-
Αρχική > Απόψεις > Η τουριστική ανάπτυξη απαιτεί σχεδιασμό και συλλογική προσπάθεια(Του Χρήστου Μουρατίδη )

Η τουριστική ανάπτυξη απαιτεί σχεδιασμό και συλλογική προσπάθεια(Του Χρήστου Μουρατίδη )

Η κρίση  του κλάδου της γουνοποιίας  ως γνωστό έχει μεγάλες επιπτώσεις σε όλη την οικονομία της περιοχής. Εδώ και χρόνια πέρα από τις λύσεις που αναζητά ο ίδιος ο κλάδος  ώστε να ανακάμψει, έχει ξεκινήσει  και μια συζήτηση για την αναγκαιότητα  να αναπτυχθούν  τόσο ο πρωτογενής, όσο και ο  τριτογενής τομέας.

Όσον αφορά  δε την πόλη της Καστοριάς η ανάπτυξή της περνάει μέσα από την αξιοποίηση της κληρονομιάς της. Του φυσικού της κάλλους, των μνημείων της , της ιστορίας της.

Παρά το γεγονός πως άπαντες συμφωνούν με αυτό,  δεν έχει υπάρξει ούτε έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες διεργασίες, ώστε να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί ένα συλλογικό σχέδιο δράσης το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στην περιοχή  να αναπτύξει και να αναδείξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, όπως αρεσκόμαστε να λέμε

.  Μεμονωμένες ενέργειες, καλές προθέσεις και ιδέες υπάρχουν όμως χρειάζεται περαιτέρω οργάνωση, ώστε να επιτευχθεί μεθοδικά και αποτελεσματικά η πολυπόθητη τουριστική ανάπτυξη που θα επανεκκινήσει την οικονομία της περιοχής. Μια ανάπτυξη που δεν θα βασίζεται σε λόγια του αέρα και γενικότητες αλλά τα αποτελέσματά της

θα είναι μετρήσιμα και εμφανή στην κοινωνία. Θα μεταφράζεται   σε  αύξηση  της  απασχόλησης και μείωση της ανεργίας,  αύξηση των επενδύσεων στο τουριστικό κλάδο, ο οποίος με τη σειρά του θα συμπαρασύρει και τους άλλους τομείς της οικονομίας, όπως την αγορά κι ενοικίαση ακινήτων, το εμπόριο τις μεταφορές κ.α. Θα  έχει επομένως  άμεσο αντίκτυπο στο ΑΕΠ της περιοχής. Δεν θα εξαντλείται σε πρόσκαιρες  και αποσπασματικές δράσεις.

Πρέπει να γίνει κατανοητό  επομένως πως  ανάπτυξη με αυτόματο πιλότο δεν μπορεί να γίνει. Από μόνα τους τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής δεν μπορούν να δημιουργήσουν πλούτο. Αποτελούν μια καλή βάση , τις πρώτες ύλες  πάνω στις οποίες θα χτίσουμε.

Παρά  όμως τις συνεχείς επισημάνσεις για την αναγκαιότητα της τουριστικής ανάπτυξης  αυτή αντιμετωπίζεται με  χαλαρότητα και ελαφρότητα. Ενδεικτικό το γεγονός  πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια  έχουν  υπάρξει τρεις διαφορετικοί αντιδήμαρχοι τουρισμού. Πότε  να προλάβει κανείς να σχεδιάσει , να υλοποιήσει και να έχει το χρόνο να φέρει αποτελέσματα. Αλλά και οι πρακτικές και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια είναι τα ίδια, εκθέσεις, φυλλάδια, συνεντεύξεις με φόντο πέντε καρναβαλιστές και δυο τρομπέτες.

Η  υπόθεση του τουρισμού είναι αρκετά πιο σοβαρή υπόθεση  καθώς μπορεί να αποτελέσει,  όπως ήδη αναφέραμε, τη κινητήριο δύναμη  για την επανάκαμψη της  οικονομίας  και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Προς  αυτή την κατεύθυνση οφείλουν  να δράσουν  τόσο όσοι ασκούν διοίκηση, όσο  και η κοινωνία των πολιτών, ώστε να υπάρξει ένας κοινός προσανατολισμός για το τι θέλουμε να κάνουμε και πως θα το πετύχουμε.

Πρέπει να ιεραρχήσουμε τις  ανάγκες και τις προτεραιότητες, να δούμε τα αδύνατα σημεία μας, να αναζητήσουμε τις κατάλληλες στρατηγικές μάρκετινγκ και προβολής,  ανάλογα με το στόχο που θέλουμε να πετύχουμε, να αξιοποιήσουμε τα κατάλληλα επενδυτικά εργαλεία και φυσικά να δημιουργήσουμε το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον.

Για αυτό εκτός των πολιτικών, με την έννοια όσων συμμετέχουν στα κοινά, που  οφείλουν  να δώσουν  το όραμα χρειάζονται και εξειδικευμένα στελέχη και οι  κατάλληλοι επαγγελματίες  με την απαραίτητη τεχνογνωσία για να επιτύχουμε ανάλογα  αποτελέσματα.

Τουριστική ανάπτυξη όμως  δεν σημαίνει μόνο  ποσοτική αύξηση των επισκεπτών  και  επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου,   το κλειδί  βρίσκεται στο συνδυασμό   με την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών και των υποδομών. Ενδεικτικά αναφέρουμε την εύκολη  και απρόσκοπτη πρόσβαση στα μουσεία και τις εκκλησίες, τη δυνατότητα αξιοποίησης των παραλίμνιων δρόμων και του Βουνού της Καστοριάς για  δράσεις φυσιολοτρικές και περιβαλλοντικές, την αξιοποίηση της λίμνης για τουριστικούς σκοπούς και τις αστικές παρεμβάσεις  σε εμπορικούς δρόμους.  Αυτό όμως πολλές φορές προϋποθέτει και το ‘‘ξεβόλεμα’’ μας, απαιτεί θυσίες, να αλλάξουμε τις συνήθειές μας  και τη  συμπεριφορά μας.

Ως πολίτες αυτού του τόπου  οφείλουμε και εμείς να δείξουμε τον απαραίτητο σεβασμό στα μνημεία και το περιβάλλον μας,  ώστε να πάψουν να αποτελούν  απλά τον ακάλυπτο χώρο για τα σκουπίδια και τα αυτοκίνητα μας. Χρειαζόμαστε  μια  πόλη καθαρή, σύγχρονη και φιλική  για τους επισκέπτες  και τους δημότες της.

Μέσα από  αυτόν τον συνδυασμό  ίσως τελικά δημιουργήσουμε μια νέα προοπτική  και οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την Καστοριά

 

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks