-
Αρχική > Απόψεις > Προσπάθεια συμμαζέματος με κάθε τρόπο και κάθε κόστος στο Νομικό Πρόσωπο-(Του Δώρα Θέτη )

Προσπάθεια συμμαζέματος με κάθε τρόπο και κάθε κόστος στο Νομικό Πρόσωπο-(Του Δώρα Θέτη )

Πέρασε τελικά από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καστοριάς, εν μέσω αντιπαραθέσεων, έντονων διαλόγων, ειρωνικών σχολίων και απειλητικών προβλέψεων η εισήγηση η του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Καστοριάς, που αποφάσιζε την μη ανανέωση 8 συμβασιούχων υπαλλήλων.

Η μη ανανέωση των συμβάσεων θεωρείται αναγκαία από την Δημοτική Αρχή, σε μια προσπάθεια να συμμαζέψει οικονομικά και να διορθώσει την πολύ άσχημη κατάσταση που παρέλαβε από την απελθούσα τριπλέτα  διοίκηση των κ. κ.κ. Αγγελή  Στεργιοπουλου και Λιάνου. Ωστόσο, υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις στην πολιτική αυτή επιλογή και ακούστηκαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις στο δημοτικό συμβούλιο.

Τον λόγο πήρε πρώτος ο πρόεδρος του νομικού προσώπου κ. Αθανάσιος Ρήμος όπου δικαιολόγησε την απόφαση του ΝΠΔΔ για την μη ανανέωση των υπαλλήλων στην βάση των οικονομικών ανοιγμάτων που υπάρχουν προς την ΔΕΗ, τους προμηθευτές και τους υπαλλήλους του ΕΣΠΑ.

Ο δήμαρχος Καστοριάς κ Γιάννης Κορεντσίδης υπεραμύνθηκε την πρόταση για την μη ανανέωση και την στήριξε κυρίως με επιχειρήματα για την οικονομική βιωσιμότητα και την αναγκαιότητα λόγω υπεράριθμων υπαλλήλων.

Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι υποστήριξαν ότι το προσωπικό δεν είναι πλεονάζων και πως σχεδόν ολόκληρη η μισθοδοσία καλύπτεται από το πρόγραμμα, ενώ τόνισαν πως κακώς συγχέονται οι υπόλοιπες δαπάνες και χρέη του ΝΠΔΔ προς ΔΕΗ και λοιπούς προμηθευτές με τις προϋποθέσεις του προγράμματος.

Στο ίδιο κλίμα, ο πρόεδρος των εργαζομένων στον Δήμο Καστοριάς, έκανε επίκληση στην νομοθεσία για να στηρίξει την αυτόματη ανανέωση όλων των υπαλλήλων, ενώ προσπάθησε να αποδημήσει τα επιχειρήματα της διοίκησης λέγοντας ότι η μικρή διαφορά που προβάλλεται σαν αιτία έχει ήδη καλυφθεί από την καθυστέρηση στην ανανέωση και την μη μισθοδοσία για περίπου δυο μήνες όλων των υπαλλήλων στο πρόγραμμα. Επίσης, δεν παρέλειψε να καυτηριάσει τις αστοχίες και την προχειρότητα στις διοικητικές διαδικασίες από πλευράς του ΝΠΔΔ.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, σε πολύ έντονο και προσωπικό ύφος αντιπαράθεσης με τον Δήμαρχο, η κ. Σπύρου επέμενε ότι καταρρίπτονται οι λόγοι της απόλυσης από τα ίδια τα στοιχεία που παρέθεσε η δημοτική αρχή και εξαπέλυσε επίθεση προς τον πρόεδρο του ΝΠΔΔ για τις πολιτικές του επιλογές.

Ο κ. Μόσχος επισήμανε το απαράδεκτο της αλλαγής των εισηγήσεων μερικές ώρες πριν την συνεδρίαση του ΔΣ, καυτηρίασε την στάση της δημοτικής αρχής να κατηγορεί μέλη του ΔΣ ότι λαϊκίζουν κάθε φορά που διαφωνούν μαζί του, ενώ έκανε αίσθηση το σχόλιο του για το σύνθημα “ώρα για δουλειά” που μετατράπηκε σε “κόβουμε δουλειές”

. Ο κ. Ταμήλιας μέσα από την τοποθέτηση του  επιδόθηκε σε διαφόρου είδους αναλύσεις και μάλλον μπέρδεψε και μπερδεύτηκε με το μέλλον, το παρόν και το παρελθόν των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, τους παιδικούς , τα ΚΔΑΠ και τα σχολεία, ενώ άγγιξε τα όρια της προσβολής και ειρωνείας προς τους υπολοίπους συναδέλφους του αφού ούτε λίγο ούτε πολύ τους κατηγόρησε ότι δεν ασχολήθηκαν, δεν διάβασαν ή/και δεν κατάλαβαν την σχετική νομοθεσία. Εν τέλει, ήταν η μοναδική παράταξη της αντιπολίτευσης, με αριστερής ιδεολογίας κιόλας ερείσματα, που στήριξε την εισήγηση του κ. Δημάρχου για την απόλυση των 8 εργαζομένων.

Τέλος ο κ. Τίγκας ξεκαθάρισε ότι η μη ανανέωση αποτελεί απόλυση, σημείωσε πως δεν υπάρχει τίποτα νεότερο σαν στοιχείο από την προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ, και λίγο πριν καταψηφίσει την πρόταση του κ. Δημάρχου αποκάλυψε πως υπήρξαν και “συναντήσεις με κλειστές πόρτες” για το θέμα αυτό.

Θεοδώρα Κωτσοπούλου

Top
Enable Notifications OK No thanks