-
Αρχική > Τοπικά νέα > Ολυμπία Τελιγιορίδου: Η αλήθεια για το έργο μας στην Καστοριά (Αποκλειστική  συνέντευξη )

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Η αλήθεια για το έργο μας στην Καστοριά (Αποκλειστική  συνέντευξη )

Στον απολογισμό των έργων  στην διάρκεια  της  θητεία της  αλλά και για το όραμα της,  όπως  την προσφορά της στον τόπο που αγαπάει πολύ,  αναφέρθηκε σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο kastoria 365.gr  η  υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης και  βουλευτής του Σύριζα Καστοριάς κ.  Ολυμπία Τελιγιορίδου:

“ Μπορούμε και πρέπει να προσπαθήσουμε για τον τόπο μας. Θα τα καταφέρουμε”, είπε χαρακτηριστικά..

Θεοδώρα Ζήση Κωτσοπούλου

Πώς θα κρίνατε το κυβερνητικό  έργο στην Καστοριά και ειδικότερα την δική σας συμβολή σε αυτό;

Στην Καστοριά προσπαθήσαμε παρόλες τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες να δώσουμε μια διαφορετική προοπτική ώστε να αντιμετωπίσουμε χρόνια άλυτα ζητήματα. Θα έλεγα πως το έργο μας είναι ικανοποιητικό, με βάση πάντα τις δυνατότητες της χώρας. Είχαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης  σε μια περίοδο που δεν ζούσαμε την εποχή των παχιών αγελάδων, αλλά σε μια περίοδο που υπήρχε οικονομική ασφυξία. Παρ’ όλα αυτά έγιναν πράγματα που για χρόνια  δεν ασχολήθηκε κανείς. Από την πλευρά μου προσπάθησα να βοηθήσω τον τόπο μου και νομίζω πως αυτό είναι αντιληπτό από τους πολίτες.

Μπορείτε να μας πείτε κάποια από τα έργα που έγιναν κατά την περίοδο που είστε βουλευτής;

Καταρχάς θεωρώ πολύ σημαντική τη  δημιουργία 5 Πανεπιστημιακών τμημάτων, δύο τμημάτων διετών σπουδών και το Ινστιτούτο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής στην Καστοριά.  Ήδη μπήκαν στο μηχανογραφικό και από τον Σεπτέμβριο έρχονται οι νέοι φοιτητές στην πόλη μας.

Άλλα έργα που έγιναν είναι η επαναλειτουργία της Σχολής Διεθνούς εμπορίου στο ΤΕΙ Καστοριάς που έκλεισε με το σχέδιο Αθηνά από την προηγούμενη κυβέρνηση και επαναλειτούργησε ξαναπέρνοντας εισακτέους μετά από 4 χρόνια  με δική μας πολιτική απόφαση το 2017.

Δόθηκαν 7.000.000 εκατομμύρια από το ΠΔΕ του Υπουργείου Υποδομών για το αντιπλημμυρικό του Αλιάκμονα

5.000.000 εκατομμύρια ευρώ από το ΠΔΕ Υπουργείου Υποδομών για κατασκευή του δρόμου Νεστόριο – Χιονάτο

700 χιλιάδες ευρώ από το ΠΔΕ για την  βελτίωση της λειτουργικότητας των δρόμων στο δήμο Καστοριάς

Ξεκινήσαμε με δική μας πρωτοβουλία τη δρομολόγηση δημιουργίας διαμετακομιστικού κέντρου στην πόλη μας. Ήδη εγκρίθηκε  από τοinterreg η σιδηροδρομική σύνδεση του αεροδρομίου Καστοριάς , που θα συνδέει  σιδηροδρομικά  το Άργος Ορεστικό , με την Δυτική  Ευρώπη,την Ανατολική Ευρώπη αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Παράλληλα έγινε η έγκριση της αναβάθμισης του αεροδρομίου Καστοριάς ( 15 εκατομμύρια ευρώ) και η ένταξή του στους διευρωπαϊκούς διαδρόμους ανάμεσα σε 6 περιφερειακά αεροδρόμια. Ήδη καταρτίζεται η μελέτη για δεύτερο αεροδιάδρομο στάθμευσης, πύργο ελέγχου, ανεφοδιασμό αεροπλάνων, χώροι αποθηκών, ψυγείων κλπ.

Ξεκινά εντός Ιουνίου 2019 η ανέργεση του Αστυνομικού Μεγάρου Καστοριάς.

Προχωρήσαμε στη νομιμοποίηση του Εκθετηρίου του Συνδέσμου γουνοποιών Προφήτη Ηλία με νομοθετική διάταξη, γεγονός που οδήγησε στο να  σβηστεί το πρόστιμο ύψους 1.200.000 ευρώ και δίνεται πλέον η δυνατότητα στον σύνδεσμο , να μπει στον αναπτυξιακό νόμο και παράλληλα να χρησιμοποιηθεί το εκθετήριο και για άλλες εκθέσεις π.χ. αγροτικών προϊόντων, τουρισμού κ.α. για να τονωθεί η οικονομία της περιοχής αλλά και αποκτήσει έσοδα το Εκθετήριο για να μπορεί να είναι βιώσιμο.

Νομιμοποιήθηκαν μετά από 40 χρόνια τα 3  κτιρίων του βουνού και παραχωρήθηκαν για χρήση στο Σύλλογο Φίλων Περιβάλλοντος Καστοριάς.

Έγινε βελτίωση  βαρυτικού  αγωγού  για την ύδρευση του Δισπηλιού 175.000 ευρώ

Αναβαθμίστηκε το Νοσοκομείο σε υποδομές και στελέχωση προσωπικού. Έγινε κάλυψη θέσεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό και πλέον το νοσοκομείο μας μπορεί να παρέχει  ασφαλείς υπηρεσίες  και να μην είναι ένα απλό κέντρο υγείας όπως ήταν η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ανακοινώθηκε  η 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Χρονίων παθήσεων στο Άργος Ορεστικό (κλειστού και ανοιχτού τύπου), ήδη προκηρύχθηκαν οι θέσεις για την  πρόσληψη προσωπικού και το αμέσως επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει.

Ίδρυση Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων περιοχών (Λίμνες-Δάση κλπ) Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Καστοριά.

Ένταξη της Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Μανιάκων στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου από τον αγωγό ΤΑΠ, με συνεργασία του Υπουργείου Ενέργειας και Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας

Μείωση τιμολογίου ρεύματος στα οικιακά τιμολόγια από τη ΔΕΗ κατά 30% με πρωτοβουλία της περιφέρειας Δ. Μακεδονίας που υλοποίησε η κυβέρνηση μας.

Εντάχθηκαν όλοι οι επιλαχόντες νέοι αγρότες  στο πρόγραμμα νέων αγροτών.(συνολικά 359 στη Δυτική Μακεδονία).

Κανένα χωριό της Καστοριάς δεν έμεινε έξω από την εξισωτική αποζημίωση με την νέα επαναχάραξη των μειονεκτικών περιοχών που έγινε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης .

Εγκρίθηκε και υπογράφθηκε  από τον από το ΥΠΑΑΤ  το αρδευτικό του Γέρμα ύψους 4.050.000 ευρώ. Έργο που παρέμενε στα συρτάρια για μια δεκαετία και πλέον.

Εγκρίθηκε από ΠΔΕ το φράγμα και το αρδευτικό της Διποταμίας.

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η μελέτη του αρδευτικού του φράγματος Νεστορίου.

Συνέχιση λειτουργίας Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Καστοριάς, που οδηγούνταν σε κλείσιμο.

Υπάρχουν και άλλα μικρότερα αλλά πολύ σημαντικά για τις τοπικές κοινωνίες του νομού μας, όπως αναβάθμιση υποδομών σχολικών μο

Τα τελευταία μηνύματα των τοπικών και ευρωπαϊκών εκλογών δεν ήταν ιδιαίτερα καλά για το  κόμμα σας. Πιστεύετε ότι μπορεί να αντιστραφεί το κλίμα;

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών πράγματι δεν ήταν καλό για εμάς. Τώρα δίνουμε μια νέα μάχη με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Τώρα εκλέγουμε κυβέρνηση , ψηφίζουμε προγράμματα κομμάτων, τώρα αποφασίζουμε αν π.χ. θέλουμε τα 5 Πανεπιστημιακά τμήματα στην Καστοριά ή ψηφίζουμε αυτούς που θέλουν την κατάργηση τους. Να θυμίσω εδώ ότι η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο και η υπεύθυνη παιδεία της ΝΔ η κ. Κεραμέως δήλωσε πως θα το καταργήσει ενώ η κεντρική ΟΝΝΕΔ με ανακοίνωση της είπε ότι ο νόμος αυτός θα πάει στα σκουπίδια.

Θα ψηφίσουμε αν θέλουμε τα 2.500.000 ανασφάλιστοι να μπορούν να πάνε στο δημόσιο σύστημα υγείας αν αρρωστήσουν ή να πληρώνουν όπως γινόταν παλαιότερα. Να θυμίσω πως η δική μας κυβέρνηση έσβησε χρέη εκατομμυρίων ευρώ για συμπολίτες μας που είχαν χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες των νοσοκομείων τα χρόνια πριν από την δική μας διακυβέρνηση.

Σε αυτές τις εκλογές θα κριθεί αν θέλουμε τις 120 δόσεις για τα χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ή αν πιστεύουμε όπως λέει ο υπεύθυνος της ΝΔ ότι είναι εμπόδιο οι 120 δόσεις για την ανάπτυξη. Αν θέλουμε οκτάωρο εργασίας ή δωδεκάωρο όπως έκαναν πρόσφατα οι ομογάλακτοι της ΝΔ στην Αυστρία , αν θέλουμε την αύξηση του κατωτάτου μισθού που νομοθέτησε η δική μας κυβέρνηση μαζί με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

Θα ψηφίσουμε αν θέλουμε το πλεόνασμα να επιστρέφει στους πολίτες αυτών που έχουν ανάγκη ή στις τσέπες των «λίγων και εκλεκτών.»

Θα ψηφίσουμε λοιπόν με γνώμονα το τι θέλουμε εμείς και το τι χρειάζεται ο τόπος μας. Ο λαός θα αποφασίσει. Θα επιλέξει τη φυγή προς τα εμπρός ή την επιστροφή στο παρελθόν που χρεοκόπησε την χώρα.

Εκτός από εσάς, ποια άλλα άτομα θα απαρτίζουν την λίστα του ΣΥΡΙΖΑ και ποιο είναι το μήνυμα και το όραμα σας για την  επόμενη τετραετία;

Το ποιοι-ες θα απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο είναι θέμα των κομματικών οργάνων και όχι δικό μου. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τα αρμόδια όργανα.

Το όραμα μου είναι να συνεχίσω να προσφέρω στον τόπο μου , να βελτιώσουμε περαιτέρω τις υποδομές και την καθημερινή ζωή των πολιτών για ένα καλύτερο αύριο.

Μπορούμε και πρέπει να προσπαθήσουμε για τον τόπο μας. Θα τα καταφέρουμε.

 

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks