-
Αρχική > Απόψεις >  Στην τελική ευθεία για τις  εκλογές: Ανανέωση  –φρέσκες ιδέες και οράματα Το… Ζητούμενο !(Του Δώρα θέτη )

 Στην τελική ευθεία για τις  εκλογές: Ανανέωση  –φρέσκες ιδέες και οράματα Το… Ζητούμενο !(Του Δώρα θέτη )

 Στην τελική ευθεία ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών μπαίνει η περιφερειακή ενότητα Καστοριάς .

Σύντομα οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν τους νέους εκπροσώπους τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και δύο είναι τα βασικά κριτήρια που αποτελούν το ζητούμενο και αναμένεται να καθορίσουν την απόφασή τους. Από την μία πλευρά, η ανανέωση με ανθρώπους που κουβαλούν μαζί τους φρέσκες ιδέες και οράματα και από την άλλη η εμπειρία, απαραίτητο εφόδιο αυτή σε εποχές δύσκολες όπως οι σημερινές, που οι απαιτήσεις στους ΟΤΑ είναι μεγάλες.

Συνολικά 9 συνδυασμοί θα διεκδικήσουν στις 26 Μαΐου τους Δήμους ολόκληρης της  περιφερειακής ενότητας ενώ 5 παρατάξεις κατεβαίνουν στην Περιφέρεια. Συγκεκριμένα στους 3 Καλλικρατικούς Δήμους, το σύνολο των υποψήφιων συνδυασμών  ανέρχεται στους 9 έναντι των 13 που ήταν στις εκλογές του 2014, ενώ ο αριθμός των υποψηφίων μόνο για τις δημοτικές εκλογές στους 3 δήμους Καστοριάς άγγιξε  (814).

Όλοι οι συνδυασμοί εξέθεσαν  τις τελευταίες ημέρες μέσα από ανοιχτές ομιλίες αλλά και  τα φυλλάδια τα προγράμματά τους, ενώ σε ατομικό επίπεδο οι υποψήφιοί τους έχουν επιδοθεί στο δύσκολο, όπως αποδεικνύεται, «κυνήγι» του σταυρού.  Η προεκλογική μάχη διεξάγεται μέχρι στιγμής ομαλά και κόσμια.

Πάντως τις τελευταίες ημέρες επικρατεί όλο και περισσότερο η άποψη, ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν με βάση τη λογική και όχι με την αγανάκτηση ή την οργή που μπορεί να νιώθουν. Στην περίπτωση της αγοράς και γενικότερα των Μ.Μ.Ε επιχειρήσεων, τόσο οι ιδιοκτήτες, όσο και οι εργαζόμενοι θα επιλέξουν αυτόν που τους εγγυάται, ότι θα προστατεύσει τα συμφέροντά τους.

Για να γίνουν όλα αυτά όμως, χρειάζεται άμεσα αλλαγή ψυχολογίας των πολιτών και στην περιοχή μας , που τώρα είναι μουδιασμένοι απ΄ όλα όσα βλέπουν. Ο κόσμος που κυκλοφορεί στους δρόμους της Καστοριάς , είναι σκεπτικός και στις συζητήσεις τους οι πολίτες αναφέρονται κυρίως στις εκλογές. Όλοι ζητούν μια λύση, κάτι που θα μπορέσει να βγάλει την  περιοχή  μας  από την ανεργία που την μαστίζει εδώ και πολλά χρόνια και  παράλληλα  να δώσουν μια αναπτυξιακή ώθηση  που την έχει ανάγκη ο τόπος  μας.
Πάντως, σε σύγκριση με άλλες χρονιές, η φετινή προεκλογική περίοδος κρίνεται πολύ πιο λιτή. Αρκεί και μόνο να σκεφθεί κανείς, από τους 814 υποψηφίους   περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους  μόνο οι 50  και εάν έχουν προβληθεί  από τα τοπικά Μ΄ΜΕ καθότι δεν υπάρχει ρευστότητα .Πέρα όμως από αυτά   δεν υπάρχουν και οι  δωρεάν μετακινήσεις ετεροδημοτών από τα κόμματα  τα οποία αποτελούν πλέον μια… ανάμνηση,  κάτι που προφανώς θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στον αριθμό των αποδήμων καστοριανών,, που θα έρθουν να ψηφίσουν.
Μάλιστα, σύμφωνα με προβλέψεις αναλυτών, ούτε οι μισοί δεν θα έρθουν τελικά, ενώ ανασταλτικοί παράγοντες για την μετακίνηση προς την περιοχή μας  είναι, τόσο η τσουχτερή τιμή της αμόλυβδης, όσο και το γεγονός, ότι  πριν ενός μηνός επέστρεψαν από τις διακοπές του Πάσχα.

Από όποια πλευρά και αν δει κανείς τις επερχόμενες εκλογές, το βέβαιο είναι ότι θα πρέπει την επαύριον της «μάχης» του σταυρού, η νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει  να δώσει το «φιλί της ζωής» σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο, τόσο από την κρίση. Δεν υπάρχει καιρός για άλλες καθυστερήσεις!!!!!!!!…

Θεοδώρα  Κωτσοπολου

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks