-
Αρχική > Απόψεις > Η ελληνική και η καστοριανή ψήφος

Η ελληνική και η καστοριανή ψήφος

• Εχουμε έναν περίεργο, αλλά και σχετικά εύκολο στην πολιτική του ανάγνωση λαό.
• Ο έλληνας ψηφίζει σύμφωνα με αυτό που συμφέρει στην τσέπη του και καταψηφίζει όλους εκείνους που πιστεύει ότι καβάλησαν καλάμι.

• Οι κατά καιρούς αναφυόμενες και προβαλλόμενες ιδεολογίες και οι υψιπετείς πολιτικές ιδέες δεν συνιστούν παρά προπετάσματα των δύο πολύ απλών κινήτρων που αναφέρθηκαν παραπάνω. Οποιος πετύχει να καλλιεργήσει μια οικονομική αισιοδοξία για την επόμενη μέρα στον μέσο έλληνα ψηφίζεται και όποιος του την σπάσει με την υπερφίαλη συμπεριφορά του, καταψηφίζεται. Απλά πράματα και άμα ανοίξετε μπρός σας έναν πολιτικό χάρτη της χώρας, μετά από κάθε εκλογική διαδικασία, θα το διαπιστώσετε εύκολα.
• Από κει και πέρα, υπάρχουν φυσικά και οι εκάστοτε συγκυρίες, υπάρχουν και ειδικές συνθήκες σε ειδικές περιοχές, υπάρχουν και τα χαρισματικά, καμιά φορά, πρόσωπα, τα οποία μπορεί να επιφέρουν ανατροπές, αλλά το γενικό μοτίβο παραμένει λίγο -πολύ σταθερό.
• Η Καστοριά σε αυτές τις εκλογές ξαναβρήκε την πολιτική της ομαλότητα. Και λέγοντας ‘ομαλότητα’ δεν εννοούμε μια κάποια πολιτική ορθότητα, με τα μέτρα του οποιουδήποτε. Εννοούμε την πεπατημένη, την παραδοσιακή, την ιστορικά καταγραμμένη, την αναμενόμενη πολιτική της τοποθέτηση.
• Η Καστοριά (μαζί με την Λακωνία) συνιστούσαν ανέκαθεν τα δυο μεγάλα προπύργια της Δεξιάς στην χώρα και -μετά από ένα διάστημα παλινωδιών- αυτή την φορά επανήλθαν στο κανονικό τους στίγμα. Ειδικά στην περιοχή μας η επίδοση της ΝΔ αποτυπώθηκε σαν η μεγαλύτερη σε ολόκληρη την χώρα.
• Οι καστοριανοί αποτελούσαν ανέκαθεν μια καθαρόαιμη αστική τάξη. Η επεξεργασία της γούνας τους είχε εμφυτεύσει την επιχειρηματικότητα βαθιά μέσα στο πoλιτικο-οικονομικό τους DNA. Ακόμα και η εργατική τάξη της περιοχής, λόγω της πολύ εύκολης κοινωνικής κινητικότητας που της διασφάλιζε η γουνοποιία είχε ΚΑΙ ΑΥΤΗ αναπτυγμένη μια έντονη αίσθηση του επιχειρείν. Οι καστοριανοί λοιπόν έμποροι και επιχειρηματίες – οι όσοι τέλος πάντων entrepreneurs εναπομείνανε σε αυτόν τόπο-φαίνεται να πείστηκαν απόλυτα από τις υποσχέσεις για ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον του Μητσοτάκη.
• Λιγότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας οι καστοριανοί δεν πιστέψανε ότι η πολιτική των επιδομάτων από τα χρήματα της βαριάς φορολόγησης του Τσίπρα ήταν μια καλή πολιτική. Οι καστοριανοί ήταν και είναι πάντοτε υπέρ της δουλειάς, της εργασίας της παραγωγής πλούτου μέσα από την παραγωγή γι αυτό και μια φιλελεύθερη πολιτική που κοιτάει και ευαγγελίζεται μια τέτοια κατεύθυνση συγκέντρωνε και συγκεντρώνει πάντα το μεγαλύτερο πολιτικό τους ενδιαφέρον.
• Οι καστοριανοί δώσανε μια μεγάλη τοπική ευκαιρία στον Μητσοτάκη. Απομένει να δούμε και να αποδειχθεί στην πράξη από δω και πέρα αν και ο Μητσοτάκης δώσει μια μεγάλη οικονομική ευκαιρία ανάκαμψης στους καστοριανούς…

Λεωνίδας Εκιντζόγλου

Top
Enable Notifications OK No thanks