-
Αρχική > Απόψεις > Bulling πολλά και αυξανόμενα τα φαινόμενα στην Καστοριά(Tου Δώρα Θέτη )

Bulling πολλά και αυξανόμενα τα φαινόμενα στην Καστοριά(Tου Δώρα Θέτη )

Ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις φαίνεται ότι λαμβάνει η αύξηση των φαινομένων bulling στην Καστοριά, ειδικά εντός των σχολικών μονάδων και δραστηριοτήτων.

Χωρίς να παραγνωρίζεται το γεγονός, ότι το φαινόμενο bulling, η  σωματική και ψυχολογική κακοποίηση ή μείωση ασθενέστερων ατόμων σε μια ομάδα δηλαδή, μπορεί να εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικές ομάδες, το ενδιαφέρον στρέφεται συνήθως σε παιδικές ηλικίες  και σε οποιοδήποτε τύπο σχολείων και σχολικών εγκαταστάσεων, μιας και εκεί αποκτά την χειρότερη μορφή κακοποίησης και εξαναγκασμού.

Πολλές φορές όμως τα περιστατικά που εμφανίζονται δεν καταγράφονται και δεν αναφέρονται καν ,με αποτέλεσμα αυτή η κατάσταση όχι να συνεχίζει απλά να υπάρχει αλλά να εδραιώνεται και να ενισχύεται.

Όπως αναφέρει και η Ελληνική Αστυνομία, το φαινόμενο αυτό ενισχύεται από τη λάθος αντιμετώπισή του, καθόσον τα περισσότερα περιστατικά αποσιωπούνται, διότι θεωρείται ότι στιγματίζουν τους θύτες, τα θύματα και το κύρος του σχολείου.

Δυστυχώς όμως, το φαινόμενο αυτό έχει πολλές και σοβαρές επιπτώσεις, τόσο στη σωματική και ψυχική υγεία, όσο και στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, ενίοτε με επικίνδυνες συνέπειες και τραγικά αποτελέσματα.

Στην Καστοριά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια ανησυχητική αύξηση των φαινομένων bulling σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.   Φυσικά και δεν καταγγέλλονται όλα τα περιστατικά, αλλά και μόνο το ποσοστό αυτών που τελικά φτάνουν στους σχολικούς διευθυντές είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Πόσο δε μάλλον αν υπολογιστούν και εκείνα τα οποία συζητιούνται και αναφέρονται μεταξύ γνωστών και φίλων.

Η πραγματικότητα αυτή μας φέρνει όλους, σαν μονάδες αλλά και σαν κοινωνικό σύνολο, απέναντι σε μια δύσκολη πραγματικότητα και μεγάλη υποχρέωση. Μια υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας, για να τα προστατεύσουμε και να τα γαλουχήσουμε, αλλά και απέναντι στα υπόλοιπα παιδιά, είτε θύτες είτε θύματα, για επικοινωνία, ενσυναίσθηση, συμπόνια και σεβασμό.

Όσον αφορά το σχολικό περιβάλλον και τις ενέργειες καθηγητών και γονέων, το παράδειγμα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μανιακών αποτελεί σίγουρα ένα θετικό βήμα. Εκεί, ο σύλλογος διδασκόντων σε συνεργασία και την στήριξη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, προχώρησαν στην οργάνωση μιας εκδήλωσης – γιορτής για την «υιοθεσία» των παιδιών της Α’ δημοτικού από τα μεγαλύτερα της ΣΤ’ με κύριο σκοπό την προστασία των νέων μαθητών  από τέτοια φαινόμενα αλλά και την  καταπολέμηση του bulling γενικότερα.

Θα πρέπει λοιπόν όλοι να αναλογιστούμε το χρέος μας απέναντι σε όλα τα παιδιά και όλες τις στιγμές. Είτε θεωρούμε ότι τα δικά μας παιδιά δεν ανήκουν σε αυτά που πιθανόν να γίνουν δέκτες τέτοιων κακοποιήσεων, είτε υποπτευόμαστε ότι ίσως τα δικά μας παιδιά είναι από την άλλη μεριά – εκείνη των νταήδων, είτε τέλος τα παιδιά μας αποτελούν τα θύματα του bulling έχουμε υποχρέωση για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη ανάπτυξη τους.

 

Θεοδώρα Κωτσοπούλου

 

https://images.search.yaho φωτογραφία

Top
Enable Notifications OK No thanks