-
Αρχική > Ελλάδα > Καρκίνος στα μάτια: Αίτια και συμπτώματα

Καρκίνος στα μάτια: Αίτια και συμπτώματα

Οι δύο βασικότερες μορφές καρκίνου που εκδηλώνονται στα μάτια είναι το μελάνωμα και το λέμφωμα.

Καθεμιά από αυτές τις δύο μορφές καρκίνου εξαρτάται από διαφορετικούς παράγοντες, όμως μερικά από τα βασικά συμπτώματα είναι κοινά.

Παράγοντες κινδύνου για το μελάνωμα στα μάτια

– Εθνικότητα: Τα στατιστικά δείχνουν ότι ο κίνδυνος ενδοοφθάλμιου μελανώματος είναι μεγαλύτερος στους Ευρωπαίους σε σύγκριση με τους Αφρικανούς ή τους Ασιάτες.

– Χρώμα ματιών: Τα ανοιχτόχρωμα μάτια είναι πιο ευαίσθητα και συνεπώς πιο επιρρεπή στην εκδήλωση του μελανώματος σε σύγκριση με τα καστανά ή τα μαύρα μάτια.

– Ηλικία και φύλο: Το οφθαλμικό μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, όμως, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες μορφές καρκίνου, ο κίνδυνος αυξάνεται με την πάροδο των ετών. Επίσης, αυτή η μορφή καρκίνου εμφανίζεται λίγο πιο συχνά στους άνδρες.

– Κληρονομικές παθήσεις: Οι δυσπλαστικοί σπίλοι αποτελούν παράγοντα κινδύνου για το δερματικό αλλά και το οφθαλμικό μελάνωμα. Επίσης, μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι εμφανίζουν κηλίδες στο ραγοειδή χιτώνα, το μεσαίο από τα τρία στρώματα του ματιού.

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο αποτελεί έναν ακόμη πιθανό παράγοντα κινδύνου, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί η συμβολή της στην εκδήλωση του μελανώματος.

Παράγοντες κινδύνου για το λέμφωμα

Ο μοναδικός γνωστός παράγοντας κινδύνου για το οφθαλμικό λέμφωμα είναι το αδύναμο ανοσοποιητικό. Για παράδειγμα, αυξημένο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με AIDS και όσοι λαμβάνουν ειδική φαρμακευτική αγωγή έπειτα από μεταμόσχευση.

Οφθαλμικό μελάνωμα: Βασικά συμπτώματα

– Θολή όραση, ξαφνική απώλεια όρασης

– Κουκκίδες ή λάμψεις

– Περιορισμένο πεδίο όρασης

– Σκούρα κηλίδα που μεγαλώνει στην ίριδα του ματιού

– Αλλαγή στο σχήμα ή το μέγεθος της κόρης

– Προβολή του ματιού εκτός της κόγχης

– Μεταβολές στην κινητικότητα του ματιού

Σπανίως εκδηλώνεται πόνος, εκτός αν ο καρκίνος έχει ήδη εξαπλωθεί.

Οφθαλμικό λέμφωμα: Βασικά συμπτώματα

– Θολή όραση, ξαφνική απώλεια όρασης

– Κουκκίδες ή λάμψεις

– Κοκκίνισμα και οίδημα στο μάτι

– Ευαισθησία στο φως

Το ενδοοφθάλμιο λέμφωμα εκδηλώνεται συνήθως και στα δύο μάτια, όμως τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο έντονα στο ένα μάτι.

 

Πηγή: www.onmed.gr

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks