-
Αρχική > Ελλάδα > Πλειστηριασμοί: Κόντρα με τους δανειστές για την 1η κατοικία

Πλειστηριασμοί: Κόντρα με τους δανειστές για την 1η κατοικία

 

 

Με «κακό μάτι» βλέπουν οι δανειστές το ενδεχόμενο να παραταθεί η ισχύς των διατάξεων για την α’ κατοικία, που συμπεριλαμβάνονται στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη.

Υπενθυμίζεται ότι η ισχύς του εκπνέει σε 12 μήνες.

Οι δανειστές έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο μέτωπο των πλειστηριασμών δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνδράμουν στον περιορισμό των «κόκκινων» δανείωνΗ κυβέρνηση από τη μεριά της δεν έχει υποβάλει σχετικό αίτημα παράτασης. Ωστόσο, η κοινωνική δυσαρέσκεια που έχει ήδη προκληθεί από το κύμα των πλειστηριασμών και την απόφαση να γίνονται πλέον ηλεκτρονικά έχει οδηγήσει το κυβερνητικό επιτελείο στην αναζήτηση λύσεων ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω αντιδράσεις για το εν λόγω ζήτημα.

Έτσι, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο αίτημα για παράταση τουλάχιστον έως το 2019.

Προ μηνός μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ξεκαθάριζε ότι «…θα πρέπει, εάν δούμε πως δεν διασφαλίζεται η πρώτη κατοικία στο ύψος που έχει προσδιοριστεί από την κυβέρνηση και δούμε ότι το πράγμα ξεφεύγει, να γίνουν οι αναγκαίες εκείνες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να γίνει πράξη. Ακόμα κι αν δεν είναι κατανοητό από την πλευρά των δανειστών. Είναι κάποια πράγματα που προφανώς μπορούμε να τα αντιληφθούμε καλύτερα εμείς που ζούμε στην Ελλάδα, που γνωρίζουμε την ελληνική κοινωνία».

Οι δανειστές έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο μέτωπο των πλειστηριασμών, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνδράμουν στον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων και στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτό, εμφανίζονται ανένδοτοι ως προς το θέμα αυτό και οποιαδήποτε παράταση τους βρίσκει αντίθετους.

Αυτό που επιδιώκεται είναι ο εντοπισμός των -κατά συνήθεια- κακοπληρωτών, αν και οι δανειστές γνωρίζουν ότι η χρόνια κρίση έχει οδηγήσει πολλούς πολίτες σε πραγματική φτώχεια και ως εκ τούτου είναι ανίκανοι να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ωστόσο, υποστηρίζουν πως οι τράπεζες, μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας, παρέχουν «δικλίδες ασφαλείας» έτσι να διαχωριστούν οι μεν από τους δε.

Όπως και να έχει, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται πως δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από το δύσκολο έργο του σχεδιασμού εκείνου του πλαισίου που θα δώσει το πράσινο φως για τον εκπλειστηριασμό α΄ κατοικίας.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά πως η εξέλιξη αυτή θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα εάν βγουν στο «σφυρί» και ακίνητα μικρομεσαίων νοικοκυριών.

Η κατάσταση δυσχεραίνεται μάλιστα από τη στιγμή που δεν υπάρχει σχετική προστατευτική διάταξη για την πρώτη κατοικία που αφορά σε οφειλές προς το Δημόσιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι προστατευτικές διατάξεις αφορούν στην προστασία πρώτης κατοικίας για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης κατά 70%.

Έτσι για άγαμο το πλαφόν ορίζεται στα 13.906 ευρώ, για ζευγάρι στα 23.659 ευρώ, ενώ προβλέπεται προσαύξηση 5.714 ευρώ για κάθε παιδί, με «ταβάνι» τα 40.800 ευρώ. Η αξία της κύριας κατοικίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 180.000 ευρώ για άγαμο, τα 220.000 ευρώ για ζευγάρι, με προσαύξηση 20.000 ευρώ για κάθε παιδί και «ταβάνι» τα 280.000 ευρώ.

Πηγή Ζούγκλα

Top
Enable Notifications OK No thanks