-
Αρχική > Απόψεις > Τα Logistics σαν Μοχλός Ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας:Δρ Χριστίνα Ευαγγέλου, Επιστημονική Συνεργάτης ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

Τα Logistics σαν Μοχλός Ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας:Δρ Χριστίνα Ευαγγέλου, Επιστημονική Συνεργάτης ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

Την Παρασκευή 9/12/2018 έγινε η ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων της επιστημονικής της εργασίας με αντικείμενο «τα Logistics σαν Μοχλός Ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας» στο 3ο Διεθνές Συνέδριο «Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Ελλάδας: Εναλλακτικές Στρατηγικές» που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, ο κλάδος της εφοδιαστικής (Logistics) προσεγγίζει το 10% του ΑΕΠ, αποτέλεσμα της ανάπτυξης της παγκόσμιας διακίνησης εμπορευμάτων και των μεγάλων διακρατικών συμφωνιών για τις μεταφορές βάσει επίσημων στοιχείων από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ). Επίσης, η Παγκόσμια Τράπεζα, κατατάσσει την αποτελεσματικότητα και την ανταγωνιστικότητα του δικτύου των Ελληνικών Logistics στην 42η θέση για το 2018, με βάση τον δείκτη LPI (Logistics Performance Index). Τα ευρήματα σχετικά με την ανάπτυξη του κλάδου συμφωνούν με την τελευταία έρευνα του ΣΕΒ[1], σύμφωνα με την οποία η αξία της παραγωγής, αν και επηρεάστηκε σημαντικά από τη μείωση του Ακαθαρίστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕγχΠ), ανέκαμψε προσεγγίζοντας, πλέον, τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν πριν από την κρίση.

Μοχλός της ανάκαμψης μπορεί να θεωρηθεί η διαμόρφωση και η εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για τα Logistics που υποστηρίχτηκε από ένα στοχευμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Ανταγωνιστικότητα, την Επιχειρηματικότητα & την Καινοτομία (ΕΠΑΝΕΚ), με δεδομένο ότι τα Logistics αποτέλεσαν έναν από τους εννέα στρατηγικούς τομείς ανάπτυξης της χώρας.

Από την άλλη μεριά η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, διαμόρφωσε και υλοποιεί το «Σχέδιο Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014 – 2020[2]» το οποίο αναφέρεται στην “Ρεαλιστική Έξυπνη Εξειδίκευση Επενδυτικών Προτεραιοτήτων ως βασικό αναπτυξιακό στοιχείο για τη δημιουργία μιας διατηρήσιμης ανταγωνιστικής περιφερειακής οικονομίας, με βιώσιμες θέσεις εργασίας και κοινωνική συνοχή”.

Ως δυνατά σημεία της Περιφέρειας αναφέρονται η γεωγραφική θέση και η παράδοση στο εμπόριο, όπως και η ύπαρξη ενός σημαντικού οδικού δικτύου με την Εγνατία που διέρχεται κι ενώνει μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, Ελλάδα με Ιταλία και Τουρκία, καθώς και με την Αλβανία, μέσω του κάθετου άξονα.

Επίσης, σημαντική είναι η ύπαρξη διεθνούς αερολιμένα στην Καστοριά, κάτι που δημιουργεί τη δυνατότητα ανάπτυξης συνδυασμένων μεταφορών. Στην στρατηγική όμως αυτή δεν διασαφηνίζεται η μεθοδολογία ανάπτυξης του κλάδου των δια-μεταφορών, δηλαδή των Logistics.

Αναγνωρίζοντας το έλλειμμα στρατηγικής προς αυτή την κατεύθυνση, η παρούσα εργασία αναδεικνύει το ζήτημα των Logistics ως μοχλού ανάπτυξης για την Δυτική Μακεδονία.

Μια αποτελεσματική και ουσιαστική περιφερειακή στρατηγική στον τομέα των logistics η οποία θα εναρμονίζεται με την εθνική και την ευρωπαϊκή στρατηγική, και θα πρέπει να έχει την βάση της στους πυλώνες της προστασίας των ισχυρών σημείων του κλάδου, και κατά το δυνατόν, στη θεραπεία των αδυναμιών με μέσο-μακροπρόθεσμο στόχο την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται.

Μεταξύ άλλων, η έρευνα αναδεικνύει την ανάγκη για άμεση εξειδίκευση των τοπικών και περιφερειακών στρατηγικών σχεδίων προς την κατεύθυνση της ανάπτυξη δέσμης ενεργειών και της δημιουργίας χρηματοδοτικών εργαλείων για τον τομέα των Logistics.

Το προτεινόμενο σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας περιφερειακής αναπτυξιακής συμμαχίας, η οποία βασιζόμενη στις εξαιρετικά αποδοτικές σύγχρονες τεχνολογίες των πληροφοριών θα μπορεί όχι μόνο να αναδείξει την Δυτική Μακεδονία σε κόμβο των συνδυασμένων μεταφορών, αλλά και να διοχετεύσει με αποτελεσματικότητα στη διεθνή αγορά, τα κατά γενική ομολογία υψηλής ποιότητας προϊόντα της περιοχής, επ’ ωφελεία όλων των κρίκων της εφοδιαστικής αλυσίδας, και ειδικά των παραγωγών της Δυτικής Μακεδονίας.

Top
Enable Notifications OK No thanks