-
Αρχική > Τοπικά νέα > To smoke or not to smoke? (οι καφετέριες στο μεγαλύτερο τους ποσοστό άδειες).

To smoke or not to smoke? (οι καφετέριες στο μεγαλύτερο τους ποσοστό άδειες).

– Πριν το κόψω διατέλεσα κι εγώ καπνιστής αρειμάνιος. οπότε το πάθος για τσιγάρο δεν χρειάζεται να μου το περιγράψει κανείς

 

Το γνωρίζω και από την καλή και από την ανάποδη του. Ο Ελληνας αναθράφηκε με μερικές σταθερές αξίες και μερικές καλές (ή κακές) συνήθειες στην ζωή του.

Να πηγαίνει στο καφενέ του λόγου χάρη, να παραγγέλνει το καφεδάκι του και να το απολαμβάνει γουλιά-γουλιά τη συνοδεία αμέτρητων τσιγάρων.

Τώρα του λένε πως αυτά που ήξερε θα πρέπει να τα ξεχάσει. Ε, δεν του έρχεται εύκολο, πώς να το κάνουμε! Κατανοητό.

Ο θεριακλής αντιδρά και θα συνεχίσει να αντιδρά, είτε μέχρι να πειστεί, είτε μέχρι να το πάρει οριστικά απόφαση ότι τα πράγματα δεν πρόκειται ποτέ να ξαναγίνουν όπως θα επιθυμούσε.

Στην Καστοριά η απαγόρευση καπνίσματος μέχρι προχθές είχε μεταφραστεί από τις καφετέριες και τα λοιπά καταστήματα ψυχαγωγίας, σαν ‘απαγόρευση σταχτοδοχείου’.

Όλοι κάπνιζαν μόνο που αντί να ρίχνουνε τις στάχτες τους σε σταχτοδοχεία, τις ρίχνανε σε μισογεμάτα ποτήρια, σε ανθοδοχεία, σε σαμπανιέρες, σε κουβάδες, σε γιογιό, στην τσέπη, στο πάτωμα… όπου λάχει.

Οι καταστηματάρχες δουλεύανε το κράτος και το κράτος δούλευε τον εαυτό του. Ο νόμος έμενε ανεφάρμοστος. Κάπου-κάπου όμως μερικά πρόστιμα έπεφταν. Κι ήτανε βαριά τα άτιμα.

Οπότε ο σύνδεσμος των καταστημάτων το ζύγισε το πράμα από δω, το ζύγισε από κει κι αποφάσισε τελικά να ενδώσει και να εφαρμόσει το μέτρο της απαγόρευσης καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους, παντού, σε όλα τα καταστήματα της πόλης και μάλιστα ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ. Για λόγους εξίσωσης και μηδενισμού του αθέμιτου ανταγωνισμού. Ετσι και έγινε. Το μέτρο εφαρμόστηκε. Αλλά…. Εφαρμόστηκε, όχι όμως δίχως τις ανάλογες συνέπειες.

Διότι του Έλληνα ο πνεύμονας ζυγό δεν υπομένει. Κι έτσι οι πελάτες άρχισαν να λακίζουν. Καστοριανοί και μη. Επιτρέπεται το κάπνισμα μέσα? Όχι! Όχι ε? Αντε μπάι- μπάι. Πάει η κοσμοπλημμύρα, πάει η πελατεία, πάει το νυφοπάζαρο, πάνε οι περαστικοί, πάνε οι εισπράξεις της ημέρας, πάνε όλα. Η ζημιά μεγάλη και δύσκολα ανεκτή.

Χθες για παράδειγμα γινότανε χαμός από τουριστικά λεωφορεία στην νότια παραλία. Πήγαιναν- ερχόντουσαν, ξεφόρτωναν κόσμο συνέχεια.

Αλλά οι καφετέριες στο μεγαλύτερο τους ποσοστό άδειες. Με τα ίδια μου τα αυτιά άκουσαν την συζήτηση μιας παρέας ξένων. Επιτρέπουν ρε παιδιά το κάπνισμα μέσα? Όχι. Ελάτε φεύγουμε.

Γυρίζοντας όλο και θα βρούμε κανά μαγαζί σε κανά χωριό να κάτσουμε. Δεν λέει εδώ. Κάνει πολύ κρύο να την βγάλουμε καπνίζοντας έξω από την πόρτα….

Το θέμα βασικά λύνεται με μολύβι και χαρτί. Τι συμφέρει περισσότερο? Να γεμίζει το μαγαζί σου καπνιστές και να πληρώνεις πρόστιμα καπνίσματος ή να μένεις άδειος και να γλυτώνεις τα πρόστιμα? Δύσκολη η πράξη.

Λεωνίδας Εκιντζόγλου

https://www.google.com/search?q

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks