-
Αρχική > Απόψεις > Δυο είναι οι παράγοντες που καθορίζουν τη ψήφο Καστοριανών στις αυτοδιοιηκητικές εκλογές:(Λεωνίδας Εκιντζόγλου)

Δυο είναι οι παράγοντες που καθορίζουν τη ψήφο Καστοριανών στις αυτοδιοιηκητικές εκλογές:(Λεωνίδας Εκιντζόγλου)

Ο Καστοριανός δημότης, όσον αφορά τα πολιτικά, είναι μια διχασμένη προσωπικότητα. Το γνωρίζει αλλά δεν το παραδέχεται.

Νομίζει ότι σκέπτεται λογικά και πως τα κριτήρια του είναι απολύτως συνεπή με τις σκέψεις του, αλλά δεν είναι έτσι. Ο Καστοριανός δημότης έχει δυο φάσεις πολιτικής σκέψης: Μία αδέσποτη και μία δεσποζόμενη.

Είναι σαν εκείνους τους παντρεμένους που τριγυρνούν στα καφενεία κάνοντας τον μάγκα, αλλά μόλις μπούνε στο σπίτι τους, λένε, ‘ότι πεις εσύ αγάπη μου’.
Ετσι κι ο Κ.Δ. περνάει τον καιρό του κατηγορώντας τους πολιτικούς που προέκυψαν από τις τελευταίες εκλογές σαν άχρηστους, ανεπρόκοπους, κλέφτες, αγύρτες, δωροδοκούμενους, μιζαδόρους, ανεγκέφαλους, δίχως φαντασία, πλάνο και βούληση να παράξουν έργο για την πόλη, ΑΛΛΑ, μόλις έρθει η ώρα της κάλπης ο ΚΔ παθαίνει ένα ντουμπρουζά, έναν ίλιγγο, μια ζάλη
Αμπρα κατάμπρα και ευθύς μετατρέπεται σε πρόβατο που βελάζει και ξαναψηφίζει μία από τα ίδια.
Ξαναψηφίζει τους ίδιους ή εξίσου άσχετους ανθρώπους, εκείνο το είδος ακριβώς που τόσο καιρό πριν κατηγορούσε. Γιατί συμβαίνει αυτό? Δεν υπάρχει τίποτα το πολύπλοκο εδώ. Απλά πράγματα. Δυο παράγοντες είναι αυτοί που παίζουν ρόλο και καθορίζουνε την δημοτική ψήφο στις αυτοδιοικητικές εκλογές:
Ο κομματισμός και η οικογενειοκρατία. Ο Κ.Δ. νοιώθει -και τελικά βρίσκεται υποχρεωμένος- να ψηφίσει όποιον του υποδείξει το κόμμα στο οποίο ανήκει καθώς και όποιον έχει συγγενή, κουμπάρο, μπατζανάκη ή γείτονα. Είναι η λύση του ‘δικού μας ανθρώπου’.
Μπορεί αυτός που κατεβαίνει να είναι κρετίνος, παρανοϊκός, να έχει δυο κεφάλια, ή και κανένα, πράσινο δέρμα, μπορεί να μη βλέπεται ή να μην έχει μυαλό να σου πει πόσο κάνουν 2+2, αλλά εφόσον είναι ‘δικός μας’, ψηφίζεται και παίρνει αξίωμα.
Με αυτήν την λογική τα δημοτικά συμβούλια γεμίζουν ανθρώπους υποδεέστερους των καταστάσεων, που δεν είναι σε θέση να μοιράσουν δύο γαιδάρων άχυρα, αλλά πάντως γεμίζουν.
Και ο Κ.Δ. την αμέσως επόμενη ημέρα των εκλογών ξαναρχίζει στα καφενεία το γνωστό τροπάρι. Πιάνει από την αρχή να κατηγορεί αυτούς που ‘μυστηριωδώς’ εξελέγησαν… 
Λεωνίδας Εκιντζόγλου

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks