-
Αρχική > Ελλάδα > Εξι νεκροί από την κακοκαιρία στη Βόρεια Ελλάδα -Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χαλκιδική

Εξι νεκροί από την κακοκαιρία στη Βόρεια Ελλάδα -Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χαλκιδική

Με έξι θύματα, δεκάδες τραυματίες, αλλά και αγνοούμενους, η σφοδρότατη κακοκαιρία στη Χαλκιδική έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές, με τον νομό να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στα Νέα Πλαγιά Χαλκιδικής υπάρχουν δύο νεκροί και ένας τραυματίας από πτώση στέγης σε ταβέρνα, λόγω της σφοδρότατης καταιγίδας που έπληξε την κεντρική Μακεδονία πριν από λίγο. Οι άλλοι δύο θάνατοι συνέβησαν κοντά στο «Ποτίδαια Παλάς» από πτώση δέντρου, ενώ υπάρχουν άλλοι δύο νεκροί στην Σωζόπολη Χαλκιδικής, από ανατροπή τροχόσπιτου λόγω του αέρα! Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ υπάρχουν επίσης τουλάχιστον 100 τραυματίες.

Σύμφωνα με το voria.gr, νεκρή στην Νέα Πλαγιά, είναι μια Ρουμάνα υπήκοος, όπως και ένας 8χρονο παιδί (φέρεται να είναι γιος της, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί η πληροφορία) που άφησε την τελευταία του πνοή ενώ μεταφερόταν στο νοσοκομείο, ενώ στη Νέα Ποτίδαια αναφέρουν πως τα θύματα είναι ένας πατέρας 39 ετών από την Ρωσία και το 2 χρονών παιδί του.

Στο τροχόσπιτο ένα ζευγάρι έχασε τη ζωή του, ενώ έχει χρειαστεί να απεγκλωβιστούν πάνω από 20 άτομα στην περιοχή. Τα ορμητικά νερά έχουν παρασύρει τα πάντα στο διάβα τους στην περιοχή, κοντά στη θάλασσα, ενώ υπάρχουν διακοπές ρεύματος σε αρκετούς Δήμους.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν αναποδογύρισε το τροχόσπιτό τους
Επίσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Πληροφοριοδότης» Ημαθίας, στη Νικομήδεια ένας ηλικιωμένος δεν πρόλαβε να πάει στο σπίτι του για να προφυλαχθεί και έχασε την ζωή του.

Πληροφορίες και για έβδομο νεκρό
Εν τω μεταξύ, αργά τα ξημερώματα της Πέμπτης, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, ανέφερε στην ΕΡΤ πως υπάρχουν πληροφορίες και για έβδομο θύμα. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί προς το παρόν, την ώρα που πάνω από 140 πυροσβέστες είναι επί ποδός, προσπαθώντας να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που είτε έχουν τραυματιστεί, είτε είναι τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες και τις καταστροφές.

Ο αέρας έκανε πολύ δύσκολη την κατάσταση και είναι χαρακτηριστικό ότι ξηλώθηκε μέχρι και οροφή ενός βενζινάδικου στην Ποτίδαια.

Επεσε η οροφή ενός βενζινάδικου
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χαλκιδική
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε πριν από λίγο η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, λόγω της φονικής κακοκαιρίας. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την πρώτη στιγμή έχουν θέσει σε συναγερμό όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες τους οι οποίες κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να βοηθήσουν εκατοντάδες πολίτες που καλούν σε βοήθεια.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους συναρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι τον ενημερώνουν για την εξέλιξη του ακραίου καιρικού φαινομένου και τις προσπάθειες που καταβάλουν οι διασώστες. Έχει ήδη δώσει εντολή προκειμένου κυβερνητικό κλιμάκιο να μεταβεί το ταχύτερο στην περιοχή. Το κλιμάκιο αποτελούν μεταξύ άλλων οι κ.κ. Θεοδωρικάκος, Καράογλου, Καραμανλής και Χαρδαλιάς.

Άτυπα στο συντονισμό μετέχει και ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος θα αναλάβει τη Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας. Βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον εκτελεστικό γραμματέα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Νίκο Ιωάννου και το γενικό διευθυντή Πολιτικής Προστασίας κ. Χαράλαμπο Στεργιάδη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 40 συνεργεία σε όλο το νομό Χαλκιδικής τα οποία προσπαθούν να βοηθήσουν συμπολίτες μας, πολλοί εκ των οποίων είναι εγκλωβισμένοι.

Έχουν ήδη ενεργοποιηθεί όλες οι εθελοντικές ομάδες του νομού και έχουν ειδοποιηθεί και όλοι οι μηχανικοί της περιφέρειας οι οποίοι από τις 5.30 το πρωί θα ξεκινήσουν την διαδικασία καταγραφής των ζημιών σε σπίτια, αλλά και σε δημόσιες υποδομές. Παράλληλα επί ποδός είναι και συνεργεία της ΔΕΗ καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροφωτισμού στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο. Η έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη θα γίνει νωρίς το πρωί με τη συμμετοχή και της Περιφέρειας, όπου θα γίνει μια πρώτη αποτίμιση της κατάστασης. Στην περιοχή ήδη μεταβαίνει και ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Τα επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, έχουν επιβεβαιωθεί οι πέντε θάνατοι (ο έκτος έγινε κατά την διακομιδή στο νοσοκομείο), κάνουν λόγο για 20 μεταφορές σε ασθενοφόρα με το ΕΚΑΒ, για διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές, καθώς και για:

εκατοντάδες κοπές δέντρων
απομακρύνσεις αντικειμένων και
αντλήσεις
Ζημιές και στο Αγιο Ορος
Στο έλεος της θεομηνίας είναι και το Αγιο Ορος. Από νωρίς το βράδυ άρχισε να βρέχει και οι αστραπές έπεφταν με αμείωτο ρυθμό.

Χαλάζι και ισχυροί άνεμοι
Το κύμα του καύσωνα υποχωρεί με ισχυρές καταιγίδες που συνοδεύονται από ισχυρή χαλαζόπτωση και θυελλώδεις ανέμους, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο της Αθήνας. H κακοκαιρία επιστρέφει αφού Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία, έχουν δεχθεί τα μεγαλύτερα πλήγματα, με καταστροφικές καταιγίδες, χαλάζι και ανέμους 110 χλμ/ώρα.

Επιπροσθέτως, μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες στη Λάρισα, τον Έβρο και τη Ροδόπη, ενώ η Πολιτική Προστασία προειδοποιεί για τη σφοδρότητα των φαινομένων που αναμένεται να εκδηλωθούν στη διάρκεια της νύχτας.

Στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης πολίτης κατέγραψε την ώρα που κεραυνός πέφτει επάνω σε σπίτι!. Δείτε το βίντεο από το seleo.gr

Η κακοκαιρία αυτή την ώρα κατευθύνεται προς τη Χαλκιδική, όπου χωρίς ρεύμα είναι οικισμοί στην Κασσάνδρα και στη Σιθωνία.

Κεραυνοί στην Κοζάνη

Ροδόπη: Η χαλαζόπτωση ισοπέδωσε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών
Στη Ροδόπη η κακοκαιρία ξερίζωσε δέντρα, ενώ πολλές ήταν και οι ζημιές που σημειώθηκαν στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Σύμφωνα με τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια: «Η καταστροφή στη Ροδόπη από το χαλάζι είναι δυστυχώς πολύ μεγάλη. Και αυτό διότι για πρώτη φορά έπιασε τόσο μεγάλη έκταση και δεν ήταν απλώς τοπικά. Ταυτόχρονα στο μεγαλύτερο μέρος κατέστρεψε τα πάντα. Χάθηκαν πολλές χιλιάδες στρέμματα. Αύριο μετά το πρώτο σοκ θα μπορέσουμε να κάνουμε και πιο ακριβή αποτίμηση. Από κάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφίες που έβγαλαν παραγωγοί. Επειδή και εμείς μόλις επιστρέψαμε από μια βόλτα στο νομό, ναι η ζημιά είναι τεράστια. Όσοι παραγωγοί έχουν μόνο μερική ζημιά σε κάποια χωράφια καλό είναι αύριο κιόλας να έρθουν σε επαφή με τους γεωπόνους για να δουν τι μπορούν να κάνουν ώστε να σωθεί ό,τι σώζεται».

Ζημιές σε καλλιέργειες στη Ροδόπη
Αλεξανδρούπολη: Μεγάλες καταστροφές σε κατοικίες, επιχειρήσεις και οχήματα από έντονη χαλαζόπτωση
Λίγα λεπτά έντονης χαλαζόπτωσης, στη διάρκεια  καλοκαιρινού μπουρινιού που ξέσπασε περίπου στις 7 το απόγευμα στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, ήταν αρκετά για να προκληθούν, μεγάλες καταστροφές σε κατοικίες, επιχειρήσεις και οχήματα.

Χαλάζι σε μέγεθος αυγού
Οι κάτοικοι και επιχειρηματίες των οικισμών της Μάκρης, των Δικέλλων, της Μεσημβρίας, δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως είδαν να θρυμματίζονται τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων τους, οι βιτρίνες των καταστημάτων τους, παράθυρα και τζαμαρίες των σπιτιών τους, από τις μπάλες χαλαζιού, που όπως λένε ήταν σε μέγεθος μήλου.

Καταστράφηκαν αυτοκίνητα στην πλατεία της Μάκρης
Στην πλατεία της Μάκρης οι αστυνομικές Αρχές καταγράφουν ήδη τις ζημίες των οχημάτων, ενώ επί ποδός βρίσκεται η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και η πυροσβεστική.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αναμένονται καταιγίδες και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks