-
Αρχική > Τοπικά νέα > Ερήμωσαν τα σχολεία της Καστοριάς από μαθητές(Έρευνα -Σόκ)

Ερήμωσαν τα σχολεία της Καστοριάς από μαθητές(Έρευνα -Σόκ)

Η απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου που πλήττει και στην περιοχή μας χιλιάδες νοικοκυριά ,ελέω κρίσης και μνημονιακής πολιτικής (απολύσεις, καλπάζουσα ανεργία, φόροι, ακραίες περικοπές εισοδημάτων), φέρνει στο φως πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Θεοδώρα Ζήση Κωτσοπούλου

 

Η  Καστοριά …αποψιλώνεται!

Στιγμές που όμοιές τους δεν έχουμε ξαναζήσει. Η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από φαινόμενα έντονης αμφισβήτησης, αξιών και θεσμών. Η αμφισβήτηση αυτή επιδεινώθηκε από την δεινή κοινωνική, οικονομική και συναισθηματική κατάσταση που βιώνει σήμερα η πλειονότητα των Ελλήνων.

Βλέπουμε και την περιοχή μας που άλλοτε έσφυζε από ζωή να έχει ερημώσει. Διαπιστώνουμε ότι η Καστοριά αποψιλώνεται πληθυσμιακά, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα σε σχέση με την εργασία, την αποκατάσταση και την αξιοποίηση, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, που ξενιτεύονται για μια  καλύτερη ζωή. Γεγονός που  μας  προβληματίζει ιδιαίτερα, διότι  επιδρά  και στα σχολεία μας που κάθε χρόνο βλέπουν να μειώνεται δραματικά ο αριθμός των παιδιών. Μπορεί στην χώρα μας να υφίσταται  το πρόβλημα  υπογεννητικότητας (τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πολύ δύσκολα νέοι άνθρωποι κάνουν οικογένεια), όμως πλέον συνειδητοποιούμε ότι ο οικονομικός παράγοντας είναι καθηλωτικός.

                                              200 παιδιά ισοδυναμούν με δυο πολυδύναμα σχολεία

Για την μεγάλη απουσία των μαθητών από τα σχολεία της περιοχής μας αναφέρθηκε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ  ο προϊστάμενος της Α’θμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς κ. Νίκος Μπουτσιάδης. «Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο θα σας πω ότι, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, φέτος έχουμε 200 παιδιά λιγότερα για τον νομό, στα νηπιαγωγεία και δημοτικά. Αυτό είναι τραγικό, διότι τα παιδιά αυτά ισοδυναμούν με δυο πολυδύναμα σχολεία. Ελπίζω αυτό να σταματήσει, εύχομαι να βρεθεί τρόπος τόσο από την πολιτεία όσο και από τους άλλους παράγοντες που ασχολούνται με την δομή της κοινωνίας μας, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα», δήλωσε με έκδηλη την ανησυχία του ο κ. Μπουτσιάδης.

                                                  Μεταναστεύουν νέοι άνθρωποι με πολλά προσόντα

 

Η μετανάστευση είναι μια από μεγάλες  τις πληγές. «Μετανάστες υπήρχαν από ανέκαθεν για τον ελλαδικό χώρο. Οι έλληνες είναι ταξιδιάρικος λαός,  είναι λαός που αναζητά την τύχη του και εκτός της περιοχής του, όμως αυτό που γίνεται τα τελευταία χρόνια είναι κάτι το πρωτοφανές. Μεταναστεύουν νέοι άνθρωποι με πολλά προσόντα, παιδιά που έχουν σπουδές, μεταπτυχιακά και διδακτορικά, που πιστεύω ότι είναι απαραίτητοι για την τοπικής μας κοινωνία. Αυτά τα παιδιά, τα  εκμεταλλεύονται κάποιες άλλες χώρες. Ελπίζω να αντιληφτεί η πολιτεία και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ευχή μου είναι η άμεση αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου», κατέληξε ο κ. Μπουτσιάδης.

Πάντως η εικόνα που προκύπτει και στα σχολεία της  περιοχής μας είναι απογοητευτική για το μέλλον μας.Όλοι μαζί οι φορείς πρέπει να σκύψουν με ιδιαίτερη ευαισθησία στο πρόβλημα, για να ξεφύγουμε επιτέλους από την γάγγραινα που βιώνει η περιοχή μας.

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

 

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks