Πριν λίγο καιρό, ο Γάλλος καλλιτέχνης δρόμου Πασκάλ Μπουαγιάρ (Pascal Boyart) ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι φιλοτέχνησε μια τοιχογραφία σε κάποιον δρόμο του Παρισιού, με ένα ψηφιακό έπαθλο κρυμμένο μέσα της. Το ισόποσο των 1.000 δολαρίων σε Bitcoin.
«Εναπόκειται σε εσάς να βρείτε τον τοίχο και τη λύση στο αίνιγμα» έγραψε στον ιστότοπό του ο Μπουαγιάρ.
Χορηγός του πρότζεκτ είναι ο επιχειρηματίας -έτσι περιγράφει τον εαυτό του- και υπέρμαχος του Bitcoin, Άλιστερ Μιλν. Η τοιχογραφία περιλαμβάνει έναν κώδικα QR, μέσω του οποίου οι θεατές μπορούν να κάνουν δωρεές στον καλλιτέχνη, και ο Μπουαγιάρ ενημέρωσε ότι έχει ήδη λάβει πάνω από 1.000 δολάρια σε δωρεές, μέσω προηγούμενης τοιχογραφίας που ολοκλήρωσε την περασμένη άνοιξη.
Με την καινούργια τοιχογραφία, ο Μπουαγιάρ βρίσκει τρόπο να «επιστρέψει» τα φιλοδωρήματα όσων στο παρελθόν στήριξαν την τέχνη του. Επιπλέον, η κίνηση συνέπεσε με τα δέκατα γενέθλια του Bitcoin (3 Ιανουαρίου 2009). Η τοιχογραφία είναι φόρος τιμής στο κίνημα «Κίτρινα Γιλέκα». Στον ιστότοπό του, ο Μπουαγιάρ έδωσε όνομα στο έργο: «Η Ελευθερία που Καθοδηγεί τον Λαό», προφανής αναφορά στον πίνακα του 1830, του Ντελακρουά «Η Ελευθερία που Οδηγεί τον Λαό».
«Για να λύσετε τη σπαζοκεφαλιά, πρέπει να σταθείτε μπροστά στην τοιχογραφία» είχε τουιτάρει ο Μπουαγιάρ. Και στις 13 Ιανουαρίου, ο Αντουάν Γκιβέρ ανακοίνωσε στο Twitter ότι βρήκε τη λύση και κέρδισε το έπαθλο. Ο Μπουαγιάρ επιβεβαίωσε και στον ιστότοπό του έδωσε την πολύπλοκη λύση του αινίγματος.
Ποιος θα ισχυριστεί τώρα ότι το να κοιτάς τέχνη δεν ανταμείβει;
in.gr