-
Αρχική > Ελλάδα > Στους απογοητευμένους του… ΣΥΡΙΖΑ το “βλέμμα” Μητσοτάκη

Στους απογοητευμένους του… ΣΥΡΙΖΑ το “βλέμμα” Μητσοτάκη

Mπορεί την παράσταση στην εκδήλωση για τα 44α γενέθλια της ΝΔ να έκλεψε το νέο έμβλημα του κόμματος – για το οποίο οι εντυπώσεις ήταν μάλλον ανάμεικτες

– όμως, εάν στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη και των συνεργατών του ήταν να στείλει μήνυμα συσπείρωσης της παράταξης, τότε ο στόχος επετεύχθη.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν, άλλωστε, όλοι οι εν ζωή πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της ΝΔ, οι διατελέσαντες γραμματείς του κόμματος, οι βουλευτές και τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, αυτοδιοικητικά και ιστορικά στελέχη, καθώς και τα μέλη του Μητρώου Στελεχών που δημιούργησε ο κ. Μητσοτάκης.

click4more

Τα “γενέθλια” της ΝΔ: Το νέο σήμα, το χειροκρότημα στους πρώην και…

Το μήνυμα, άλλωστε, που έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν ακριβώς αυτό: ένα μήνυμα πανστρατιάς κι κάλεσμα προς όλους τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τη ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μάλιστα αναφορά τόσο σε όσους εγκατέλειψαν τη ΝΔ από το 2004 κι έπειτα όσο και στους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς ή ακόμη και του ΣΥΡΙΖΑ.

Το τελευταίο στοιχείο είναι και το κρίσιμο για την κατανόηση της τακτικής που θ’ ακολουθήσει η ΝΔ στο δρόμο προς τις εκλογές. Ξεκάθαρο είναι πως η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, εάν υποτεθεί ότι, με βάση τις δημοσκοπήσεις, έχει κλειδώσει την πρωτιά κι ένα εκλογικό ποσοστό κοντά στο 35%.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς – Φωτογραφία Eurokinissi

Για να το πετύχει, λοιπόν, αυτό, θα πρέπει να πείσει ψηφοφόρους από άλλους χώρους – κυρίως από το Κέντρο, αλλά και αριστερότερα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης ήδη από τη ΔΕΘ μίλησε για τους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς – προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής – ενώ στη χθεσινή εκδήλωση έκανε αναφορά και στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως δείχνουν οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι οριζόντιες μετακινήσεις ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ αγγίζουν το 10%, δηλαδή σε απόλυτους αριθμούς δεν είναι παραπάνω από 180.000-200.000. Εάν στην πορεία η ΝΔ καταφέρει και πείσει κι άλλους να εγκαταλείψουν τον ΣΥΡΙΖΑ για λογαριασμό της, το κέρδος θα είναι διπλό, καθώς η μετακίνησή τους αυξάνει μεν τα ποσοστά της ΝΔ, αλλ’ αντίστοιχα μειώνει αυτά του ΣΥΡΙΖΑ. Η χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και το γεγονός ότι οι περισσότεροι αναποφάσιστοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ενισχύει τις ελπίδες της ΝΔ.

Το άνοιγμα της ΝΔ σε άλλους πολιτικούς χώρους, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του – επικαλούμενος μια ιστορική φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή πως η ΝΔ αποτελεί «κοινωνικό ρεύμα» – ήταν αυτό που τη βοήθησε, άλλωστε, να καταγράψει τα ιστορικά μεγαλύτερα ποσοστά της στο παρελθόν: το 1974, το 1990 και το 2004.

Φωτογραφία Eurokinissi

Ευελπιστεί έτσι να κάνει το ίδιο και τώρα και να συγκροτήσει μια ευρεία κοινωνική συμμαχία για «εθνική συμπόρευση», όπως είπε χαρακτηριστικά. Τούτο, κατά τον κ. Μητσοτάκη, συμβολίζει και το νέο έμβλημα της ΝΔ και ιδιαίτερα το λευκό του χρώμα, για το οποίο είπε πως «είναι έτοιμο να συνεργαστεί με όλα τα άλλα χρώματα».

Απαντώντας, εξάλλου, στον Αλέξη Τσίπρα που μιλά για «πρόοδο ή συντήρηση» στο δρόμο προς την κάλπη, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το διακύβευμα των εκλογών από τη δική του σκοπιά: «Είναι η σύγκρουση δύο κόσμων. Από τη μία, η δυναμική Ελλάδα της παραγωγής, της εξωστρέφειας και των μεγάλων αλλαγών. Κι από την άλλη, η καθηλωμένη Ελλάδα της εσωστρέφειας και της επιδοτούμενης φτώχειας εν μέσω κοινωνικών ερειπίων».

Πηγή: www.newsit.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks