-
Αρχική > Τοπικά νέα >     Ανδρέας Ντάφλος Παιδίατρος :  Ανοιξιάτικες Ιώσεις

    Ανδρέας Ντάφλος Παιδίατρος :  Ανοιξιάτικες Ιώσεις

Η συχνότητα και ο αριθμός των ιώσεων κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς και κυρίως κατά τους μήνες του Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου

Επιμέλεια Δώρα Κωτσοπούλου

 

Η συχνότητα και ο αριθμός των ιώσεων κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς και κυρίως κατά τους μήνες του Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου αφήνουν το ανοσοποιητικό των παιδιών ιδιαίτερα ταλαιπωρημένο. Οι ιώσεις που απασχολούν τα παιδιά τους παραπάνω μήνες είναι κυρίως λοιμώξεις του αναπνευστικού με τον ιό της γρίπης να έχει την τιμητική του.

Κατά την έναρξη της άνοιξης, λόγω της ελάττωσης του συχνωτισμού από την αύξηση της θερμοκρασίας, η μεταδοτικότητα των ιώσεων μειώνεται και η νοσηρότητα υποχωρεί κατά πολύ.

Σ’ αυτήν την περίοδο του χρόνου προκύπτουν περισσότερες μικροβιακές λοιμώξεις όπως πνευμονίες,στρεπτοκοκκυκές λοιμώξεις, αλλά και αλλεργίες λόγω των αλλεργιογόννων της ανοιξιάτικης ατμόσφαιρας.

Την άνοιξη κάνει αισθητή την παρουσία του ο ιός κοξάκι ( εξανθηματική λοίμωξη), καθώς και οι κλασικές γαστρεντερίτιδες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ιός κοξάκι προκαλεί ήπια συμπτώματα γρίπης και δεν χρήζει θεραπευτικής παρέμβασης. Υπάρχουν παιδιά όμως που μπορούν να εμφανίσουν ξαφνικό υψηλό πυρετό, έντονο πονοκέφαλο,μυικούς πόνους,έντονο κοιλιακό άλγος και τάση για έμετο.

Ο ιός εκτός των παραπάνω συμπτωμάτων μπορεί να προκαλέσει

επώδυνες φλύκταινες στον λαιμό, στην γλώσσα, τα ούλα, καθώς και στις παλάμες των χεριών και στα πέλματα των ποδιών. Περιστασιακά μπορεί να προκαλέσει ιογενή μηννιγγίτιδα ,εγκεφαλίτιδα και μυοκαρδύτιδα, λοιμώξεις που χρήζουν νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Μεταδίδεται με μεγάλη ευκολία από παιδί σε παιδί από άπλυτα χέρια και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί από περιττώματα, καθώς και από τα σταγονίδια κάθε φορά που κάποιος φταρνίζεται.

Δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη του ιού, γιαυτό ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι να μάθουμε στα παιδιά μας να πλένουν τα χέρια τους συχνά και ιδιαίτερα μετά από την χρήση της τουαλέτας και πριν από κάθε γεύμα. Επίσης σημαντική είναι η απολύμανση των παιχνιδιών που μοιράζονται τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς αφού ο ιός επιζεί για μέρες στις επιφάνειες τους.

Η αντιμετώπιση είναι συμπτωματική και υποστηρικτική με πολλά υγρά και ξεκούραση.

Σε κάθε περίπτωση και σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και αν βρισκόμαστε, έαν οι γονείς παρατηρήσουν συμπτώματα όπως

  • Πυρετός υψηλότερος απο 38 βαθμούς κελσίου για βρέφη μικρότερα των 6 μηνών αλλά και για μεγαλύτερα παιδιά.
  • Ανορεξία
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Ασυνήθιστη υπνηλία
  • Κοιλιαλγία
  • Έντονος πονοκέφαλος με δυσκαμψία του αυχένα
  • Έντονος πονόλαιμος
  • Πόνος στους όρχεις
  • Πληγές μέσα στο στόμα ή στις παλάμες και τις πατούσες
  • Και κόκκινα πρησμένα και υγρά μάτια

Θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον παιδίατρο τους.

Από την στήλη υπέρ υγείας Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks