Έχοντας μάθει από την περσινή χρονιά, έχοντας αρκετή εμπειρία περισσότερη συγκριτικά με την Τότεναμ και δείχνοντας πως ήταν ικανή να διαχειριστεί καταστάσεις,
η Λίβερπουλ στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης! Με γκολ των Σαλάχ και Οριγκί, οι «κόκκινοι» επιβλήθηκαν 2-0 της Τότεναμ στον τελικό του Wanda Metropolitano στη Μαδρίτη και πανηγύρισαν το 6ο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας τους! Σταθερός και καθοριστικός ο Άλισον στις απειλητικές στιγμές των Λονδρέζων.
Ένα πολύ σφιχτό αγγλικό παιχνίδι, δίχως εντυπωσιακές φάσεις και γρήγορο τέμπο, αλλά για τη Λίβερπουλ, αρκεί η ουσία και αυτό που θα γράψει η ιστορία. Ότι δηλαδή στέφθηκε για 6η φορά στην ιστορία της Πρωταθλήτρια Ευρώπης, για πρώτη φορά έπειτα από 14 ολόκληρα χρόνια και με τον Γιούργκεν Κλοπ να βάζει τέλος στο κακό σερί των χαμένων τελικών στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.
Έπειτα από τα μαθήματα που πήραν πέρυσι οι «κόκκινοι» στο Κίεβο, όπου ηττήθηκαν από τη Ρεάλ Μαδρίτης, έφτασαν στον φετινό τελικό του Wanda Metropolitano με τον τίτλο του φαβορί έναντι της Τότεναμ και δικαίωσαν όσους είχαν δώσει αυτό τον τίτλο στην ομάδα του Kloppo. Με πέναλτι του Σαλάχ από το 2ο λεπτό και ένα αριστερό σουτ του Οριγκί στο 87′ διαμορφώθηκε το αποτέλεσμα της αναμέτρησης. Τα «σπιρούνια» στην παρθενικής τους συμμετοχή σε τόσο κορυφαίο επίπεδο, όπου διεκδίκησαν τον τίτλο, να παίρνουν μόνο χρήσιμα πράγματα, παρά την τεράστια πίκρα…
Το ματς:
Από τη στιγμή που η Λίβερπουλ κέρδισε πέναλτι στα πρώτα 25 δευτερόλεπτα του αγώνα – το πιο γρήγορο πέναλτι που έχει δοθεί στην ιστορία των τελικών της διοργάνωσης – τα δεδομένα διαφοροποιήθηκαν άμεσα και εννοείται πως πλέον ήταν ένα άλλο παιχνίδι αυτό που εξελισσόταν στο Wanda Metropolitano. Ο Σκόμινα έδειξε την άσπρη βούλα όταν από τη μπαλιά του Μανέ η μπάλα χτύπησε αρχικά κάτω από το χέρι του Σισοκό κι έπειτα στον βραχιόνά του, δεν θέλησε να δει ριπλέι και από την άσπρη βούλα ο Μοχάμεντ Σαλάχ έγραψε το 1-0 στο 2ο λεπτό. Ο «Φαραώ», έγινε ο πρώτος Αιγύπτιος ποδοσφαιριστής που σκοράρει σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Η Τότεναμ, στα πρώτα λεπτά που ακολούθησαν του γκολ που πέτυχαν οι «κόκκινοι», πήραν τη μπάλα και προσπάθησαν ν’ αντιδράσουν, όμως, έκαναν μια τρύπα στο νερό. Παντελώς εκτός κλίματος ο Κέιν, που δεν είχε βοήθειες από τους τρεις που βρίσκονταν πίσω του (Έρικσεν, Σον, Ντέλε Άλι), πέρα από τις όποιες προσπάθειες του Νοτιοκορεάτη που ήταν κάπως πιο δραστήριος.
Η ομάδα του Κλοπ είχε το προβάδισμα… από τ’ αποδυτήρια, είχε την αποτελεσματικότητα στην άμυνα όταν πλέον χρειαζόταν να καλύψει πίσω χώρους – με τον Μανέ να πηγαίνει αριστερά και στην ουσία να σχηματίζονται δυο ζώνες των τεσσάρων ατόμων μπροστά από την εστία του Άλισον – και τα «σπιρούνια» αδυνατούσαν να φτιάξουν παιχνίδι. Ρυθμός δεν υπήρχε σε αυτό το πρώτο κομμάτι του τελικού, με τη Λίβερπουλ να ξέρει πότε να πιέσει ψηλά, πότε να κλείσει πίσω τους διαδρόμους προσεκτικά και πότε να ξαναπάρει τη μπάλα για να τη στείλει στα καρέ του Γιορίς. Έπειτα από το γκολ, η μοναδική καλή στιγμή ήταν ένα χαμηλό δεξί σουτ του Αλεξάντερ – Άρνολντ που έφυγε άουτ στο 17′, ενώ στο 38′ ο έτερος εξαιρετικός μπακ, Άντι Ρόμπερτσον, ανάγκασε τον Γάλλο γκολκίπερ των Λονδρέζων σε επέμβαση σε μακρινή προσπάθεια για γκολ. Το πρώτο ημίχρονο έκλεισε με ένα πολύ κακό σουτ του Έρικσεν με το αριστερό που έφυγε πολύ ψηλά.
Η Τότεναμ έδειξε λίγο παραπάνω θάρρος στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, με τον Σον να παίρνει πάλι τις επιθετικές πρωτοβουλίες, όμως, τους αμυντικούς της Λίβερπουλ ν’ αντιδρούν κάθε φορά σωστά και αποτελεσματικά. Η διάθεση που έδειξε η ομάδα του Ποτσετίνο βελτίωσε και τον ρυθμό του τελικού. Αρχικά, πάντως, στο 54′, ο Γιορίς έπεσε στα πόδια του Μανέ προλαβαίνοντας την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώθηκε από σέντρα του Ρόμπερτσον, για να έρθει στην αμέσως επόμενη φάση η καλύτερη στιγμή των «σπιρουνιών». Ο Ντέλε Άλι κατάφερε να κατεβάσει μέσα στην περιοχή, αλλά το σουτ που έκανε μπλόκαρε στον Αλεξάντερ – Άρνολντ. Ο Κλοπ άρχισε να διαχειρίζεται το ματς άμεσα και στη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα είχε αντικαταστήσει τον κακό Φιρμίνο με τον Οριγκί και έβαλε και τον Μίλνερ για να βοηθήσει με την εμπειρία του, βγάζοντας τον Βαϊνάλντουμ. Ουσιαστικά ο Γερμανός διόρθωσε δυο επιλογές που δεν του βγήκαν.
Η απάντηση του Ποτσετίνο ήταν η είσοδος του Λούκας Μόουρα, αλλά για να παίξει μαζί με τον Κέιν, όσο κακός κι αν ήταν ο Άγγλος. Ο Γουίνκς ήταν αυτός που αποχώρησε για να τραβηχθεί λίγο πιο πίσω ο Έρικσεν. Στο 69′ από τρομερή ενέργεια του Μανέ που διήνυσε αρκετά μέτρα κάνοντας απότομες κινήσεις για να ελευθερωθεί στο χώρο, ο Μίλνερ έκανε ένα χαμηλό αριστερό σου που πέρασε λίγο άουτ και χάθηκε τεράστια στιγμή για δεύτερο γκολ από πλευράς Λίβερπουλ. Στο τελευταίο 25λεπτο της αναμέτρησης, ο Ποτσετίνο χρειάστηκε ν’ αντιμετωπίσει τα προβλήματα των παικτών του, κυρίως του Σισοκό που δεν μπορούσε να συνεχίσει κι αποχώρησε αναγκαστικά, ενώ, στο χορτάρι, η Τότεναμ άρχιζε να αφήνει πολλά κενά στην προσπάθειά της να πιέσει για την απάντηση στο γκολ του Σαλάχ. Οι απέλπιδες απόπειρες και τα γεμίσματα στην περιοχή του Άλισον ήταν ακίνδυνα, με τους «κόκκινους» ν’ αντιλαμβάνονται τους χώρους και να τρέχουν στους χώρους. Ο Φαν Ντάικ σταμάτησε ωραία τον Σον που έβγαινε μόνος του στο 75′, η Τότεναμ έφτασε σε σημείο να παίζει με δυο στην άμυνα, αφού οι Ρόουζ και Τρίπιερ έμεναν ψηλά και ο Ντέλε Άλι στο 79′ έστειλε ψηλά μια κεφαλιά.
Στο 80ο λεπτό, οι Σον και Λούκας Μόουρα σε απανωτές ευκαιρίες είδαν τον Άλισον ν’ αντιδρά σωστά και να τους αρνείται την παραβίαση της εστία του, όπως το έκανε ο Βραζιλιάνος και σε απευθείας εκτέλεση φάουλ του Έρικσεν από πλάγια θέση στο 85′. Κι ενώ η ομάδα του Ποτσετίνο τα έπαιζε πλέον όλα για όλα, απέτυχε να καθαρίσει μια στημένη μπαλιά, με αποτέλεσμα στο 87′ να γίνει το 2-0 για τη Λίβερπουλ! Από εκτέλεση κόρνερ, η άμυνα δεν απομάκρυνε, ο Μάτιπ έδωσε αριστερά στον Οριγκί κι αυτός με διαγώνιο σουτ σκόραρε, για να κερδίσει δόξα, όπως το έκανε και με το καθοριστικό του γκολ στον επαναληπτικό ημιτελικό με τη Μπαρτσελόνα.
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
Τότεναμ: Γιορίς, Τρίπιερ, Αλντερβάιρελντ, Βερτόνχεν, Ρόουζ, Σισοκό (74′ Ντάιερ), Γουίνκς (66′ Μόουρα), Έρικσεν, Ντέλε (83′ Γιορέντε), Σον, Κέιν
Λίβερπουλ: Άλισον, Αλεξάντερ – Άρνολντ, Φαν Ντάικ, Μάτιπ, Ρόμπερτσον, Φαμπίνιο, Χέντερσον, Βαϊνάλντουμ (62′ Μίλνερ), Σαλάχ, Μανέ (90′ Γκόμες), Φιρμίνο (57′ Οριγκί)
Κώστας Ζάλιαρης