-
Αρχική > Ελλάδα > Τι κερδίζουμε αν τρώμε εποχικά φρούτα και λαχανικά

Τι κερδίζουμε αν τρώμε εποχικά φρούτα και λαχανικά

Παίρνουμε όλες τις θρεπτικές ουσίες του τροφίμου και είναι πιο γευστικό. Όλοι θα συμφωνήσουμε ότι δεν είναι το ίδιο να τρως έναν φρεσκοκομμένο καρπό που αναδίδει έντονα όλα του τα αρώματα με έναν άλλον που έχει καταψυχθεί ή ταξιδέψει από μακριά χάνοντας μερικά από τα πολύτιμα συστατικά του. Είναι γνωστό άλλωστε ότι το φως του ήλιου και οι καλές φυσικές κλιματολογικές συνθήκες εν γένει βοηθάνε τα προϊόντα να αναπτυχθούν με τον καλύτερο τρόπο.

– Βοηθάμε το πορτοφόλι μας. Με άλλα λόγια, τα εποχιακά προϊόντα είθισται να είναι πιο φθηνά λόγω της αφθονίας τους. Κυρίως μάλιστα όταν είναι και τοπικά, γεγονός που μειώνει τα έξοδα μετακινήσεων, συσκευασίας και αποθήκευσής τους.  Επίσης, φρούτα και λαχανικά που φτάνουν στο τραπέζι μας εκτός εποχής και από μακριά έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον κυρίως λόγω των τροφοχιλιόμετρων.

-Εναρμονίζουμε τη διατροφή μας με τον κύκλο της φύσης και τροφοδοτούμε το σώμα μας με όσα χρειάζεται ανάλογα με τις εποχές. Δεν είναι τυχαίο ότι την άνοιξη γευόμαστε πράσινα και τρυφερά λαχανικά, το καλοκαίρι επιζητούμε δροσερά και ελαφρά τρόφιμα, ενώ τον χειμώνα θέλουμε πιο θερμές και πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές.

-Δε βαριόμαστε γευστικά! Έχουμε μία τεράστια ποικιλία τροφίμων που ανά πάσα στιγμή μπορούν να μας γεμίσουν με νέες συνταγές και γεύσεις και να μας κάνουν να εκτιμήσουμε τη ροή του χρόνου.

– Βοηθάμε το περιβάλλον. Η εντατική καλλιέργεια ειδών εκτός εποχής έχει ως αποτέλεσμα τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων φυσικών πόρων, λιπασμάτων και ενέργειας. Η αλόγιστη όμως χρήση τελικά καταλήγει πάλι πίσω στο περιβάλλον και κατ’ επέκταση στο τραπέζι μας. Η μόλυνση εδαφών και υδροφόρου ορίζοντα και η κλιματική αλλαγή χειροτερεύουν.

Κρίμα δεν είναι να απαξιώνουμε την εποχικότητα των τροφίμων, όταν μπορούμε να έχουμε άπειρες επιλογές στην σωστή εποχή;

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks