-
Αρχική > Τοπικά νέα > Καστοριά : Στα ύψη παραμένει η ανεργία .Παραπλανούν οι αριθμοί για δήθεν μείωση

Καστοριά : Στα ύψη παραμένει η ανεργία .Παραπλανούν οι αριθμοί για δήθεν μείωση

 

 

Πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο”.Δήλωσε ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Καστοριάς  Γιώργος Μαλέας, αναφορικά με το θέμα της ανεργίας και της πολυσυζητημένης ”μείωσης” της .

Στην περιοχή μας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του εργατικού κέντρου,το ποσοστό της ανεργίας ξεπερνά το 50%. Από την άλλη πλευρά πανελλαδικά στατιστικά στοιχεία αναφέρουν το τελευταίο διάστημα μείωση της ανεργίας ,η οποία αγγίζει μάλιστα μόλις το 21%.    ”Το ποσοστό αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα”,υποστήριξε ο κ. Μαλέας και συμπλήρωσε οτι: ΄΄Η ανεργία εμφανίζεται μειωμένη καθώς δεν λαμβάνονται υπόψιν οι ώρες εργασίας. Ελάχιστα είναι τα οχτάωρα, ενώ θεωρούνται εργαζόμενοι και όσοι δουλεύουν για μία ή και για δύο ώρες το μήνα. Κάτι τέτοιο όμως δεν αποτελεί εργασιακή λύση”.             Σύμφωνα με το εργατικό κέντρο Καστοριάς η ημιαπασχόληση στη χώρα μας έχει αυξηθεί κατακόρυφα ,σε ποσοστό μάλιστα της τάξεως του 60%.  Επικοινωνιακό τρίκ της κυβέρνησης υποστήριξε ο κ. Μαλέας ότι αποτελεί η δημοσιοποίηση των στατιστικών στοιχείων για την ανεργία, όπως και η έντονη προβολή του ζητήματος της μείωσης της φτώχιας, καθώς η επαρχία δεν παρουσιάζει εικόνα εξαθλίωσης παρά μόνο έντονων οικονομικών προβλημάτων.  Ειδικότερα στην περιοχή μας οι οικογένειες στην πλειοψηφία τους, έχουν τουλάχιστον από έναν άνεργ  Από εδώ και πέρα δεν φαίνεται , στο μέλλον, να υπάρχουν αισιόδοξες προοπτικές για την Καστοριά. Επιχειρήσεις κλείνουν συνεχώς και κάποιες υπολειτουργούν, προσλήψεις δεν γίνονται, ενώ και η μετανάστευση των νέων μείωσε το εργατικό δυναμικό.  Μετά από όλα αυτά δύσκολα μπορεί κανείς να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα διαβάζοντας μόνο τις στατιστικές για την ανεργία. Για το λόγο αυτό και ο πρόεδρος του εργατικού υπογράμμισε ότι:”Οι αριθμοί πλέον στο κομμάτι της εργασίας ή της ανεργίας έχουν χάσει το νόημα τους”.  Ηλικιακά η ανεργία σήμερα επηρεάζει τους νέους μέχρι τα 30 ,ενώ ιδιαίτερα φαίνεται να πλήττονται και οι ηλικίες άνω των 50 ετών.

Το εργατικό κέντρο Καστοριάς προτρέπει τους τοπικούς φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πιέσουν, προκειμένου να ξεκινήσουν τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που θα δώσουν θέσεις εργασίας και οικονομική ανάσα στα νοικοκυριά. Όπως είναι για παράδειγμα η ανέγερση του νέου αστυνομικού μεγάρου ή η συνέχιση του φράγματος Νεστορίου. Για όλα αυτά σύμφωνα με τον πρόεδρο του εργατικού κέντρου απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις, αλλά και τοπικές πρωτοβουλίες από όλους τους φορείς. Μόνο σοβαρές προτάσεις για τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής ενδέχεται να οδηγήσουν σε κάτι διαφορετικό, μέχρι να βγει τελικά, ο Νομός από αυτή τη στασιμότητα.

Ελένη Μελά

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks