-
Αρχική > Απόψεις > Πόσο πιθανές είναι οι μετεκλογικές συνεργασίες

Πόσο πιθανές είναι οι μετεκλογικές συνεργασίες

Η μεγάλη πρόκληση στο νέο δημοτικό Συμβούλιο, αυτό που θα προκύψει από τις προκείμενες εκλογές, θα είναι η δοκιμασία της αρχαίας αρχής της πλειοψηφίας.

Το ενδεχόμενο του να συσταθεί ένα Συμβούλιο όπου οι ισορροπίες θα είναι επισφαλείς, δεν μπορεί να παραγνωριστεί. Και αν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε το ερώτημα θα είναι, με ποιον τρόπο θα λαμβάνονται μέσα σε αυτό οι αποφάσεις και ποιανού αρχηγού το σχέδιο τελικά θα εφαρμοστεί.

Για τα δεδομένα του Δήμου Καστοριάς, ο απολύτως ελάχιστος αριθμός δημοτικών Συμβούλων που θα πρέπει να διασφαλίσει ο πρώτος τη τάξει συνδυασμός, είναι τα 18 άτομα. Με λιγότερους θα έχει χοντρό πρόβλημα επίπλευσης. Αυτό, μεταφράζεται σε ένα εκλογικό ζητούμενο της τάξης του 43-45%. Το οποίο θα πρέπει να προκύψει από την πρώτη Κυριακή εννοείται, αυτή που θα παράγει το προσωπικό του νέου δημοτικού Συμβούλιου.

Τι θα συμβεί όμως αν κανείς συνδυασμός δεν πιάσει αυτά τα νούμερα;

Τότε δυο τινά μπορούν να συμβούν.

Είτε να μεθοδευτεί μια διαβούλευση μεταξύ δυο ή περισσοτέρων αρχηγών, όπου θα καταστρωθεί ένα πλαίσιο συμμαχίας και συγκυβέρνησης, επί τη βάσει ίσως κάποιων καταστατικών αρχών και στόχων ή ενός διαμοιράσματος δημοτικών οφίκιων, είτε μπορεί να προκύψει μέσα από μια άλλη εναλλακτική.

Μια άλλη που συνιστά λύση που δεν έχει προκύψει ποτέ μέχρι τώρα στο παρελθόν, μιας και ποτέ δεν χρειάστηκε. Αλλά που τώρα τίποτε δεν αποκλείει να συμβεί…

Ποια είναι αυτή;

Να αποχωρήσουν ένας ή περισσότεροι Σύμβουλοι από έναν μικρότερο συνδυασμό, να ανεξαρτοποιηθούν και να προσχωρήσουν σε εκείνον της ασταθούς πλειοψηφίας.

Δεν είναι απαραίτητο αυτοί να είναι Σύμβουλοι του δεύτερου τη τάξει συνδυασμού, της λεγόμενης αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μπορούν να προέρχονται από οποιαδήποτε άλλη παράταξη. Μπορούν να το κάνουν αφιλοκερδώς ή να ζητήσουν αντίτιμο της σύμπραξης τους. Μπορούν να πειστούν από το όραμα της κυρίαρχης αρχής ή μπορεί να κινηθούν εξυπηρετώντας καθαρά προσωπικά συμφέροντα.

Όπως και να έχει, αν δούμε κάτι τέτοιο, θα εκτιμήσουμε σχετικά σωστά και το κίνητρο της πράξης.

Μικρή κοινωνία είμαστε και λίγο-πολύ ο καθένας μας ξέρει τι και πως σκέφτεται ο διπλανός του…

Λεωνίδας Εκιντζόγλου

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks