-
Αρχική > Τοπικά νέα > Πρόταση Μπαλταγιάννη. Πόσο αξιόλογη και εφικτή είναι πραγματικά?-

Πρόταση Μπαλταγιάννη. Πόσο αξιόλογη και εφικτή είναι πραγματικά?-

Ολοι όσοι κοιμούνται και ξυπνούν με ένα φόβο για το μέλλον αυτού του τόπου ας κάνουν έναν κόπο να βρουν και να ακούσουν τις συνεντεύξεις που παραχώρησε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπαλταγιάννης στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Πρόκειται για αξιόλογες προτάσεις οικονομικής ανάκαμψης που -έστω κι αν είναι περισσότερο αισιόδοξες από όσο δικαιούνται- προσφέρουν κάποιες εναλλακτικές.
* Η κεντρική ιδέα του κ. Μπαλταγιάννη είναι η προώθηση των startup επιχειρήσεων. Αυτές που, στα ελληνικά, αποκαλούνται νεοφυείς επιχειρήσεις. Δημιουργούνται συνήθως από άτομα τα οποία δεν διαθέτουν προηγούμενη επιχειρηματική εμπλοκή σε κανέναν απολύτως τομέα της οικονομίας, από άτομα μικρής ηλικίας τα οποία απλά ξυπνούν μια μέρα έχοντας κατεβάσει μια πολύ καλή ιδέα.
* Το όλο πλάνο φυσικά είναι ντιπ αμερικάνικο και μέχρι προχθές θα λέγαμε πως ήταν και σχεδόν απίθανο να προχωρήσει στην ελληνική επικράτεια. Επειδή όμως όλο και περισσότεροι αμερικανοσπουδαγμένοι επιστρέφουν και στελεχώνουν τις κρατικές μας υπηρεσίες άρχισε πλέον και στην χώρα μας να υλοποιείται μια στροφή σε αυτού του είδους τις επαγγελματικές ευκαιρίες. Δημιουργείται μια λεγόμενη ‘θερμοκοιτίδα’ η οποία όχι μόνον ενθαρρύνει τους νέους με τέτοιου είδους ανησυχίες να προχωρήσουν αλλά και τους εξασφαλίζει στα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα κάποιες ειδικές πηγές χρηματοδότησης, από ελληνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα.
* Μέχρις εδώ όλα καλά θα πούμε, αλλά αυτό, με τίποτε δεν εγγυάται πως θα καταστεί ποτέ δυνατόν η Καστοριά (ναι, συγκεκριμένα η Καστοριά) να μετατραπεί σε ένα είδος silicon valley. Για δυο εξαιρετικά απλούς λόγους.
* Πρώτον κανείς δεν εγγυάται ότι η ύπαρξη μιας θερμοκοιτίδας εγγυάται και την ύπαρξη των νεαρών wannabe επιχειρηματιών με τις καινοτόμες ιδέες και δεύτερον αυτού του είδους η επιχειρηματική δραστηριότητα δεν είναι κατ’ ουδένα τρόπο συνυφασμένη με το έδαφος στο οποίο πατάμε. Δεν χρειάζεται να βρίσκεται εδώ περισσότερο από όσο χρειάζεται να βρίσκεται εκεί ή παραπέρα. Το μόνο που χρειάζεται είναι υπολογιστές, λογισμικά, άντε και κάποια εργαλεία, μηχανήματα, συσκευές και –σε στην υποθετική περίπτωση που όλα πάνε καλά κι η ιδέα ‘πιάσει’- βαριά logistics, μεγάλες αποθήκες και συστήματα φθηνών μεταφορών.
* Για σκεφθείτε…. Για ποιον λόγο ένας λογικά σκεπτόμενος επιχειρηματίας να επιδιώξει να στήσει μια επιχείρηση αυτού του τύπου στην Καστοριά και να μη πάει να το κάνει στην Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα, όπου και θα βρίσκεται και δίπλα ακριβώς από τους οιονεί πελάτες του?
* Από μια σκέτη αγάπη προς τον τόπο? Αυτό συνιστά ένα πολύ αδύναμο κίνητρο για έναν πραγματικό καπιταλιστή επιχειρηματία ο οποίος και θα πρέπει διαρκώς να φροντίζει το κόψιμο της κάθε περιττής δαπάνης.
* Η πρόταση Μπαλταγιάννη πάντως, εισάγει όντως μια καινοτόμο ιδέα επαγγελματικής ανέλιξης και -παρά το ότι υποφέρει από τις αρνητικές παραμετροποιήσεις που μόλις περιέγραψα- αξίζει πραγματικά να τεθεί σε μια ανοικτή διαβούλευση. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη ενώ έχουν πια παρέλθει οι εκλογές. Το ζητούμενο είναι η πρόταση να παραμείνει ζωντανή και να μη λησμονηθεί.
* Μπορεί να μη αποδώσει τίποτα, μπορεί να μη πιάσει εξ ολοκληρίας, αλλά μπορεί ,ακόμη και στο τόσο ελάχιστο αν προχωρήσει, να αποβεί μια σημαντική συνεισφορά στην τοπική μας προσπάθεια ανάκαμψης.

Λεωνίδας Εκιντζόγλου

 

Top
Enable Notifications OK No thanks