Η παρουσία αδέσποτων ζώων στην Καστοριά και τα προβλήματα που συνεπάγεται για την ασφάλεια των πολιτών, τη δημόσια υγεία,
Δώρα Κωτσοπούλου
αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης των ίδιων των ζώων, αποτελεί μεγάλο και αυξανόμενο πρόβλημα.
Η αγανάκτηση των πολιτών έχει ξεπεράσει τα όρια της αντοχής, βλέποντας καθημερινά εικόνες …σκυλοπανήγυρης, σε κεντρικά και όχι μόνο σημεία, σε χώρους που πρόσφατα αναπλάστηκαν, για την καλύτερη αισθητική της πόλης. Έργα ανάπλασης που για την ώρα αποτελούν «θέρετρα πολυτελείας» για τα αδέσποτα σκυλιά.
Παρά τις προσπάθειες που κάνει ο Δήμος η διαχείριση των αδέσποτων ζώων παραμένει ελλιπής
Από τη διερεύνηση των αναφορών αλλά και τη γενικότερη μελέτη του προβλήματος, διαπιστώθηκε ότι, ενώ το νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές, οι ελλείψεις εντοπίζονται αφενός στην παράλειψη των Δήμων να εφαρμόσουν τα όσα προβλέπονται από τις σχετικές ρυθμίσεις, και αφετέρου στην παράλειψη της κεντρικής διοίκησης να ασκήσει αποτελεσματικά την εποπτεία της για την εφαρμογή τους.Στην κατάσταση αυτή συμβάλλει επίσης η απουσία πρόβλεψης, αφενός κυρώσεων σε βάρος των Δήμων όταν δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, και αφετέρου παροχής αποζημίωσης από τους Δήμους σε πολίτες θύματα επιθέσεων αδέσποτων.
Ισχύουν αυτά και για τον Δήμο Καστοριάς , μια πόλη που παρουσιάζει αυξημένο το πρόβλημα των αδέσποτων;Κάνει η Δημοτική αρχή ενέργειες ώστε να περιορίσει και σε βάθος χρόνου να εξαλείψει το φαινόμενο;
Σύμφωνα με τους νόμους όπου προσδιορίζονται οι αρμοδιότητες των δήμων, ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να περισυλλέγει τα αδέσποτα ζώα, και να προβαίνει στη στείρωσή τους, τον εμβολιασμό τους, την αποπαρασίτωση, το τσιπάρισμα και στη συνέχεια τα απελευθερώνει στο τόπο όπου τα περισυνέλλεξε. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δήμος Καστοριάς, ξοδεύει ετησίως περίπου 60.000 ευρώ προκειμένου να φροντίσει τα αδέσποτα ζώα.
Εργαζόμαστε συνεχώς για την επίλυση του προβλήματος. Όμως υπάρχουν και εμπόδια για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του ζητήματος» λέει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος .
Πάντως ο Δήμος Καστοριάς, συνάπτει συμβάσεις με τους κτηνιάτρους της πόλης μας, προμηθεύεται τροφές και φάρμακα προκειμένου να συμβάλει στην ευζωία των αδέσποτων ζώων.Παράλληλα έχει συγκροτήσει επιτροπές διαχείρισης των αδέσποτων, επιτροπές περισυλλογής, και ειδική επιτροπή για την ευθανασία των επικίνδυνων ζώων.
Στην προσπάθεια αυτή του Δήμου ενεργά συμβάλουν και είναι συμπαραστάτες του τα φιλοζωικά σωματεία της πόλης μας. Παράλληλα ο Δήμος σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία της πόλης μας προωθεί την υιοθεσία των ζώων.Από την εφαρμογή του προγράμματος έχουν γίνει πάνω από 60 υιοθεσίες ζώων και έχουν στειρωθεί πάνω από 200 ζώα. Επίσης γίνεται καταγραφή και πλέον τηρείται ηλεκτρονικό αρχείο των αδέσποτων ζώων.
Επίσης ο Δήμος Καστοριάς, επεξεργάζεται την υποβολή πρόταση ένταξης στο Leader για τη δημιουργία ενός σύγχρονου καταφυγίου αδέσποτων ζώων, το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες και την περίθαλψή των ζώων. Ο Δήμος έχει προχωρήσει στην εξεύρεση του νέου χώρου δημιουργίας του καταφυγίου, έχει γίνει ο ακριβής προσδιορισμός του, έχει συνταχθεί τοπογραφικό διάγραμμα και προχωράει στη σύνταξη της σχετικής μελέτης.
Όμως παρά τις προσπάθειες που κάνει ο Δήμος η διαχείριση των αδέσποτων ζώων παραμένει ελλιπής και στο κομμάτι αυτό είναι απαραίτητή και αναγκαία η συμβολή όλων των δημοτών της πόλης μας.