-
Αρχική > Τοπικά νέα > Ερώτηση της Μ. Αντωνίου στη Βουλή: Πόσοι είναι οι πρόσφυγες στην Καστοριά, πόσοι θα έρθουν και πώς επιλέγονται τα ξενοδοχεία

Ερώτηση της Μ. Αντωνίου στη Βουλή: Πόσοι είναι οι πρόσφυγες στην Καστοριά, πόσοι θα έρθουν και πώς επιλέγονται τα ξενοδοχεία

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου που της παρέχεται από τη Βουλή, η Μαρία Αντωνίου κατέθεσε πριν από λίγο Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

, επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη για πλήρη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τις μονάδες φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

Ενώ σε ότι αφορά το ζήτημα των ΕΛΤΑ στη περιοχή μας, απέστειλε σχετική  Αναφορά προς τον αρμόδιο Υπουργό  Υποδομών και Μεταφορών για την αναγκαιότητα συνέχισης λειτουργίας των Καταστημάτων ΕΛΤΑ στην Κορησό και στο Δισπηλιό Καστοριάς.

Προς: Τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Δημήτριο Βίτσα

Θέμα: «Επιτακτική ανάγκη για πλήρη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τις μονάδες φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς»

Κύριε Υπουργέ,

 Παρά τις προ ετών δημόσιες δηλώσεις και διαβεβαιώσεις εκπροσώπων της Κυβέρνησης σας, που τόνιζαν ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και καμία πρόβλεψη για μεταφορά προσφύγων στην Καστοριά, ήδη από το 2016, άγνωστος αριθμός προσφύγων και μεταναστών φιλοξενείται σε ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

Όπως καταγγέλλουν οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς, για την τοποθέτηση των μεταναστών στις διάφορες μονάδες φιλοξενίας του Νομού Καστοριάς δεν έχει υπάρξει κανένας προγραμματισμός και κυρίως καμία ενημέρωση και συνεργασία από την πλευρά του Υπουργείου σας με την τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία, η οποία ακόμα και σήμερα αγνοεί τον αριθμό, την εθνικότητα, τις μονάδες και το χρονικό διάστημα για το οποίο θα φιλοξενηθούν στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς οι εν λόγω πρόσφυγες και μετανάστες.

Ήδη τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες άγνωστος πάλι αριθμός προσφύγων θα τοποθετηθεί σε ξενοδοχειακές μονάδες στη Χλόη Καστοριάς, στην Κοτύλη και στο Νεστόριο. Ασαφή δε παραμένουν τα κριτήρια βάσει των οποίων γίνεται η επιλογή από τις αρμόδιες υπηρεσίες των ξενοδοχειακών μονάδων που προκρίνονται για τη φιλοξενία και τη στέγαση των προσφύγων.

Όλα τα ανωτέρω έχουν ως αποτέλεσμα το γενικότερο αναβρασμό και την αναστάτωση της τοπικής κοινωνίας της Καστοριάς, η οποία πλήττεται από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και ερημώνει συνεχώς, καθώς ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων και κυρίως νέων μεταναστεύουν στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας.

 Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Ποιος είναι σήμερα ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται σε όλες τις μονάδες της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, ποια η εθνικότητα τους και για πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνουν στις εν λόγω μονάδες φιλοξενίας; Πόσοι ακόμα πρόσφυγες και μετανάστες αναμένονται το αμέσως προσεχές διάστημα να φιλοξενηθούν στην Π.Ε. Καστοριάς σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείου σας;
  1. Με βάση ποια κριτήρια και διαδικασία γίνεται η επιλογή των ξενοδοχειακών μονάδων φιλοξενίας που θα στεγάσουν τους πρόσφυγες; Παρακαλώ όπως μου καταθέσετε όλες τις αιτήσεις των ξενοδοχειακών μονάδων στο Νομό Καστοριάς που έχουν υποβάλει συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα φιλοξενίας μεταναστών.

    Η Ερωτώσα και Αιτούσα Βουλευτής

Μαρία Αντωνίου

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς: Τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστο Σπίρτζη

Θέμα: Αναγκαιότητα συνέχισης λειτουργίας των Καταστημάτων ΕΛΤΑ στην Κορησό και στο Δισπηλιό Καστοριάς

 Κύριε Υπουργέ,

Σας επισυνάπτω την από 15-3-2019 επιστολή του Δημάρχου Καστοριάς, προς τον Πρόεδρο των Ελληνικών Ταχυδρομείων Α.Ε. (ΕΛΤΑ), κοινοποιούμενη και σε μένα, με την οποία εκφράζει την αναστάτωση της τοπικής κοινωνίας εξαιτίας πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες η Διοίκηση των ΕΛΤΑ προτίθεται να διακόψει τη λειτουργία των Καταστημάτων της στην Κορησό και το Δισπηλιό Καστοριάς αλλά και την αναγκαιότητα συνέχισης λειτουργίας των καταστημάτων ΕΛΤΑ στις δύο αυτές κοινότητες που διαθέτουν μεγάλο νεανικό πληθυσμό και έντονη δραστηριότητα στον τουριστικό, εμπορικό και αγροτικό τομέα. Σας υπενθυμίζω ότι επί τελευταίας Κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας είχε τεθεί ανάλογο ζήτημα και είχε αποτραπεί η διακοπή της λειτουργίας του Καταστήματος ΕΛΤΑ στο Δισπηλιό. Παρακαλώ όπως επιληφθείτε του ζητήματος και προβείτε στις δέουσες ενέργειες.

Με εκτίμηση,

Μαρία Β. Αντωνίου

Top
Enable Notifications OK No thanks