-
Αρχική > Απόψεις > Καστοριά :Ανασκόπηση των σημαντικών γεγονότων από το 2018 (φωτογραφίες ρεπορτάζ Δώρα Κωτσοπούλου ) 

Καστοριά :Ανασκόπηση των σημαντικών γεγονότων από το 2018 (φωτογραφίες ρεπορτάζ Δώρα Κωτσοπούλου ) 

Το 2018 που σε λίγες ώρες θα αποτελεί πλέον παρελθόν, ήταν μια χρονιά γεμάτη ειδήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες, κράτησαν αναλλοίωτο το ενδιαφέρον τον αναγνωστών του kastoria 365 για αρκετές ημέρες.

Θεοδώρα  Κωτσοπούλου

Τα θέματα που κυριάρχησαν ως επί το πλείστον, ήταν θέματα, επικαιρότητας,  ειδησεογραφικά θέματα και θέματα  κοινωνικού και  πολιτιστικού  περιεχομένου, ενώ το  γεγονός που συγκλόνισε την περιοχή μας και έλαβε χώρα τις τελευταίες ημέρες του 2018, ήταν η μεγάλη πυρκαγιά που έκαψε ολοσχερώς σπίτι στο ντολτσό.

Ξεχωρίσαμε λοιπόν, 13 από τα θέματα  που διαβάστηκαν περισσότερο το 2018 στο kastoria  365  και σας τα  παρουσιάζουμε με φωτογραφικό υλικό.

1 Η  σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, Άγγελο Μητρετώδη και  Δημήτρη Κουκλατζή – ήταν ένα θέμα που συγκλόνισε τόσο την Ελλάδα όσο και την περιοχή μας,  καθώς ο ένας στρατιωτικός ο Άγγελος Μητρετώδης ήταν από την περιοχή μας .

Το εν λόγω θέμα, μονοπώλησε το ενδιαφέρον πολλών μηνών των αναγνωστών, καθώς η σύλληψη τους έγινε 20 Μαρτίου και η απελευθέρωση τους στις 15 Αυγούστου .

 

2 Ειδικό τιμολόγιο: Υπογράφηκε  στις 28 -5 18 με κοινή Υπουργική Απόφαση που όριζε τις λεπτομέρειες του ειδικού τιμολογίου για την Περιφέρεια  Δυτικής Μακεδονίας.Την  απόφαση  για την έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα στη Δ. Μακεδονία  το πόσο είναι η έκπτωση, ποιοι οι δικαιούχοι  ανακοινώσε  ο ίδιος ο περιφερειάρχης κ Θεόδωρος Καρυπίδης τονίζοντας μάλιστα (ότι οι πράξεις μιλούν από μονές τους) .

3 Συμπόσιο Λαογραφίας και Παραδοσιακού Χορού από το ελπχ ΟΡΜΟΣ

Αποτέλεσε στις 5 Μαΐου,  το κορυφαίο πολιτισμικό γεγονός της χρονιάς και το μοναδικό στο είδος του για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Το ελπχ ΟΡΜΟΣ καταφέρνει να ξεφύγει από τις συνήθεις εκδηλώσεις των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής μας και μέσα από μια άρτια οργάνωση συγκεντρώνει για 2 ημέρες στην Καστοριά ορισμένους από τους κορυφαίους εισηγητές, ερευνητές, λαογράφους και χοροδιδασκάλους της Ελλάδος. Εκτός από τα άμεσα οφέλη των συμμετεχόντων και την ποιοτική αναβάθμιση του πολιτιστικού κεφαλαίου της περιοχής μας, το Συμπόσιο του ελπχ ΟΡΜΟΣ καταφέρνει να προσελκύσει σημαντικό αριθμό επισκεπτών από όλη την Ελλάδα, να προβάλει την πόλη και την μουσικοχορευτική μας παράδοση και να βάζει την Καστοριά στον χάρτη των εξειδικευμένων θεματικών σεμιναρίων που ασχολούνται με την ελληνική παράδοση και λαογραφία.

4  Ο  Θεσμός  αστυνόμευσης Ποδηλάτων 

Ξεκίνησε τον Ιούλιο και  στην Καστοριά η εφαρμογή του θεσμού της εμφανούς αστυνόμευσης με ποδήλατα  Ο συγκεκριμένος θεσμός, εντάσσεται στο πλέγμα των δράσεων εμφανούς αστυνόμευσης, στοχεύοντας και συμβάλλοντας στην ταχύτερη και πιο άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών και τουριστών, καθώς και στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των τοπικών κοινωνιών.

5 Συντονισμός Ενεργειών Των Φορέων Για Την Έλευση Του Φυσικού Αερίου Στη Δυτική Μακεδονία

Πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρου Καρυπίδη, την Πέμπτη 19 Ιουλίου στα γραφεία της ΡΑΕ στην Αθήνα, Συνάντηση συντονισμού για τα θέματα της έλευσης του φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία, με αξιοποίηση του Αγωγού ΤΑΡ που προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία και να παρέχει φυσικό αέριο από το πρώτο 3μηνο του 2020, όπως άλλωστε παρουσιάζονται στο εγκεκριμένο από το Δ.Σ. της ΔΕΔΑ ΑΕ, 20ετες και αντίστοιχα 5ετες Σχέδιο Ανάπτυξης.

6  Σύσκεψη των φορέων

H ανάγκη αποκατάστασης της αδικίας σε βάρος της Καστοριάς ως προς τα προτεινόμενα τμήματα της Ακαδημαϊκής Επιτροπής Δυτικής Μακεδονίας ήταν το θέμα που κυριάρχησε στην σύσκεψη των φορέων. Μάλιστα στην κοινή συσκεψη αποφασιστηκε η αποστιλη   Κοινή επιστολής απέστειλαν στις 20/07/2018, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος και οι Δήμαρχοι ΠΕ Καστοριάς κ.κ. Ανέστης Αγγελής, Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου προς Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Κωνσταντίνο Γαβρόγλου .

7  Η Ολυμπία Τελιγιορίδου έγινε η πρώτη γυναίκα υφυπουργός στην Καστοριά

 Εάν γεγονός που έλαβε χώρα τον Αύγουστο και προσέδωσε ένα θετικό μήνυμα για την Καστοριά  είναι η υπουργοποίηση της Ολυμπίας Τελιγιορίδου « Είναι μεγάλη τιμή για εμένα και μεγάλη ευθύνη. Ελπίζω στην αρχή αυτής της μεταμνημονιακής εποχής, η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του ελληνικού λαού. Ευχαριστώ πολύ τον πρωθυπουργό», δήλωσε η Ολυμπία Τελιγιορίδου, η οποία αναλαμβάνει Υφυπουργός στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, λίγο πριν από την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνηση», τόνισε στις δηλώσεις της.

8 Ο Κυριάκος  Μητσοτάκης στην Καστοριά

Την Καστοριά επισκέφτηκε στις 11 Νοεμβρίου Ο Κυριάκος  Μητσοτάκης. O Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας  παρέστη  στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 106η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης της Καστοριάς. Μετά το πέρας των εκδηλώσεων έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Ηλιόλουστη μέρα σήμερα και η Καστοριά γιορτάζει 106 χρόνια από την απελευθέρωσή της. Η τελευταία πόλη της Μακεδονίας η οποία απελευθερώθηκε και ενσωματώθηκε στον κορμό της μητέρας Ελλάδος και αποτίουμε, σήμερα φόρο τιμής σε όλους αυτούς οι οποίοι έδωσαν την ζωή τους για να είναι η Μακεδονία μας ελεύθερη και ελληνική.

9  Τελετή Των Εγκαινίων Της Επανέκθεσης Του Βυζαντινού Μουσείου Καστοριάς

Πραγματοποιήθηκαν με κάθε επισημότητα  στις 14 -11 του 2018 τα εγκαίνια του ανακαινισμένου και εκσυγχρονισμένο Βυζαντινού Μουσείο Καστοριάς, το οποίο αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι της πόλης και μια κυψέλη πολιτισμού.Μουσείο που  αφήνει έντονα το πολιτιστικό του αποτύπωμα στην πόλη και για το οποίο όλοι πρέπει να είμαστε περήφανοι, καθώς η σημασία και η σπουδαιότητά  του ξεφεύγει από τα στενά τοπικά πλαίσια και αποκτά χαρακτήρα διαπεριφερειακό αλλά και εθνικό. Οι εικόνες γίνονται πλέον κτήμα όλης της ανθρωπότητας και  καθιστούν τη συλλογή του μία από τις καλύτερες στον κόσμο, συναγωνιζόμενη αυτή του Σινά, της Κύπρου, του Αγίου Όρους.

 10 Το τρένο θα σφυρίξει και στην Καστοριά

Ανακοινώθηκε στις 19 -11 2018 – από  την Υφυπουργό ανάπτυξης κ.  Ολυμπία Τειλγιορίδου στη σύσκεψη που έλαβε χώρα σε γνωστό ξενοδοχείο  της περιοχής μας  η  σιδηροδρομική σύνδεση του αεροδρομίου Καστοριάς με τη γραμμή Φλώρινα-Κρυσταλοπηγή – Πόγραδετς

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο  Γενικός Γραμματέας μεταφορών κ. Θάνου Βούρδα, με τον Thimjo Paku, general director of policies and development of insfrastructure, ministy of infrastructure and energy of Albania. Παρών στη συνάντηση ηταν   η ΕΡΓΟΣΕ, ο ΟΣΕ και οι αντίστοιχες εταιρίες από την Αλβανία, καθώς το έργο είναι διακρατικό και έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 11  Η Πολυπόθητη Ανάπτυξη Στην Καστοριά Ξεκινάει Από Το Πευκόφυτο

Κλίμα αισιοδοξίας καλλιέργησε τόσο στους Πευκοφύτες όσο και σε  όλους τους Kαστοριανούς η  δημιουργία της  σημαντικής επένδυσης με  την επωνυμία «ΝΕΡΑ ΠΗΓΩΝ ΓΡΑΜΜΟΥ Α.Ε.»με έδρα το Πευκόφυτο. Η επίσημη ανακοίνωση  έγινε από την δημο Νεστορίου στις 30 Νοεμβρίου

Πρόκειται για μια  μεγάλη και αξιόλογη  επένδυση για τον τόπο μας!!! ‘Ένα ελπιδοφόρο έργο που θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας στους Πευκοφύτες αλλά και στους δημότες του δήμου Νεστορίου , παράλληλα  θα  προσδώσει και μεγάλη οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική άνθιση και τουριστική άνοδο στην περιοχή μας.

12  Το πολυμηχάνημα

Μετά από μια οδύσσεια αρκετών μηνών η  Δευτεροβάθμια Επιτροπή Της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας τελικά  στις 20- 12- 2018 το περιβόητο Πολυμηχάνημα της λίμνης Καστοριάς. Η επιτροπή, με παρατηρήσεις, ζητά να παραληφθεί μακροσκοπικά το Πολυμηχάνημα κάτι που σημαίνει πως ακολουθεί μία διαδικασία τεχνικών δοκιμασιών στη λίμνη η οποία θα διαρκέσει περίπου 8 μήνες. Παράλληλα με τις παρατηρήσεις η επιτροπή ζητά από τον ανάδοχο την έκπτωση 5.500 Ευρώ από την αρχική τιμή, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.

13  Κάηκε ολοσχερώς σπίτι στο ντόλτσο

Κλείνοντας την ανασκόπηση των γεγονότων διαπιστώνουμε ότι η χρονιά του 2018 κλείνει με ένα δυσάρεστο γεγονός .Την πυρκαγιά που ξέσπασε σε σπίτι δίπλα ακριβώς από το Αρχοντικό των αδελφών Εμμανουήλ έκανε στάχτη τα τρία διαμερίσματα του πάνω ορόφου, με τις ζημιές να υπολογίζονται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ότι ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ.

Η Ολη η προσπάθεια των πυροσβεστών εστιάστηκε τόσο στην κατάσβεση της φωτιάς, όσο και στην αποτροπή του ενδεχόμενου επέκτασης στο Αρχοντικό των αδελφών Εμμανουήλ.»Από την πρώτη ώρα της φωτιάς, στο σημείο βρέθηκε όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου «Αρμονία«, που όλα αυτά τα χρόνια έσωσε, διατήρησε και ανακαίνισε το Αρχοντικό των αδελφών Εμμανουήλ που κουβαλάει μέσα του όχι απλά την ιστορία της Καστοριά.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks