-
Αρχική > Τοπικά νέα > Γουγούσης Αναστάσιος .F.E.B.U.  χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος ( Αιματουρία είναι η ύπαρξη αίματος στα ούρα)           

Γουγούσης Αναστάσιος .F.E.B.U.  χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος ( Αιματουρία είναι η ύπαρξη αίματος στα ούρα)           

    Η ύπαρξη αίματος στα ούρα αναμφίβολα προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε όλους μας, παρότι συχνά οφείλεται σε κάτι αθώο. Μερικές φορές, όμως, έχει σοβαρή υποκείμενη αιτία.                                   

Στην ιατρική ορίζεται ως η παρουσία ερυθρών αιμοσφαιρίων στα ούρα (>3-4). Η αιματουρία χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

Μικροσκοπική αιματουρία

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια στα ούρα είναι ορατά μόνο με το μικροσκόπιο στη γενική εξέταση ούρων

Μακροσκοπική αιματουρία

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια στα ούρα βρίσκονται σε μεγάλη ποσότητα, με αποτέλεσμα το χρώμα των ούρων να είναι κόκκινο,ροζ, σκούρο καφέ.

Οι αιτίες

Η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, όπως τα παντζάρια και τα μούρα, μπορεί να αλλάξει το χρώμα των ούρων αλλά αυτό δεν είναι αιματουρία (λέγεται υπέρχρωση ούρων). Ούτε είναι αιματουρία τα πυκνά, σκουρόχρωμα ούρα το πρωί ή όταν κάποιος είναι αφυδατωμένος.

  • Λοιμώξεις του κατώτερου ουροποιητικού (κυστίτιδες, ουρολοιμώξεις). Προστατίτιδα στους άντρες. Λοιμώξεις του νεφρού (πυελονεφρίτιδα).
  • Λίθος στην ουροδόχο κύστη ή το νεφρό.
  • Υπερτροφία του προστάτη.
  • Νεφρική νόσος. Η μικροσκοπική αιματουρία αποτελεί συνηθισμένο σύμπτωμα σπειραματονεφρίτιδας, μιας πάθησης στο σύστημα διηθήσεως (φιλτραρίσματος) του αίματος που διαθέτει κάθε νεφρός. Η σπειραματονεφρίτιδα μπορεί να αποτελεί τμήμα μιας συστηματικής νόσου όπως ο διαβήτης ή να εκδηλωθεί μεμονωμένα εξαιτίας λοίμωξης, φλεγμονής στα αιμοφόρα αγγεία ή ανοσοποιητικών προβλημάτων.
  • Έντονη σωματική άσκηση
  • Τραυματισμός του ουροποιητικού
  • Λήψη ορισμένων φαρμάκων. Όπως η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών όπως η ασπιρίνη και πενικιλινούχων αντιβιοτικών είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο αιματουρίας,όπως και η λήψη αντιπηκτικών,η λήψη αντινεοπλασματικών φαρμακων (κυκλοφωσφαμίδη).

 

Η αιματουρία είναι ένα σύμπτωμα.                                                        

Η διερεύνηση για να βρεθεί το αίτιο θα γίνει με την επίσκεψη στον ουρολόγο.

Ο ουρολόγος μετά τη λήψη του ιστορικού και την κλινική εξέταση  θα συστήσει τον κατάλληλο εργαστηριακό έλεγχο θα κάνει υπερηχογραφικό έλεγχο αλλά θα υπόδειξη και άλλο απεικονιστικό έλεγχο όπως αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία .

Η κυστεοσκόπηση, η ουρητηροσκόπηση είναι επεμβατικές εξετάσεις που θα χρειαστεί να γίνουν όπως και η βιοψία .

Μετά τη ταυτοποίηση του αιτίου που προκαλεί την αιματουρία ο ουρολόγος θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία είτε συντηρητική είτε επεμβατική.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΗΛΗ   ΥΠΕΡ ΥΓΕΙΑΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΩΡΑ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

 

Top
Enable Notifications OK No thanks