφνιδιασμό, είτε γιατί δεν εξασφάλιζαν ψήφο εμπιστοσύνης.

Αλήθεια όμως, πόσες φορές μια Βουλή κατάφερε να ολοκληρώσει την θητεία της; Ποια ήταν η πιο σύντομη;

Ιδού λοιπόν μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τις εθνικές εκλογές από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα:

Από το 1974 μέχρι και την 20η Σεπτεμβρίου 2015, δηλαδή μέσα 41 χρόνια προκηρύχθηκαν και διεξήχθησαν 17 εκλογικές αναμετρήσεις.
Οι πρώτες εκλογές μετά την πτώση της Χούντας, διεξήχθησαν στις 17 Νοεμβρίου 1974. Πρώτος πρωθυπουργός αναδείχθηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με το κόμμα της ΝΔ να συγκεντρώνει ποσοστό 54,37%.

Ο βίος όμως της πρώτης Βουλής της Μεταπολίτευσης ήταν τριετής αφού διεξήχθησαν εθνικές εκλογές τον Νοέμβριο του 1977. Η δεύτερη παντως θητεία της ΝΔ ήταν πλήρης καθώς ολοκλήρωσε την κυβερνητική της θητεία.
Πολλοί εσφαλμένα νομίζουν πως η Βουλή που αναδείχθηκε το 1981 με το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου να παίρνουν το τιμόνι της χώρας, κατάφερε να εξαντλήσει την τετραετία. Κι όμως. Οι εκλογές του 1985 έγιναν περίπου τέσσερις μήνες νωρίτερα.
Η πρώτη πλήρης τετραετία ήταν αυτή της περιόδου Ιουνίου 1985 – Ιουνίου 1989, διάστημα κατά το οποίο επίσης το ΠΑΣΟΚ ήταν στη διακυβέρνηση της χώρας.

Το 1989 ήταν και η πρώτη χρονιά κατά την οποία διεξήχθησαν δύο εθνικές εκλογές με τις δεύτερες κάλπες να στήνονται στις 5 Νοεμβρίου 1989.
Επειδή όμως ακολούθησαν και οι εθνικές εκλογές της 8ης Απριλίου 1990, ουσιαστικά διεξήχθησαν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε 10 μήνες. Κάτι που αποτελεί ρεκόρ.

Και η Βουλή όμως της 8ης Απριλίου 1990 και η κυβέρνηση της ΝΔ, υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη δεν κατάφερε να μακροημερεύσει αφού κάλπες στήθηκαν ξανά στις τον Οκτώβριο του 1993 στις οποίες αναδείχθηκε πρώτη πολιτική δύναμη το ΠΑΣΟΚ. Πρωθυπουργός ήταν αρχικά ο Α.Παπανδρέου και ακολούθως ο Κώστας Σημίτης.
Δεν εξάντλησαν όμως την τετραετία και οι εκλογές διεξήχθησαν περίπου τρία χρόνια μετά, στις 22 Σεπτεμβρίου 1996.
Οι επόμενες εκλογές επίσης δεν ήρθαν στην ώρα τους, αλλά περίπου πέντε μήνες νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2000. Ακολούθησε όμως μια πλήρης τετραετία με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και τον Κώστα Σημίτη στην πρωθυπουργία, δηλαδή μέχρι τις εκλογές του Μαρτίου του 2004.

Ο Κώστας Καραμανλής και η ΝΔ που εξελέγησαν σε αυτές τις εκλογές, άντεξαν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2007.
Η δεύτερη θητεία του Κ.Καραμανλή ήταν ακόμη συντομότερη, και για την ακρίβεια δύο ετών αφού οι κάλπες στήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2009 και πρώτη πολιτική δύναμη αναδείχθηκε το ΠΑΣΟΚ.

Κάλπες στήνονται περίπου 2,5 χρόνια μετά την νίκη του Γιώργου Παπανδρέου και τις εκλογές του Μαϊου του 2012 κερδίζει η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς.

Το 2012, βέβαια διεξάγονται και πάλι δύο εκλογικές αναμετρήσεις, τον Μάιο οι πρώτες και οι επαναληπτικές- εξαιτίας αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης – τον Ιούνιο.

Η νέα Βουλή και η κυβέρνηση της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά άντεξαν περίπου δυόμιση χρόνια.
Οι κάλπες όμως της 25ης Ιανουαρίου 2015 ανέδειξαν για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός έγινε ο Αλέξης Τσίπρας αλλά το αδιέξοδο με τους δανειστές και η υποχώρηση της κυβέρνησης στα αιτήματα των δανειστών «έστειλαν» τους πολίτες ξανά στις κάλπες. Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου έχουμε και πάλι ραντεβού με την κάλπη.

Πλέον, οι πολίτες θα ξαναψηφίσουν στις 7 Ιουλίου με την κυβέρνηση να ζητά ανανέωση της θητείας της και την ΝΔ να έρχεται να πάρει το χρήσμα μετά και θετικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές 26 Μαϊου.

 

https://www.dikaiologitika.gr/

 

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks