-
Αρχική > Επιχειρηματικά Πορτραίτα > Επιμελητήριο Καστοριάς: Επιχειρηματικά πορτραίτα: Κατάστημα λευκών ειδών της Ιωάννας Πουρσανίδου (φωτογραφίες )

Επιμελητήριο Καστοριάς: Επιχειρηματικά πορτραίτα: Κατάστημα λευκών ειδών της Ιωάννας Πουρσανίδου (φωτογραφίες )

    40 συναπτά χρόνια λειτουργεί η επιχείρηση της  Ιωάννας Πουρσανίδου.

.Ξεκίνησε από  τον παππού της  που ήταν μεγάλος υφασματέμπορος στα κοτύωρα(Ορντού) του Πόντου από τον οποίο  η ίδια έχει  κληρονομήσει  ένα ψαλίδι και έναν πήχη. Την επιχείρηση την συνέχισε ο πατέρας της και τώρα τρίτη γενιά την συνεχίζει με μεράκι και διάθεση η Άννα.

 

           Ποιος ήταν ο λόγος που σας οδήγησε να  ξεκινήσετε αυτή την επιχείρηση;  

Διάφοροι παράγοντες με οδήγησαν σ’αυτό το επάγγελμα, δηλαδή βρισκόμουν σε μια ηλικία έναρξης της καριέρας μου και μετά από αποτυχία εισαγωγής στο πανεπιστήμιο κατέληξα να σκέφτομαι το <<επιχειρείν>>. Ταυτόχρονα μεγάλωσα μέσα σε αυτό το επάγγελμα με τον πατέρα μου και ένιωθα περήφανη που θα ήμουν Τρίτη γενιά επιχείρησης υφασματοπωλείου καθότι και ο παππούς μου ήταν μεγάλος υφασματέμπορος στα κοτύωρα (Ορντού) του Πόντου από τον οποίο έχω κληρονομιά ένα ψαλίδι και έναν πήχη. Ήμουν γνώστης των υφασμάτων και της λειτουργίας τους, δηλαδή ραπτική, πατρόν κ.λ.π. και έτσι μπορούσα να βοηθήσω τις πελάτισσες και την επιχείρηση μου. Έτσι υπήρχε και εμπιστοσύνη από τη μεριά τους. Βρήκα ενδιαφέρουσα την δημιουργικότητα του επαγγέλματος και έτσι ξεκίνησα με όρεξη και όνειρα.

Πώς αντιμετωπίζεται  την σημερινή κρίση που βιώνουν και οι επιχειρήσεις ;

Όπως σας προανέφερα ήμουν παιδί τρίτης γενιάς της επιχείρησης και αυτό μου έδωσε εφόδια όσον αφορά την διαχείριση μίας επιχείρησης σε μικρή πόλη. Στην δουλειά πρέπει να έχεις εγκράτεια και προσοχή στις αγορές σου, να προσπαθείς να κάνεις επιλογές που θα είναι σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση της πελατείας σου να έχεις ποιότητα και τιμές συγκαταβατικές για να βοηθάς τους πελάτες και την επιχείρηση, να ελέγχεις τα έξοδα που δημιουργούνται και να μην σκέφτεσαι τον κόπο που βάζεις στην δουλειά σου. Με υπομονή και μέτρο αντιμετωπίζεις τις εκάστοτε περιόδους κρίσεις.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ένας επιχειρηματίας για να τα  καταφέρει αυτή την περίοδο;

Όταν υπάρχει μια οικονομική κρίση πρέπει να μπορείς να ελίσσεσαι σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί. Να έχεις υπομονή, καλές συνεργασίες, διατήρησης ποιότητας, να αναζητείς για καλύτερες τιμές, οπότε  εξυπηρετείς τους πελάτες και βοηθάς την επιχείρηση σου.

Τι συμβουλές θα δίνατε  αν είχατε  απέναντι σας  έναν νέο επιχειρηματία; 

Το πρώτο που θα τον συμβούλευα θα ήταν να αγαπάει αυτό που θα κάνει και να είναι ενημερωμένος στο αντικείμενο, να ερευνήσει την κατάσταση της αγοράς όσον αφορά τον ανταγωνισμό και την οικονομική κατάσταση, να προσέχει τους πελάτες με καλές τιμές και ποιότητα και να συμπεριφέρεται με υπομονή και αγάπη προς όλους.

Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να μεταδώσετε στον κόσμο;

Ναι, να έχει εμπιστοσύνη στην τοπική αγορά και να την στηρίζει. Στις μικρές αγορές όπως η πόλη μας, πρέπει ο πλούτος να γυρίζει ανάμεσα μας και να μην σκορπά <<εκτός>>, εξαιτίας των πειρασμών της τεχνολογίας και των πολυεθνικών. Το ότι θα επισκεφθείς ένα μεγάλο κατάστημα και θα δεις άπειρα εμπορεύματα, δεν σημαίνει ότι θα κάνεις και την καλύτερη επιλογή. Την καλή επιλογή μπορείς να την πετύχεις και σε λιγότερη ποσότητα με ηρεμία, χαμόγελο και φιλικό περιβάλλον. Εξάλλου έτσι βοηθάς έναν συμπολίτη, έναν γείτονα, έναν φίλο σου, τα παιδιά τους, τις μητέρες κ.λ.π. Υποστήριξε την τοπική αγορά και κοινωνία διότι αυτό επιστρέφει ανταποδοτικά σε εσένα.

 

Top
Enable Notifications OK No thanks