-
Αρχική > Απόψεις > Καστοριά :Ποιος Ψηφίζει, Πώς Και Για Ποιόν Τελικά;Δείτε ποιοι ψηφίσαν στις προηγούμενες  εκλογές  (Tου ΔώραΘέτη )

Καστοριά :Ποιος Ψηφίζει, Πώς Και Για Ποιόν Τελικά;Δείτε ποιοι ψηφίσαν στις προηγούμενες  εκλογές  (Tου ΔώραΘέτη )

Η  πλειοψηφία των συζητήσεων τις τελευταίες ώρες  επικεντρώνεται στις εκλογές  και κατόπιν σε επιμέρους ζητήματα, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και ανησυχίες του καθενός.

Αυτό που δεν δείχνει να απασχολεί σχεδόν κανέναν είναι το θέμα του εκλογικού σώματος, των πολιτών δηλαδή της χώρας που καλείται να ψηφίσει και να αποφασίσει για το μέλλον της πατρίδας μας, αλλά και του τρόπου με τον οποίο γίνονται αυτές οι εκλογές.

Πολύ πριν της χειροτέρευσης της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την χώρα μας και την επακόλουθη επιδείνωση της φυγής των νέων της χώρας μας, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία , εκτιμάτε ότι οι άνδρες που ψηφίζουν ανέρχονται στους 4.743.523 και οι γυναίκες είναι 5.077,322, ενώ στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές συμμετέχουν 8.921 πολίτες της Ε.Ε. από τους οποίους οι 3, 258 είναι άνδρες και 5.668 είναι γυναίκες.

Αναφορικά με το Νομό Καστοριάς, το μεγαλύτερο εκλογικό σώμα αποτελείται από ηλικίες μεγαλύτερες των 71 χρόνων. Συγκεκριμένα άνω των 71 ετών κλήθηκαν να ψηφίσουν στις τελευταίες εκλογές  18.441 πολίτες με την ακριβώς επόμενη ηλικιακή ομάδα να βρίσκεται μεταξύ 54-59 ετών με 6.060 ψηφοφόρους. Στην μικρότερη ομάδα οι νέοι και οι νέες του Νομού που οριακά ξεπερνούν τις 3.500 χιλιάδες και είναι σχεδόν σίγουρο ότι σήμερα αυτό το νούμερο είναι ακόμα μικρότερο.

Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται κανείς ποιοι αποφασίζουν, πώς και για ποιους στην χώρα μας. Η γενιά που κατά κοινή ομολογία ευθύνεται για τα περισσότερα δεινά της χώρας, καλείται να καθορίσει το μέλλον της χώρας μας ακόμα και σήμερα. Το οξύμωρο αυτό σχήμα δεν αποτυπώνεται μόνο στην ηλικιακή σύνθεση των εκλογέων αλλά και στους υποψηφίους, είτε για Δήμο και περιφέρεια, είτε για την Βουλή, αφού οι περισσότεροι είναι άνω των 60 και πολλές φορές άνω των 70 ετών, με αναχρονιστικές αντιλήψεις και διαφορετικές παλαιοκομματικές πεποιθήσεις!

Το γεγονός αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταδικάσουμε συλλήβδην όλους τους μεγαλύτερους σε ηλικία και να «ευλογήσουμε» τα γένια όλων των νεότερων. Ο προβληματισμός αφορά μόνο το γενικότερο πλαίσιο και φυσικά δεν ταυτολογείται για όλους τους υποψηφίους. Άλλωστε υπάρχουν λαμπρές εξαιρέσεις και στον τόπο μας, όπως αυτή του πρώην Δημάρχου κ. Παπουλίδη που πολλοί θα ήθελαν να τον ξαναδούν στο Σκαπέρδειο Μέγαρο, αλλά και άλλων, νεαρών σε ηλικία που ξορκίζουν οi περισσότεροι να μην τους (ξανα)δουν στα κοινά, αφού το μόνο προσόν τους είναι η θητεία τους σε κάποιο πολιτικό γραφείο, κρατικοδίαιτο οργανισμό και η ημερομηνία γέννησης τους.

Προσοχή και υπευθυνότητα λοιπόν από όλους μας στις επερχόμενες, τετραπλές εκλογές σε όλα τα επίπεδα γιατί δεν αποφασίζουμε απλά για ένα γινάτι ή εγωισμό, αποφασίζουμε για το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας.

Δώρα Κωτσοπούλου

 

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks