-
Αρχική > Απόψεις > Αυτοδιοικητικές εκλογές Καστοριάς:Αποθέωση της κομματικής γραμμής και πειθαρχίας!(Του Δώρα Θέτη )

Αυτοδιοικητικές εκλογές Καστοριάς:Αποθέωση της κομματικής γραμμής και πειθαρχίας!(Του Δώρα Θέτη )

Με μια πρώτη και απλή ανάγνωση των αποτελεσμάτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τόσο του πρώτου όσο και του δεύτερου βαθμού, διαπιστώνει εύκολα ο καθένας τον κυρίαρχο ρόλο που παίζουν ακόμα και σήμερα

οι κομματικοί μηχανισμοί και οι υπόγειες μηχανορραφίες στην Καστοριά

.Δυστυχώς, το αποτέλεσμα διαφαινόταν αρνητικό για τις τοπικές υποθέσεις από την στιγμή που το κόμματα αποφάσισαν να δώσουν χρίσματα στους συνδυασμούς. Σε περιφερειακό επίπεδο, ο προεκλογικός αγώνας “στιγματίστηκε” από τις επισκέψεις-ενισχύσεις εις διπλούν του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να ενισχυθούν οι δικοί τους υποψήφιοι περιφερειάρχες, ενώ στα δημοτικά υπήρχαν επίσημα χρίσματα που βεβαίως διαψεύστηκαν άμεσα από τους υποψηφίους δημάρχους.

Αναπόφευκτα έτσι ο όποιος πολιτικός διάλογος έλαβε χώρα, αν έλαβε τελικά στην Καστοριά, περιορίστηκε σε εθνικού επιπέδου θέματα και μακριά από τις τοπικές αγωνίες και προβληματισμούς.

Υποψήφιοι που τόλμησαν να αρθρώσουν λόγο και επιχειρήματα για τα όσα γίνονται ή θα έπρεπε να γίνονται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο κατέληξαν να μην εκλεγούν αφού την θέση τους πήραν περιφερειακοί σύμβουλοι με γενικόλογα συνθήματα και έντονες κομματικές ταυτότητες ή πλάτες από όλους τους συνδυασμούς.

Από την πρώτη εβδομάδα κιόλας διαφάνηκε τόσο η κομματική πατρωνία όσο και η τυφλή υπακοή στις κομματικές γραμμές και μηχανισμούς. Τα ιδιαιτέρως “περίεργα” αποτελέσματα από την μια και ο ρόλος ανθρώπων-κλειδιά των κομμάτων και των συνδυασμών από την άλλη εξηγούνται από τις παλαιοκομματικές αυτές πρακτικές και αποκωδικοποιούν την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος υπέρ και εναντίον συγκεκριμένων υποψηφίων.

Σε όλους τους συνδυασμούς της περιφέρειας διαπιστώνεται ότι οι πρωταθλητές της σταυροφορίας ήταν πρόσωπα με έντονη κομματική ταυτότητα και με φανερή ή κρυφή κομματική γραμμή υπέρ τους.

Υπήρχαν επίσης περιπτώσεις με έντονη υποστήριξη από επιχειρηματικά και εκκλησιαστικά κέντρα που λειτούργησαν προς την ίδια κατεύθυνση, σε ταυτόσημη σχεδόν κίνηση υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων και εναντίων άλλων.

Παρομοίως, στα δημοτικά συμβούλια, είτε πρόκειται για παλαιότερους είτε για νεοεισερχόμενους δημοτικούς συμβούλους, στην πλειοψηφία τους έχουν σαν κοινή συνισταμένη την πολύ στενή σχέση με κομματικούς μηχανισμούς.

Έτσι, ακομμάτιστα και αχρωμάτιστα άτομα καταδικάστηκαν στην αφάνεια, αποδεικνύοντας πως, δυστυχώς, οι κομματικές γραμμές και τα υπόγεια κανάλια εξουσίας των κομμάτων καθορίζουν ακόμα και σήμερα τις εξελίξεις στα τοπικά επίπεδα.

Ας ελπίσουμε να διαψευστούμε από την πραγματικότητα της νέας ημέρας . . .

 

Θεοδώρα Κωτσοπούλου

 

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks