1. Αρωματικό κοτόπουλο με ρύζι και ψητές πιπεριές Φλωρίνης

5 easy πιάτα με ρύζι και κοτόπουλο για φοιτητές και όχι μόνο

 

Θα χρειαστείς:

4 κ.γ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μέτρια κομματάκια
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
6 τεμ. φιλέτο μπούτι κοτόπουλο (600 γρ. σύνολο περίπου) κομμένα στα 4
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1/2 κ.γ. σαφράν
150 γρ. λευκό μακρύκοκο ρύζι
1 κουτί (400 γρ.) ντοματάκια κονκασέ
250 ml ζωμό κότας
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
200 γρ. ψημμένες πιπεριές Φλωρίνης, στραγγισμένες, χοντροκομμένες
1/4 φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μια μια κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι ανακατεύοντας για 3 λ. Προσθέτετε το σκόρδο, ανακατεύετε για 1 λ ακόμα, ρίχνετε και το κοτόπουλο και το σοτάρετε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, για 2-4 λ ή μέχρι να ροδίσει απ” όλες τις πλευρές.
Προσθέτετε το κύμινο, τη πάπρικα και το σαφράν και ανακατεύετε για 1 λ να αρωματισθεί το φαγητό. Ρίχνετε το ρύζι, το ζωμό κότας και τα ντοματάκια κονκασέ, ανακατεύετε και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 15-20 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και το ρύζι. Αν απαιτείται προσθέστε λίγο ακόμα ζεστό ζωμό κότας ή νερό.
Στη συνέχεια, προσθέτετε αλατοπίπερο, το πελτέ ντομάτας, τις πιπεριές Φλωρίνης και το μαϊντανό και συνεχίζετε το σιγοβράσιμο, ανακατεύοντας για 3 λ περίπου. Το αφαιρείτε από τη φωτιά και το σερβίρετε αμέσως ζεστό.

2. Κοτόπουλο με ρύζι στη κατσαρόλα

 

Θα χρειαστείς:

6 μπούτια κοτόπουλου (μόνο το επάνω μέρος δηλ. το μπούτι ή μόνο τα πόδια ή συνδυασμός των 2)
1 φλ. τσαγιού ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο σε κυβάκια
2 πιπεριές, ψιλοκομμένες σε κυβάκια (1 πράσινη+1 κίτρινη ή πορτοκαλί)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ή 1 μικρό μπαστούνι σέλερι, ψιλοκομμένα (μόνο το άσπρο μέρος)
1 κ.σ. θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο ή 1 κ.γ. αποξηραμένο
3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
3 φλ. τσαγιού ζωμό κότας (2 ½ + ½ χωριστά)
3-4 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 ½ φλ. τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο
αλάτι πιπέρι
ελαιόλαδο
φύλλα φρέσκου μαϊντανού για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Σε μια φαρδιά ρηχή κατσαρόλα, ζεσταίνετε 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, και σοτάρετε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει ένα καστανό χρώμα απ” όλες τις πλευρές. Το αφαιρείτε από τη κατσαρόλα και το μεταφέρετε με τσιμπίδα ή τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτετε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και σοτάρετε το ξερό κρεμμύδι και τις πιπεριές πασπαλισμένα με 1-2 πρέζες αλάτι, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, το θυμάρι και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά.
Προσθέτετε το ρύζι, το ανακατεύετε, ρίχνετε τα 2 ½ φλ. ζωμό κοτόπουλου, το χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο και συνεχίζετε το ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα για να “βγάλετε” ότι έμεινε στη βάση της κατσαρόλας από το σοτάρισμα του κοτόπουλου και των λαχανικών. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά στο χαμηλό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και το αφήνετε να σιγοβράσει για 4-5 λ.
Στη συνέχεια ξαναβάζετε το κοτόπουλο στη κατσαρόλα και συνεχίζετε το σιγομαγείρεμα για 20-30 λ ή μέχρι να βράσουν καλά το κοτόπουλο και το ρύζι. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος, δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και αν απαιτείται συμπληρώνετε, όπως επίσης συμπληρώνετε, αν απαιτείται, σταδιακά και το υπόλοιπο ½ φλ. τσαγιού ζωμό κότας. Το σερβίρετε ζεστό πασπαλισμένο, προαιρετικά, με λίγα χοντροκομμένα φύλλα μαϊντανού.

3. Κοτόπουλο κοκκινιστό με κρεμμύδια, πιπεριές και ρύζι μπασμάτι.

 

Θα χρειαστείς:

700-800 γρ. κοτόπουλο χωρίς κόκκαλο (μπούτι ή στήθος) κομμένο σε κύβους / μπουκίτσες
4 πιπεριές κόκκινες κομμένες σε μικρά κυβάκια
3 μεγάλα κρεμμύδια ξερά κομμένα σε μικρά κυβάκια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
400 γρ. ντοματοχυμό συμπυκνωμένο
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
1/2 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη
1 κ.σ. ξύδι
1 φύλλο δάφνης
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο + 2 κ.σ. επιπλέον για πασπάλισμα
1/2 φλ. τσαγιού ζωμό κότας
αλάτι πιπέρι
ρύζι μπασμάτι για συνοδευτικό

Εκτέλεση:

Κόβετε το κοτόπουλο, τις πιπεριές και το κρεμμύδι σε μπουκίτσες. Ψιλοκόβετε το σκόρδο. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Μόλις ζεσταθεί καλά το λάδι, ρίχνετε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Με μια σουρωτή κουτάλα αφαιρείτε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές από τη κατσαρόλα σε πιάτο. Προσθέτετε στη κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνετε τα κυβάκια κοτόπουλου. Τα σοτάρετε απ” όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσουν και θωρακιστούν. Ρίχνετε και το σκόρδο, ανακατεύετε για λίγα δευτερόλεπτα να βγάλουν το άρωμά τους.
Ρίχνετε πάλι στη κατσαρόλα τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και μόλις ζεσταθούν σβήνετε με το κρασί. Μόλις “αναπνεύσει” ρίχνετε το πελτέ, τη ζάχαρη, το φύλλο δάφνης και το ξύδι, ανακατεύετε και ρίχνετε το ντοματοχυμό.
Αλατοπιπερώνετε το φαγητό, ρίχνετε το μαϊντανό και το ζωμό κότας, ανακατεύετε απαλά, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό μέχρι να δέσει καλά η σάλτσα και μείνει με το λαδάκι της. Αν έχουν μείνει υγρά στη σάλτσα, ξεσκεπάστε τη κατσαρόλα και σιγοβράστε για άλλα 4-5 λ.
Εν” τω μεταξύ ετοιμάζετε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής. Σερβίρετε το ρύζι σε πιάτα και από πάνω το κοτόπουλο με τη σάλτσα και τα λαχανικά του. Πασπαλίστε με το επιπλέον ψιλοκομμένο μαϊντανό και απολαύστε ένα υπέροχο πιάτο.

https://www.daddy-cool.

.