-
Αρχική > Απόψεις > Πολύς ντόρος για το τίποτα :Ας εστιάσουμε επιτέλους στα σοβαρά θέματα του τόπου μας….(Του Δώρα Θέτη )

Πολύς ντόρος για το τίποτα :Ας εστιάσουμε επιτέλους στα σοβαρά θέματα του τόπου μας….(Του Δώρα Θέτη )

Η υπόθεση του άνευ κατηγορίας τελικά κατηγορούμενου, σχεδόν ολόκληρου, δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς (32 δημοτικοί σύμβουλοι)

απέδειξε περίτρανα πόσο πολύ απασχολούμαστε με μικρότητες και ανούσια πράγματα στην πόλη μας και μας διαφεύγει η απλή ουσία των πραγμάτων.

Η ιστορία ξεκίνησε πριν από περίπου δυόμιση χρόνια, όταν το δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς, κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας επιτροπής ποιότητας ζωής, αποφάσισε την εκχώρηση 8τμ αντί των 12τμ που είχαν ζητηθεί αρχικά σε τοπική επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος. Κατά της απόφασης αυτής προσέφυγαν δυο έμποροι-γείτονες επιχειρηματίες της επιχείρησης εστίασης που ενοχλούνταν από την συγκεκριμένη δραστηριότητα και κατείχαν φυσικά και τα ανάλογα «μέσα» στον Δήμο Καστοριάς για να την αποτρέψουν. Η απόφαση παρόλα αυτά πάρθηκε από το ΔΣ και μάλιστα εγκρίθηκε αρχικά στον έλεγχο νομιμότητας αλλά ακυρώθηκε σε ειδική επιτροπή ενστάσεων λόγω «ασαφειών στην αιτιολόγηση».

Παρά την ανατροπή όμως της απόφασης εκχώρησης άδειας για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, οι γείτονες επιχειρηματίες δεν αρκέστηκαν σε αυτό. Έτσι, αρκετούς μήνες αργότερα και ενώ είχαν δικαιωθεί, κατέφυγαν εναντίον των δημοτικών συμβούλων για παράβαση καθήκοντος, προφανώς προς γνώση και συμμόρφωση αυτών και αλλήλων, που πιθανώς να σκεφτούν να διαφοροποιηθούν με τις επιθυμίες «της υπηρεσίας» και των όποιων ενδεχομένως συγγενών τους επιχειρηματιών στην Καστοριά!

Έκτοτε, αρχίζει μια δικαστική περιπέτεια των δημοτικών συμβούλων που μετά από τρεις αναβολές κατάφερε να εκδικαστεί, τρόπος του λέγειν, 2 χρόνια περίπου αργότερα! Και λέμε σχεδόν, γιατί ακριβώς μετά την ανάγνωση των ονομάτων των κατηγορουμένων και των μηνυτών, ο δικηγόρος του επιχειρηματία, που ήταν επίσης κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία, κατέθεσε αίτημα ακύρωσης του κλητήριου θεσπίσματος, ή με απλά λόγια απόσυρση των κατηγοριών, αφού δεν στηριζόταν σε νομικές διατάξεις που να περιγράφουν και να αιτιολογούν το αδίκημα των 32 κατηγορουμένων.

Στην συνέχεια, η εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος, αλλά το Προεδρείο, μετά από περίπου μιάμιση ώρα διακοπής και σύσκεψης, αποφάσισε την ικανοποίηση του και την παύση κάθε δίωξης ενάντια στους κατηγορούμενους δημοτικούς συμβούλους. Αν και αυστηρά νομικά, οι δημοτικοί σύμβουλοι θα μπορούσαν να ξαναβρεθούν κατηγορούμενοι, μετά από ανεύρεση και χρήση κάποιων άλλων, πιο κατάλληλων, νομικών διατάξεων, αυτό θεωρείται εξαιρετικά απίθανο και όλα δείχνουν πως κάπου εδώ τελειώνει η όποια δικαστική περιπέτεια για τους δημοτικούς συμβούλους Καστοριάς, τουλάχιστο για αυτή την υπόθεση.

Τι είναι αυτό όμως που απομένει από όλη αυτή την ιστορία; Η Νέα Καστοριά είχε θέσει κάποιους προβληματισμούς και θέματα σε παλαιότερο φύλλο της και φαίνεται πως, δυστυχώς, δικαιώνεται σχεδόν σε όλα.

Καταρχήν, όπως υποστήριζε μαινόμενος και ένας εκ των αντιδημάρχων Καστοριάς μετά την λήξη της συνεδρίασης, είναι ανεπίτρεπτο να σύρονται όλα τα μέλη σχεδόν του ΔΣ επί δυο και πλέον χρόνια για κατηγορίες που ούτε καν έστεκαν στο δικαστήριο. Λάθη μπορεί να γίνονται και για αυτό οι αποφάσεις των ΔΣ ελέγχονται από την αποκεντρωμένη διοίκηση αλλά και όλα τα διοικητικά δικαστήρια. Είναι όμως άλλο πράγμα να ελέγχεται, κυρώνεται ή ακυρώνεται μια απόφαση και άλλο πράγμα να διώκονται όλα τα παρόντα μέλη του ΔΣ επειδή ακριβώς παίρνουν αποφάσεις.

Η όλη διαδικασία καθώς και οι γνωστές σχέσεις των μηνυτών επιχειρηματιών με ανώτερους υπαλλήλους στον Δήμο Καστοριάς φανέρωσε την «πολιτική ομηρία» που πολλές φορές έχουν να αντιμετωπίσουν οι αιρετοί κατά την διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Ήταν έκδηλη η αίσθηση σε όλους τους παριστάμενους ότι πρόκειται καθαρά για μια πράξη ρεβανσισμού, που κατέληξε σε φαρσοκωμωδία για τα τοπικά πράγματα.

Σε αυτό το σημείο διαφαίνεται η ανάγκη δημιουργίας ενός πέπλου προστασίας των αιρετών από πράξεις ρεβανσισμού και ανθρωποφαγίας. Όπως σημείωνε δημοτικός σύμβουλος που ήταν και μέλος της επιτροπής ποιότητας ζωής, ειδικά σε αυτή την υπόθεση, εξαντλήθηκε κάθε προσπάθεια συμβιβασμού των επιχειρηματιών με κατ’ ιδίαν συναντήσεις, ακροάσεις στην επιτροπή, αυτοψίες και μακρόχρονες συζητήσεις. Και ήταν φανερό σε όλους ότι όποια απόφαση και να λαμβάναμε θα βρισκόμασταν κατηγορούμενοι είτε από την μια είτε από την άλλη πλευρά, αφού δεν υπήρχε ούτε η ελάχιστη προσπάθεια κατανόησης και συμβιβασμού από κανέναν επιχειρηματία.

Επίσης, η υπόθεση αυτή είχε μπει για τα καλά στην στρατηγική «εξόντωσης» κάποιων δημοτικών συμβούλων, κυρίως από «συντρόφους του ίδιου συνδυασμού» εν όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών. Φαίνεται πως η πορεία και η δημοτικότητα ορισμένων δημοτικών συμβούλων ενοχλούσε τους σχεδιασμούς κάποιων άλλων και θεώρησαν ότι ήταν καλή ευκαιρία για «πρώιμο πόλεμο». Δεν είναι δε τυχαίο ότι τον καιρό εκείνο που η είδηση του κατηγορητηρίου ήταν πρωτοσέλιδο αναφέρονταν επιδεικτικά μόνο ένα εκ των 31 ονομάτων, ενώ τώρα που η κατηγορία κατέρρευσε δεν αναφέρεται σχεδόν η είδηση από πολλά τοπικά μέσα, πόσο μάλλον το όνομα που τρόμαζε με την δυναμική του!

Από την άλλη πλευρά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τις ευθύνες των δημοτικών συμβούλων και ιδιαίτερα των Προέδρων τα τελευταία 8 χρόνια. Καταρχήν, ακόμα και τώρα δεν έχει ψηφιστεί κανονισμός λειτουργίας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης, διαπιστώνουμε ότι το «πάθημα δεν έγινε μάθημα» στο δημοτικό συμβούλιο, που όταν καταφέρνει και συνεδριάζει με απαρτία, συνεχίζει να παίρνει αποφάσεις χωρίς εμπεριστατωμένη συζήτηση και ενημέρωση.

Σαν επίλογο θα αρκεστούμε σε μια μόνο φράση: ας εστιάσουμε επιτέλους στα σοβαρά θέματα του τόπου μας….

 

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks