-
Αρχική > Απόψεις > Ο ιερέας ως δημόσιος υπάλληλος (Του Λεωνίδα Εκιντσόγλου)

Ο ιερέας ως δημόσιος υπάλληλος (Του Λεωνίδα Εκιντσόγλου)

Ο διορισμός στο δημόσιο είναι το όνειρο κάθε Έλληνα. Γνωστό αυτό. Ψυχολογικό αίτιο το οποίο μπορεί να καταδείξει γιατί οι ιερείς προτιμούν το δημοσιο-υπαλλιλίκι


από ένα οιονεί ανεξάρτητο λειτούργημα.

Η μισθολογική συνέπεια του δημοσίου, ο μισθός που -βρέξει χιονίσει- μπαίνει στον λογαριασμό, η ασφάλιση, τα επιδόματα είναι επίσης μια εξήγηση αυτής της προτίμησης. Επαρκής και αυτή από μόνη της.
Όμως περισσότερο από οτιδήποτε άλλο η έννοια του ιερέα/δημόσιου υπαλλήλου ΕΙΔΙΚΑ στην Ελλάδα είναι μια έννοια δίκαιη και νομικά επιβεβλημένη. Για έναν πολύ απλό λόγο. Το κράτος τους χρωστάει, δεν του χρωστάνε.
Αν με μια αναγκαστική πράξη εφαρμογής κάποια στιγμή το Κράτος αποφασίσει να καταργήσει την μισθοδοσία και τον δημοσιο-υπαλλιλίστικο χαρακτήρα των εφημερίων, τότε σε χρόνο μηδέν αυτοί θα το σύρουν στα Ευρωπαικά δικαστήρια και θα το αναγκάσουν να αναθεωρήσει και να κάνει γαργάρες.
Το ελληνικό Κράτος είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟ να τους πληρώνει γιατί συμφώνησε να παραλάβει από την εκκλησία μια κολοσσιαία ποσότητα και ποιότητα εκκλησιαστικής ακίνητης περιουσίας, αναλαμβάνοντας εσαεί την μισθοδοσία του κλήρου.

Μια ιστορία που ξεκίνησε με πράξεις απαλλοτρίωσης επί Οθωνα το 1833, συνεχίστηκε με πράξεις του 1843, διαβουλεύσεις του 1919-1920 και κατέληξε με την πράξη του 1952 «περί εξαγοράς υπό του Δημοσίου κτημάτων της Εκκλησίας προς αποκατάστασιν ακτημόνων γεωργικών κτηνοτρόφων», Με την πράξη αυτή το 80% των καλλιεργούμενων ή καλλιεργήσιμων αγρών της εκκλησία; πέρασε στο κράτος με αντάλλαγμα την εσαεί μισθοδοσία των κληρικών από τον Κρατικό προϋπολογισμό.
Υπάρχουν διάφορες αναγνώσεις της υπάρχουσας αυτής συμφωνίας ανάμεσα στο κράτος και στην εκκλησία -άλλες υπέρ, άλλες κατά- αλλά η ουσία είναι μία.

Είναι χίλιες φορές προτιμότερο να συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση από να συρθούν οι δυο πλευρές στα εθνικά ή στα διεθνή δικαστήρια προκειμένου να διαμοιράσουν με άθλιο τρόπο τα ιμάτια τους.
Η Ελλάδα οφείλει να τιμήσει την υπογραφή της και να μάθει να σέβεται τους ιερείς ως δημόσιους υπαλλήλους. Εις τους αιώνες των αιώνων, αμήν

Λεωνίδας Εκιντσόγλου

Top
Enable Notifications OK No thanks