-
Αρχική > Απόψεις > Για να μη ζήσουμε τη «μετά γούναν» εποχή (Του Πέτρου Μάνου )

Για να μη ζήσουμε τη «μετά γούναν» εποχή (Του Πέτρου Μάνου )

Μεγάλες μητροπόλεις ανά τον κόσμο,πχ Σαν Φρανσίσκο, Σάο Πάολοκαι πρόσφατα  το Λος Άντζελες, έχουν απαγορεύσει την πώληση προϊόντων γούνας (το δυτικό Χόλιγουντ ήδη από το 2013).

Την ίδια ώρα, οι  μεγαλύτεροι σχεδιαστές και οίκοι μόδας, όπως  Gucci, Versace, Αrmani, Gaultier, Ralph Lauren και άλλοι,υπό την πίεση των ακτιβιστών, έχουν αρχίσει να εξοβελίζουντη γούνα -όχι βέβαια τη συνθετική- από τη συλλογή τους, αρχής γενομένης από τη Hugo Boss, το 2016. Ταυτόχρονα, η Fur Free Alliance (συνασπισμός οργανώσεων για την προστασία των ζώων,από τριάντα χώρες)έχει ξεκινήσει εκστρατεία να πείσει και την Prada και Dolce&Gabbana.

Η κίνηση αυτή βέβαιακατά του εμπορίου της γούνας, δεν είναι καινούρια και από χρόνια συμπεριλαμβάνεται στους λόγους που είχαν προκαλέσει κάμψη στον τομέα της Γούνας. Η ειδοποιός διαφορά όμως, σε σχέση με άλλους ενοχοποιητικούςπαράγοντες,για τις κατά καιρούς κρίσεις στο χώρο, είναι ότι δεν επρόκειτο για κάτι  περιστασιακό αλλά είχε το στοιχείο της διάρκειας με τάση κλιμάκωσης, καθώς  το κίνημα  κατά της Γούνας οργανώνεται και διευρύνεται και κάθε άλλο παρά ατονεί.

Ήδη σε πολλές χώρες της Ευρώπης (πχ Ολλανδία), έχει απαγορευθεί η εκτροφή γουνοφόρων ζώων,μεταξύ των οποίων και η κάποτε πρώτη παραγωγός παγκοσμίως, Νορβηγία. Το Ηνωμένο Βασίλειο μάλιστα, σκοπεύει να ακολουθήσει το παράδειγμα του ΛοςΆντζελες, απαγορεύοντας την πώληση γούνινων προϊόντων, ενώ η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου πέρυσι, για πρώτη φορά δεν τα περιλάμβανε.

Επιπρόσθετα, μετά τη γούνα και το δέρμα, στο στόχαστρο των οργανώσεων αυτών, έχει μπει το.. μαλλί mohair (θιβετιανής προέλευσης κατσίκα), λόγω των συνθηκών παραγωγής του στη Ν. Αφρική, αλλάκαι το μετάξι. Δεν είναι αμελητέα, λοιπόν, η διάδοση του κινήματος, αναλογιζόμενοι ότι και το γενικότερο οικολογικό κίνημα, αρχικά είχε το χαρακτήρα του περιθωριακού.

Αν συνυπολογίσουμε μάλιστα, πώς επενεργούν στη συμπεριφορά των καταναλωτώναυτά τα κινήματα, το ερώτημα που ανακύπτει είναι, κατά πόσο η Καστοριά είναι προετοιμασμένη για την επόμενη μέρα, για το χειρότερο ακόμα σενάριο, που μπορεί να μην εξαιρεί την «μετά γούναν» εποχή. Και ο καλύτερος τρόπος αποτροπής αυτού του σεναρίου, ή μάλλον  των επιπτώσεών του, δεν μπορεί να είναι ο στρουθοκαμηλισμός και η επανάπαυση, με τη συλλογιστική ότι η γούνα είναι σύμφυτη με την –μέχρι τούδε– ανθρώπινη ιστορία.

Επειδή, επομένως, το να πρόκειται για μία τάση που σταδιακά θα αποκλιμακωθεί, μάλλον ως ευσεβής πόθος ακούγεται,  παρά ρεαλιστική προσέγγιση, οφείλουμε να δουλεύουμε πάνω στο planB, είτε αυτό λέγεται γεωργία και μεταποίηση, κτηνοτροφία, τουρισμός είτε κάτι άλλο.

Και όλα αυτά, με καινοτόμες μεθόδους και εφαρμογές, χωρίς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και,κυρίως, με λήψη μέτρων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων· μέτρων που δεν θα προηγούνται ούτε θα έπονται των αντίστοιχων στήριξηςτης Γούνας αλλά σε χρονική παραλληλίαμε αυτά, αν πράγματι η περίοδος«μονοκαλλιέργειας» της Γούνας μας έκανε ωριμότερους. Και φυσικά, μέτρων που πρέπει να ληφθούν άμεσα, ει δυνατόν χθες.

Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν, για μέλλοντες άρχοντες, αυτοδιοικητικούς και μη.

 

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks