-
Αρχική > Διεθνή > Η Κωνσταντινούπολη των αρωμάτων, των χρωμάτων, των γεύσεων

Η Κωνσταντινούπολη των αρωμάτων, των χρωμάτων, των γεύσεων

Η Κωνσταντινούπολη του πρωτάρη

Η πόλη των αρωμάτων, των χρωμάτων, των γεύσεων. Η Κωνσταντινούπολη των ιμάμηδων, της Ευρώπης, των τζαμιών, των παζαριών, του Βοσπόρου. Η Πόλη και όλα όσα πρέπει να δεις έστω και μια φορά!

Η Κωνσταντινούπολη ανήκει στην ιδιαίτερη κατηγορία πόλεων που είτε λατρεύεις είτε… λατρεύεις να μην… Όπως και να χει, αν ακόμα δεν την έχεις περπατήσει, ο παρακάτω οδηγός περιλαμβάνει όλα όσα θα δεις – ή πρέπει να δεις – για μια, πρώτη φορά στην Πόλη.

Επισκέψου την Αγιά Σοφιά

Το πρώτο πράγμα που θα δεις στην Πόλη, για όλους τους λόγους, είναι φυσικά η Αγιά Σοφιά, στην περιοχή του Σουλτανχαμέτ, το παλιότερο κομμάτι της πόλης, όπου βρίσκονται το Μπλε Τζαμί, το Υδραγωγείο, το ΤοπΚαπί και η περιβόητη εκκλησία που, αφού μετατράπηκε σε τζαμί, τώρα πλέον λειτουργεί ως μουσείο.

Το κτίριο χρονολογείται από τον 6ο αιώνα και είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Τα ψηφιδωτά που καλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των 500 χρόνων που η εκκλησία μετατράπηκε σε τζαμί, πλέον παρουσιάζονται σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια. Επειδή έχει μεγάλη επισκεψιμότητα, καλύτερα αγόρασε εισιτήριο online (περίπου 8 ευρώ) και προτίμησε να πας νωρίς το πρωί μιας καθημερινής (εκτός Δευτέρας)

Συνέχισε στο Μπλε Τζαμί

Ακριβώς απέναντι από την Αγιά Σοφιά, το Μπλε Τζαμί είναι το αμέσως επόμενο σε αναγνωρισιμότητα μνημείο της Κωνσταντινούπολης. Με τους χαρακτηριστικούς έξι μιναρέδες και τον εντυπωσιακό ολοστρόγγυλο τρούλο, ενώ το επίσημο όνομα του είναι «Τζαμί του Σουλτάνου Αμχέτ», είναι τα 21.000 Ιζνίκ πλακάκια μπλε, λευκού και κόκκινου χρώματος που στολίζουν από τον 17ο αιώνα τις οροφές του και εξ αυτών, πήρε το «παρατσούκλι» Μπλε. Το Τζαμί λειτουργεί ακόμα και σήμερα κανονικά, οπότε θα πρέπει να προσαρμόσεις την επίσκεψη σου σε ώρες άλλες απ’ αυτές των πέντε ημερήσιων προσευχών, ενώ τις Παρασκευές το τζαμί είναι κλειστό.

Περιηγήσου στο Τοπ Καπί

Συνεχίζοντας από τους δύο ναούς, θα καταλήξεις στο Τοπκαπί, που αποτέλεσε την επίσημη κατοικία των σουλτάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τον 15ο αιώνα, μέχρι που φτιάχτηκε το Ντολμάμπαχτσε. Πλούτος, αισθητική, τέχνη, ιστορία. Και ναι, ό,τι αφορά στη ζωή των σουλτάνων, θα το δεις εδώ, ενώ θα απολαύσεις τη συναρπαστική εικόνα της Πόλης, όπως απλώνεται στα πόδια του Παλατιού.

Οι γυναίκες – όπως και σε όλους τους θρησκευτικούς χώρους στην Πόλη πρέπει να φοράνε μαντήλα στο κεφάλι και όλοι μπαίνουν αφού αφήσουν τα παπούτσια τους στην είσοδο (ό,τι χρειάζεσαι τα παρέχουν στην είσοδο, η οποία είναι δωρεάν).

Ψώνισε στο Μεγάλο Παζάρι – και μετά στην Αιγυπτιακή αγορά των μπαχαρικών

Στην Παλιά Πόλη, το 550 ετών Καπαλίτσαρσι – όπως λέγεται στα τούρκικα – είναι η παλιότερη και μεγαλύτερη κλειστή αγορά του κόσμου, την οποία μπορεί να θυμάσαι από τις… στέγες της, καθώς σ’ αυτή γυρίστηκε η πρώτη σκηνή της ταινίας «Skyfall» με τον Τζέιμς Μποντ να κυνηγιέται με… μοτοσυκλέτες! Προετοιμάσου να περπατήσεις ανάμεσα σε 4.000 πάγκους όπου θα βρεις τα πάντα, από στολίδια, τουρκικά σουβενίρ, ποτηράκια του καφέ μέχρι χειροποίητα χαλιά! Οι συμβουλές είναι: Υπομονή, υπομονή, υπομονή, απέναντι στους δεκάδες εμπόρους που θα σε σταματήσουν ένας προς έναν για να σου πουλήσουν το εμπόρευμα τους. Είναι επίμονοι και εντελώς εκπαιδευμένοι να μην σταματούν ποτέ να προσπαθούν!

Επίσης, παζάρι, παζάρι, παζάρι: μη μείνεις ποτέ στην αρχική τιμή που θα δεις πάνω σε ένα προϊόν, αλλά διαπραγματεύσου το αρκετά, για να πάρεις μια καλή έκπτωση! Τα ίδια ισχύουν και στην Αιγυπτιακή αγορά, το Μισίρ Κασιρτσί, όπου ειδικεύονται σε μπαχάρια, τσάγια, βότανα και πολίτικα γλυκά.

Περιπλανήσου στο Φανάρι, νιώσε συγκίνηση στο Πατριαρχείο

Η ελληνική γειτονιά του Φαναρίου βρίσκεται χτισμένη στον 4ο και 5ο λόφο της Κωνσταντινούπολης, με επίκεντρο φυσικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τα σημάδια της εγκατάλειψης είναι εμφανή, αρκετά κτίρια είναι ερειπωμένα, υπάρχουν όμως και αρκετά ιστορικά κτίρια και Μονές για να πάρεις μια γεύση από το ελληνικό παρελθόν. Μπαίνοντας στον προαύλιο χώρο του Πατριαρχείου, η γαλήνη θα σε συνεπάρει και θ’ απαλύνει την προηγούμενη εικόνα. Προετοιμάσου για μεγάλες συγκινήσεις αν πετύχεις λειτουργία.

Περπάτησε από την Πλατεία Ταξίμ ως τον Πύργο του Γαλατά

Η αλήθεια είναι ότι, το στρατηγικό σημείο όπου βρίσκεται από τον 14ο αιώνα ο 70 μέτρων ύψους Πύργος του Γαλατά είναι τέτοιο που μπορείς να θέσεις τον Πύργο ως σημείο τερματισμού σε μια βόλτα είτε από το Σουλτανχαμέτ είτε από την πλατεία Ταξίμ.

Όπως και να χει, από την περιβόητη πλατεία Ταξίμ, κατεβαίνεις με τα πόδια την πεζοδρομημένη Ιστικλάλ – μπορείς να πάρεις και το αθόρυβο κόκκινο τραμ αν δεν θες να χαζέψεις τα εμπορικά καταστήματα – και φτάνεις στην γραφική γειτονιά, με τα ωραία καφέ και τα μαγαζάκια που πλαισιώνουν τον Πύργο.

Αξίζει να ανέβεις πάνω και η καλύτερη ώρα φυσικά είναι όταν πέφτει ο ήλιος, για πολλές ατμοσφαιρικές φωτογραφίες! Είσοδος περίπου 6 ευρώ.

Βόλτα στον Βόσπορο με τα τουριστικά πλοιάρια

Θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ η βόλτα με το πλοιάριο κατά μήκος του Βοσπόρου. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το προγραμματίσεις: είτε να απευθυνθείς στο ξενοδοχείο σου – το οποίο θα συνεργάζεται με κάποιες ακτοπλοϊκές εταιρείες που προσφέρουν επιπλέον και μουσικά προγράμματα ή oriental shows στις νυχτερινές διαδρομές – είτε να κατευθυνθείς μόνος σου προς το Καμπατάς, στο Καράκιοϊ, όπου θα επιβιβαστείς με όλους τους τουρίστες στα μικρά φέρι, που κάνουν τη βόλτα στο Βόσπορο σε 1-1,5 ώρα και σαφώς είναι πολύ οικονομικά.

Ετοιμάσου για πολλές φωτογραφίες, από τα επιβλητικά παλάτια -όπως το Ντολμάμπαχτσε- τα πολυτελή ξενοδοχεία που κοσμούν τις ευρωπαϊκές τουρκικές ακτές, τα υπέροχα νεοκλασικά στο Μπέμπεκ, το κάστρο Ρούμελι Χισάρ (που νομίζεις στην αρχή ότι ξεπροβάλλει μπροστά σου ο Λευκός Πύργος), οι επιβλητικές γέφυρες και φυσικά τα χρώματα και το παιχνίδισμα του ήλιου με τα νερά του Βοσπόρου.

Επίσκεψη στο Ντολμάμπαχτσε

Μετά το Βόσπορο, είναι η ώρα να μπεις και στο πιο μεγαλοπρεπές παλάτι, κατοικία των τελευταίων σουλτάνων και τελευταία κατοικία του Κεμάλ. Η απόλυτη χλιδή, μια προσπάθεια, τότε, η Οθωμανική Αυτοκρατορία να δείξει ότι δεν υπολείπεται σε πολυτέλεια, τέχνη και αισθητική από τη Δύση, διακοσμημένα στο εσωτερικό από Γάλλο διακοσμητή, με τους μεγαλύτερους πολυελαίους της Ευρώπης φερμένους από την Αγγλία, με απόλυτη τάξη και πειθαρχία να θυμίζει τον τελευταίο κάτοικο του παλατιού (μάλιστα τα ρολόγια του παλατιού έχουν μείνει σταματημένα στην ώρα θανάτου του Ατατούρκ).

Οι επισκέψεις γίνονται με οργανωμένες ξεναγήσεις ανά μια ώρα, με Τούρκους ξεναγούς, ενώ στο εσωτερικό να έχεις το νου σου γιατί δεν επιτρέπονται οι φωτογραφίες. Αν θες, μπορείς να δεις και το χαρέμι – καλύτερα όμως αν έχεις δει το χαρέμι στο ΤοπΚαπί να το παραλείψεις.

Πάντα υπάρχει ώρα για χαμάμ

Όσο «άχαστη» -για να χρησιμοποιήσουμε έναν ποδοσφαιρικό όρο- είναι η βόλτα με το καραβάκι, άλλο τόσο είναι και η στάση σε ένα παραδοσιακό τούρκικο χαμάμ, εμπειρία μοναδική στο είδος της. Κάθε χαμάμ έχει διάφορα διαφορετικά είδη θεραπειών να προσφέρει, αλλά εσύ μπορείς να πάρεις το βασικό πακέτο: θα πάρεις το παραδοσιακό peştamal (ένα βαμβακερό πανί για να τυλιχτείς), το σαπουνάκι και το σφουγγαράκι και θα μπεις στην κεντρική αίθουσα του χαμάμ, όπου οι μασέρ- natir για τις γυναίκες, tellak για τους άνδρες – θα σε μουλιάσουν, θα σε τρίψουν, θα σε απολεπίσουν και θα σε ξεπλύνουν – αρκεί να αφεθείς και να απολαύσεις αυτή τη μοναδική εμπειρία. Μετά, είσαι ελεύθερος να κάτσεις όση ώρα θες στα ζεστά μάρμαρα ή -ακόμα καλύτερα- να επιλέξεις ένα από τα προγράμματα μασάζ. Ευχάριστο μυστικό: σχεδόν σε όλα τα χαμάμ, θα πάρεις μια καλή έκπτωση λέγοντας -και αποδεικνύοντας το με το διαβατήριο σου- ότι είσαι Έλληνας. Στα προτεινόμενα χαμάμ, είναι το Cemberlitaş Χαμάμ, στην στην Παλιά Πόλη, από τον 16ο αιώνα.

Ψώνισε αντίκες

Οι πιο δημιουργικές φυλές της πόλης, οι πιο εκλεκτικές αντικερί, τα πιο ιδιαίτερα της τέχνης και της γαστρονομίας βρίσκονται στο λόφο του Τσουκούρ Σουμά, που θυμίζει λίγο από… Νεοϋορκέζικο Σόχο. Πολλές αντικερί, γκαλερί, μπουτίκ και υψηλής αισθητικής καφέ υποδέχονται αγοραστές που αναζητούν παλιά χαλιά, καφτάνια, οθωμανικά κεντήματα, αλλά και αγγεία και κοσμήματα.

Και ναι, το «Μουσείο της Αθωότητας» του Ορχάν Παμούκ, αναφέρεται στο μικρό ομώνυμο μουσείο που βρίσκεται στη γειτονιά και είναι μια καλή μικρογραφία της ζωής της ανώτερης τάξης της δεκαετίας του 70 στην Κωνσταντινούπολη.

Δοκίμασε το φαγητό του δρόμου

Μην φύγεις από την Κωνσταντινούπολη χωρίς να δοκιμάσεις μερικά από τα φαγητά που σερβίρουν στο δρόμο – πέραν των κεμπάπ φυσικά, που οπωσδήποτε θα τιμήσεις δεόντως! Απέφυγε -όσο δελεαστικά και αν δείχνουν- τα μύδια που πουλάνε στις γωνιές των δρόμων (εκτός αν είσαι μαζί με κάποιον Τούρκο που γνωρίζει ποιοι είναι σταθεροί πωλητές) για ευνόητους λόγους: προτίμησε το μεζέ αυτό να το δοκιμάσεις σε κάποιο μαγαζί.

Κάτω από τη γέφυρα του Γαλατά, στο Καράκιοϊ, μη χάσεις το μπαλίκ εκμέκ, ένα απίθανο σάντουιτς με σκουμπρί, κρεμμύδι, ντομάτα, πιπεριές και μπαχάρια και φυσικά… λιώσε στους μπακλαβάδες – ο καλύτερος είναι στο «Güllüoğlu», στο Καράκιοϊ, κι αν διψάσεις, μη διστάσεις να πιεις φρεσκοστυμένο χυμό ρόδι από κάποιον πλανώδιο πωλητή ή τσάι, όπως και οι Τούρκοι!

Photo editor: Ελένη Μπελιώτη

Top
Enable Notifications OK No thanks