-
Αρχική > Ελλάδα > Ανοιχτά και τις Κυριακές τα μαγαζιά!

Ανοιχτά και τις Κυριακές τα μαγαζιά!

Με τη σφραγίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας θα λειτουργούν πλέον τα εμπορικά καταστήματα τις Κυριακές, καθώς κρίθηκε συνταγματική η υπουργική απόφαση με την οποία καθορίστηκαν οι περιοχές όπου επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία τους.

Η αυξημένη -επταμελής- σύνθεση του Δ΄ Τμήματος του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, με οριακή πλειοψηφία, ανέτρεψε απόφαση που είχε λάβει η Ολομέλεια του Δικαστηρίου το 2017, με την οποία είχε κριθεί αντισυνταγματικό το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Κατά τους συμβούλους Επικρατείας, η επίμαχη υπουργική απόφαση δεν παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς η εξαίρεση λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις Κυριακές δεν εισήχθη αδιακρίτως, αλλά μόνο στο αναγκαίο και ικανό μέτρο, σε περιφέρειες και περιοχές όπου υπάρχει τουριστική κίνηση.

Η πλειοψηφία σημειώνει ότι η απόφαση επιδιώκει θεμιτό και πρόδηλο σκοπό γενικού συμφέροντος, ο οποίος συνίσταται στον τομέα του τουρισμού, η τόνωση και η ενίσχυση του οποίου είναι αναγκαία, καθώς αποτελεί βασικό τομέα της εθνικής οικονομίας.

Μάλιστα, κατά την άποψη της πλειοψηφίας, η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές αφορά μέρος της χώρας και συγκεκριμένες περιόδους του έτους, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μην τίθεται ζήτημα μετατροπής της εξαίρεσης σε κανόνα.

Τα μέλη του δικαστηρίου που μειοψήφησαν διατύπωσαν την άποψη ότι η σχετική υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική και παραβιάζει τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας. Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και ακόμη 28 φορείς.

 

News

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks