-
Αρχική > Διεθνή > Γιατί χαμηλώνει ο φωτισμός στο αεροπλάνο πριν την απογείωση και την προσγείωση;

Γιατί χαμηλώνει ο φωτισμός στο αεροπλάνο πριν την απογείωση και την προσγείωση;

Σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί και εσύ γιατί ενώ όταν μπαίνεις στο αεροπλάνο τα φώτα είναι όλα ανοιχτά, πριν την απογείωση και την προσγείωση πάντα χαμηλώνουν. Αν, λοιπόν, θεωρείς πως τα φώτα απλά κλείνουν για να… χαλαρώσεις, ένας πιλότος αποκαλύπτει τον πραγματικό λόγο που συμβαίνει αυτό.

Το να είναι σκοτεινή η καμπίνα είναι ουσιαστικά ένα προληπτικό μέτρο που λαμβάνεται σε περίπτωση ατυχήματος, σύμφωνα με τον Βρετανό πιλότο Patrick Smith, έτσι ώστε το μάτι μας να έχει συνηθίσει το σκοτάδι. «Ο χαμηλός φωτισμός κάνει τα μάτια σου να προσαρμοστούν στο σκοτάδι, έτσι ώστε να μην τυφλωθείς αν κάτι πάει στραβά και πέσει ξαφνικά όλο το σύστημα», αναφέρει εκείνος.

Ακόμη, το να μην σβήνουν τα φώτα πριν από την απογείωση και την προσγείωση έχει ως αποτέλεσμα να είναι πιο διακριτές οι πινακίδες έκτακτης ανάγκης, πράγμα που βοηθά τους επιβάτες να μην απροσανατολιστούν.

perierga.gr - Γιατί χαμηλώνει ο φωτισμός στο αεροπλάνο πριν την απογείωση και την προσγείωση;

Να σημειωθεί, πως το ανθρώπινο μάτι χρειάζεται περίπου 10 λεπτά για να προσαρμοστεί στο σκοτάδι και γι’ αυτό ο χαμηλός φωτισμός βοηθά στο να εξοικονομηθεί πολύτιμος χρόνος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. «Φανταστείτε να είστε σε ένα άγνωστο φωτεινό δωμάτιο γεμάτο με εμπόδια και όταν κάποιος σβήνει τα φώτα και σας ζητά να βγείτε γρήγορα», λέει με νόημα ο Smith και καταλαβαίνουμε τη σημασία αυτής της ενέργειας στο αεροσκάφος.

www.perierga.gr

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks