-
Αρχική > Διεθνή > O άξονας της Μεσογείου και το τηλεφώνηµα Τραµπ στον Μητσοτάκη

O άξονας της Μεσογείου και το τηλεφώνηµα Τραµπ στον Μητσοτάκη

Εδώ και καιρό, έχουµε διαπιστώσει µια καλή στροφή της Αµερικής προς τον άξονα της Μεσογείου, που περιλαµβάνει την Ελλάδα και την Κύπρο

Στην Ελλάδα µπορεί να µη δόθηκε η απαιτούµενη σηµασία στα τηλεφωνήµατα του προέδρου και του αντιπροέδρου των Ηνωµένων Πολιτειών προς τον νέο πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, 36 ώρες µετά την εκλογή του… Και αυτό διότι έχουµε φτάσει στο σηµείο -έπειτα από τόσες και τόσες άσχηµες συµπεριφορές των συµµάχων και φίλων µας- να µην πιστεύουµε τίποτα. Και θεωρώ δικαιολογηµένη τη στάση αυτή και παραγόντων και πολιτών.

Αυτό είναι το πρόβληµα: ποιον Τραµπ πρέπει να πιστέψουµε; Από την άλλη πλευρά, ο αναλυτής που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να ακούσει τις φωνές των διπλωµατών, διότι οι πρόεδροι έρχονται και παρέρχονται αλλά αυτοί µένουν και συνεχίζουν να εκπονούν την αµερικανική εξωτερική πολιτική.

Ο άξονας της Μεσογείου, που ξεκινά από το Ισραήλ, δηµιουργήθηκε αθόρυβα από τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ σε συνεργασία µε µικρή οµάδα διπλωµατών, ανάµεσα στους οποίους έχει και σήµερα υψηλή θέση ο πολυτάλαντος Αµερικανός πρέσβης στην Αθήνα, ο οποίος εκπλήσσει µε τη διαπίστωση ότι διαθέτει απίθανους διαύλους επικοινωνίας µε το δύσκολο σύστηµα της Ουάσιγκτον. Τη «γραµµή» του Μίτσελ για την επιστροφή της Αµερικής στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζουν ο αντικαταστάτης του Φίλιπ Ρίκερ και στελέχη στη ∆ιεύθυνση Νότιας Ευρώπης, όπως η Κιµ Γιούρι, η οποία γνωρίζει άριστα την περιοχή µας και ήδη έχει διοριστεί στην πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα ως η νέα πρέσβειρα.

https://www.ethnos.gr/kosmos/50326_

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks