-
Αρχική > Τοπικά νέα > Καρδιολογικές συμβουλές για το καλοκαίρι (Γεώργιος Ζ Τσιαούσης Ιατρός Καρδιολόγος)

Καρδιολογικές συμβουλές για το καλοκαίρι (Γεώργιος Ζ Τσιαούσης Ιατρός Καρδιολόγος)

Ο αξιόλογος καρδιολόγος μας υπενθυμίζει κάποιες οδηγίες και προφυλάξεις για το καλοκαίρι.

 

 Μπορεί φέτος το καλοκαίρι να έχει καθυστερήσει, ωστόσο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε κάποιους καρδιολογικούς ασθενείς. Καλό είναι να θυμηθούμε τα σημαντικότερα από αυτά και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ: με την άνοδο της θερμοκρασίας και την αυξημένη εφίδρωση, η αρτηριακή πίεση το καλοκαίρι κατά κανόνα μειώνεται, με αποτέλεσμα υποτασικά φαινόμενα (π.χ. ο ασθενής που ασχολείται με τον κήπο του έχει επεισόδια ζάλης ή τάσεις λιποθυμίας μετά από κάποια ώρα δουλειάς, συνήθως στον ήλιο). Δεν συμβαίνει σε όλους τους ασθενείς: κάποιοι έχουν σταθερή πίεση χειμώνα – καλοκαίρι. Αυτοί όμως που θα τους συμβεί, θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τον Καρδιολόγο τους για τις απαραίτητες τροποποιήσεις στη φαρμακευτική αγωγή.

ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ (στενωμένες αρτηρίες της καρδιάς, με ή χωρίς ιστορικό αγγειοπλαστικής ή bypass): εδώ απαιτείται προσοχή στην επιλογή της θάλασσας στην οποία θα εκδράμει ο ασθενής. Να αποφεύγονται θάλασσες με κρύα νερά, λόγω του κινδύνου σπασμού των στεφανιαίων αρτηριών και εμφάνισης στηθάγχης.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: οι ασθενείς με καρδιολογικό ιστορικό καλό θα ήταν να συμβουλευτούν τον Καρδιολόγο τους σχετικά με το τι είδους άσκηση και σε τι ένταση επιτρέπεται. Πιθανότατα να χρειαστεί και δοκιμασία κόπωσης για εκτίμηση της ικανότητας άσκησης. Αυτό ισχύει και σε ανθρώπους χωρίς γνωστό καρδιολογικό ιστορικό, που όμως έχουν παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες (π.χ. ηλικία άνω των 40, κάπνισμα, υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, υπερχοληστερολαιμία, ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού κτλ).

ΤΑΞΙΔΙΑ: μεγάλης διάρκειας ταξίδια με το αεροπλάνο (ή ακόμα και με το λεωφορείο ή το αυτοκίνητο) απαιτούν προσοχή, ειδικά σε ασθενείς με ιστορικό θρόμβωσης, καθώς μπορεί να χρειαστεί ειδική καθοδήγηση από τον θεράποντα Καρδιολόγο.

ΛΗΨΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ: α) προσοχή με το αντιπηκτικό Sintrom, λόγω της αυξημένης προσφοράς λαχανικών το καλοκαίρι (η κατανάλωσή τους δεν απαγορεύεται σε αυτούς που λαμβάνουν Sintrom, απλά απαιτείται προσοχή στις ποσότητες), β) προμήθεια ικανών ποσοτήτων φαρμάκων ενόψει απουσίας σε διακοπές (ειδικά στο εξωτερικό), καθώς και λήψη του βιβλιαρίου υγείας, γ) κατανάλωση ικανών ποσοτήτων νερού, και δ) αποφυγή δραστηριοτήτων κατά τις μεσημεριανές ώρες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΗΛΗ ΥΠΕΡ ΥΓΕΙΑΣ

εφημερίδα ΝΈΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Top
Enable Notifications OK No thanks