-
Αρχική > Απόψεις > smoke free η Καστοριά !(ΤουΔώραθέτη )

smoke free η Καστοριά !(ΤουΔώραθέτη )

Μετά από αρκετά χρόνια επιβολής της ανάλογης νομοθεσίας και με μεγάλη καθυστέρηση, σε σχέση με άλλες πόλεις, η νεοεκλεγείσα διοίκηση του τοπικού συλλόγου ιδιοκτητών καφέ και εστίασης, αποφάσισε την εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους.

Έτσι, η Καστοριά ανήκει πλέον στην οικογένεια των “ελεύθερων από κάπνισμα” πόλεων, που την συγκαταλέγει ίσως ελκυστικότερη σε μια μερίδα κατοίκων και επισκεπτών, αλλά ίσως δημιουργεί και δυσαρέσκεια σε μια εξίσου μεγάλη ομάδα ανθρώπων, δηλαδή αυτή των καπνιστών.

Και ενώ λοιπόν οι μη καπνιστές θα νιώσουν επιτέλους ανακούφιση και ευχαρίστηση με την νέα πραγματικότητα, οι καπνιστές, που από πολλούς θεωρείται ότι αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών, διαμαρτύρονται εντόνως για την ξαφνική και αυστηρά επιβαλλόμενη απαγόρευση, ειδικά μέσα στον χειμώνα, χωρίς καμία πρόβλεψη για τα δικά τους δικαιώματα, όπως υποστηρίζουν.

Πιο συγκεκριμένα, οι καπνιστές παραπονούνται για την χρονική στιγμή  της απόφασης απαγόρευσης καπνίσματος, γεγονός που τους αναγκάζει να βγαίνουν στο κρύο και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για ένα τσιγάρο, χωρίς να έχει γίνει κάποια πρόβλεψη για ένα ιδιαίτερο χώρο για αυτούς, έστω μια απλή κατασκευή προφύλαξης από τον αέρα και την βροχή.

Επίσης, μετά από λίγες ημέρες εφαρμογής του μέτρου, τόσο οι παραπονούμενοι καπνιστές όσο και οι ίδιοι ιδιοκτήτες και μέλη του σωματείου παραδέχονται ότι υπάρχει μια αισθητή μείωση της επισκεψιμότητας και κατά συνέπεια του τζίρου των καταστηματαρχών.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί ερωτηματικά, αφενός για την αποτελεσματικότητα του μέτρου και τον οικονομικό του αντίκτυπο, και αφετέρου για τον βιαστικό τρόπο απόφασης εφαρμογής της απαγόρευσης από τα νεοεκλεγέντα μέλη του συλλόγου καταστηματαρχών, που πολλοί αποδίδουν στις ιδιαίτερες πολιτικές φιλοδοξίες μερικών από αυτών.

Όπως και να έχει, θα πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία και να ληφθούν αποφάσεις που να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες και τα δικαιώματα όλων των κατοίκων και επισκεπτών, καπνιστών και μη, ειδικά σε μια περίοδο που θα δεχθούμε πολλούς τουρίστες.

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks